Araçlarda sigortalama işlemlerini etkileyen pek çok unsur bulunur. Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörlerin başında araç türü, markası, modeli, yaşı ve kayıtlı olduğu il gibi pek çok kategori bulunur.
Araç markaları arasında özellikle rayiç bedeli, hasar tamiri için olası gider raporu, markanın kullanım yoğunluğu gibi başlıklara dikkat edilir. Bu sayede araçlar arasında belirli bir değer farkı da doğar. Bu değer farkı, otomatik olarak kaza veya hasar durumlarında yaşanan mali kayıp tutarlarını da etkiler. Daha yüksek bedelli ve hasar sonrası mali kaybı daha yüksek araçlar ve diğerleri arasındaki trafik sigortası bedeli de farklılaşır.
Trafik Sigortası Fiyatları Hesaplama Nasıl Yapılır?
Trafik sigortası yapılırken prim tutarı hesaplamalarına dahil edilen kategoriler bulunur. Bunlardan ilki araç plakasını kayıtlı olduğu ildir. İller arası kaza risk oranları hesaplanarak sigorta şirketleri tarafından belirli bir fiyatlandırma politikası belirlenir. Çünkü her şehrin trafik yoğunluğu ve kaza gerçekleşme durumuna göre farklı bir risk oranı bulunur. Dolayısıyla kayıtlı olunan ile göre de trafik sigortası fiyatları değişiklik gösterir.
Trafik sigortası fiyatlarına etki eden bir başka kategori de araç marka ve modelidir. Araçların marka değeri, rayiç bedellerini ve hasar tamirat giderlerini doğrudan etkiler. Tamirat sırasında ortaya çıkabilecek mali kaybın boyutu, aracın marka değeriyle ilişkilendirilir. Bu durumda markalar arası fiyat farkı doğar.
Aynı durum aracın modeli yani yaşına da bağlıdır. Daha eski model, yaşı yüksek araçların hasar alma riski daha çok ve tamirat gideri daha fazla olabilir. Bu durumda araç için belirlenen sigorta primi de ilgili model yılına göre değerlenir.
Trafik Sigortası Fiyatlarını Belirleyen Faktörler Nelerdir?
Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörler arasında; araç markası, modeli, kayıtlı olduğu il, hasar basamağı ve aracın türü gibi başlıklar yer alır.
Araçların ruhsat kaydında yer alan tür bilgisi, sigorta primlerine etken unsurlardan biridir. Çünkü bazı araçlar kullanım amaçlarına göre ticari, bazıları ise şahsi araç kategorisinde yer alır. Sonuç olarak aracın kullanım sıklığı ve amacına ilişkin belirlenen kaza riski ve hasar olasılığı trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörler arasında yer alır.
Trafik sigortasının temel amacı trafik risklerine karşı tüm kullanıcılar için mali kayıpların güvence altına alınmasıdır. Bu nedenle araçların sahip oldukları hasar ve kaza riskine bağlı olarak değerlendirmeler yapılır. Araçların trafik içerisinde yer aldığı risk grubundan, şehrin trafik durumunun oluşturduğu riske kadar pek çok etken trafik sigortası fiyat hesaplamalarında baz alınır.
Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen bir başka unsur da hasar basamağıdır. Aracın hasar basamağı değerleri sigorta şirketleri tarafından yetkilendirilmiş eksperler ile değerlendirilir. Bu incelemelerin ardından aracın hasar alma durumu belirlenir ve sıralı hasar basamaklarından birine dahil edilir. Yüksek hasarlı araçlar ve düşük hasarlı araçlar arasında da trafik sigortası fiyatlandırma sürecinde farklılıklar görülür.
Trafik Sigortası Primlerini Neler Yükseltir?
Araçlar için yapılan sigortalama işlemlerinde hasar basamak sistemleri bulunur. Bu sistemde 1-7 arası hasar basamağı vardır. Bir aracın hasar durumu tespit edildikten sonra ağır hasarlı araçlar 1. hasar basamağına, hasarsız araçlar 7. basamağa yerleşecek şekilde bir sistem kurgulanır.
Araçlar hasarsızlık durumuna göre her sene kademe atlayabilir. Yani bir araç için sigorta yaptırdığı sene 3. basamaktan fiyatlandırma yapılmışsa ve aynı araç 1 yıl içinde hiç hasar almazsa sonraki yıl 4. basamak üzerinden değerlendirilir ve indirim alır.
Sıfır araç sahibi olan kişiler için de trafik sigortası primini yükselten etkenler önem taşır. Yeni araçlar hasar basamaklarına 4. basamaktan dahil olur. Hasar almadıkları her yıl için bir sonraki basamağa geçiş yaparak sigorta prim indirimi alabilirler. Ancak bir araç hasar artışı gösterir ya da kazaya karışırsa, sonraki sigorta işlemlerinde hasar basamağındaki durum değişir. Yani 5. basamakta bulunan bir araç, sigortası devam ederken hasar alır ya da kazaya karışırsa, sonraki işlemde hasar duruma göre 4. veya 3. basamağa geriler ve trafik sigortası primi yükselir.
Trafik Sigortasında Tavan Fiyat Nedir?
Trafik sigortası yapılırken her aracın sahip olduğu değerleme başlıklarına göre prim tutarı belirlenir. Bu başlıklar genel olarak; yaş, model, il kaydı ve hasar basamağı gibi kategorilere ayrılır. Değerlendirmeler sonucunda bir araç için verilen en yüksek trafik sigortası prim tutarına tavan fiyat adı verilir. Tavan fiyat uygulanan bir araç, yüksek risk grubuna dahildir.
Düşük risk grubuna dahil olmayan araçlar için basamaklarına uygun şekilde prim zamları da uygulanabilir. Bir aracın tüm incelemeler sonucunda en yüksek risk basamağında yer alması, o araç için uygulanacak prim ödemelerinin tavan fiyattan yapılmasına neden olur. Bu sebeple araç sahiplerinin, hangi basamakta ve risk grubunda yer aldıklarına dair bilgi edinmesi önemlidir. Böylece trafik sigortası tavan fiyat uygulamaları arasında da karşılaştırma yaparak araçları için doğru trafik sigortası hizmetine erişebilirler.
Araçların risk oranı düştükçe prim tutarlarına ilişkin fiyatlarda da düşüş yaşanır. Yani bir araç uzun süre hasarsızlığa sahipse, düşük riskli bir ilde kaydı bulunuyorsa, 0-5 yaş arası genç bir araçsa trafik sigortası fiyatlandırma sürecinde indirim uygulanabilir.
Trafik sigortası yaptırırken kullanıcıların dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri tavan fiyat uygulamalarıdır. Çünkü bu fiyatlandırma süreci hizmet sağlayıcılara göre farklılık gösterebilir. Dolayısıyla en kapsamlı hizmeti uygun fiyatlama modeliyle sunabilen hizmet sağlayıcılarla çalışılması avantaj sağlar.
Sigortaladim.com ile trafik sigortanızı yaptırırken 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alabilir, tüm teklifleri tek ekrandan karşılaştırabilirsiniz. Hemen sigortaladim.com’dan trafik sigortası teklifi alın, poliçenizi birkaç dakika içinde online olarak yaptırmanın avantajını yaşayın!