Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Trafik Kazası Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulmalı?

26 Nisan 2022

Özellikle istenmeyen durumlar denince ilk akla gelen durumlardan biri trafik kazalarıdır. Trafik kazaları hem can hem de mal varlığı için son derece riskli olmaktadır. Ancak bu gibi durumlar hiç istenmese de yaşanabilmektedir. Bu gibi durumları yaşamamak için her ne kadar dikkatli olunsa dahi trafik kazaları anında ve sonrasında ne yapılacağını bilmek de son derece önemli olmaktadır. 

Bu durum ile ilgili pek çok eğitim ve pek çok farklı bilgi bulunur. Ancak sadece maddi hasarlı olan kazalarda da ne yapılacağı son derece önemlidir. Özellikle kaza tespit tutanağı gibi son derece önemli aşamalar uygulanması gerekmektedir. 

Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kaza tespit tutanağı nedir sorusu hemen her kesimden kişi için ilk akıllara gelen soru olmaktadır. Kaza tespit tutanakları her ne kadar çoğu kişi için fark edilmese dahi son derece önemli olmaktadır. Kaza tespit tutanakları, özellikle hafif maddi hasarlı kazalar için oldukça işlevsel olmaktadır. Genellikle polisin gelmesine gerek olmayan kazalarda, iki tarafında karşılıklı anlaşması sonucu iki tarafın da isteği doğrultusunda herhangi bir ek kişi ya da olay olmaksızın hem hızlı hem de oldukça kolay olarak kaza tespit tutanakları yapılabilir.

Kaza tespit tutanakları doldurulması mecburi olan belgeler arasında yer almaktadır. Hemen herkesin tercih ettiği bir durum olmasa da kaza tespit tutanakları iki tarafın da kazanın oluş biçiminden, aracın darbe aldığı noktaya kadar bir çok ana etmenin detaylı olarak yazıya dökülmüş olan halidir. Bu zorunluluk hali aslında sadece sigorta kısmında etkili olmaktadır. Trafik sigortası olan çoğu aracın hemen hepsinde kaza tespit tutanağı bulunmaktadır. Bulunmayan araçlar ise gayet uygun ücretlere bu tutanağı elde edebilir. 2008 yılında yürürlüğe konulan kanun sayesinde kaza yapan iki taraf kazanın fotoğraflarını çekip kaza tespit tutanağını doldurduğu takdirde herhangi bir şekilde polisi beklemelerine gerek yoktur. Diledikleri anda kaza alanından rahatlıkla uzaklaşabilirler. Bu gibi durumlarda polis beklemek hem oldukça uzun sürerken hem de emniyet birimleri içinde yoğunluk oluşturabilecek durumlar olabilmektedir. Bu nedenle hem emniyet birimlerinin hemen her olaya rahatça müdahale edebilmesi hem de o alanda oluşacak trafiğin daha hızlı çözülmesi için kaza tespit tutanakları birer kurtarıcı olamaktadır. 

Kaza Tespit Tutanağı Kullanımı

Çoğu kullanıcının kaza tespit tutanağı ile ilgili akıllarına ilk gelen soru kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur, olmaktadır. Kaza tespit tutanakları pek çok alanda bilgi alarak toplanan belgeler olmaktadır. Hemen her bilgi gerekli biçimlerde yazılı olarak bulunur. Bu bilgileri eksiksiz olarak doldurulması trafik kazası sigorta haklarının da elde edilmesi için son derece önemli olmaktadır. 

Kaza Tespit Tutanağında elde edilen bilgiler şöyledir:

  • İlk öncelikle kırmızı renkler ile vurgulanan bölgeler detaylı olarak incelenmelidir.

  • 1 numaralı alana kaza tarihi ve saati 2 numaralı alana da kaza yeri detaylı olarak belirtilmelidir.

  • 3 numaralı alana ise varsa görgü tanıkları ve görgü tanıklarının bilgileri detaylı olarak yazılmalıdır.

  • 4 numaralı bölgede ise iki tarafın da doldurması mecburi olan Kısımıdır. İki tarafında kimlik, sürücü bilgileri gibi çeşitli bilgileri yer almaktadır.  5 numaralı bölgede araç bilgileri 6 da ise sigorta poliçeleri bulunur.

  • 7 numaralı kısım da ise doğru bir biçimde yapılan hatalar yer almaktadır. Bu kısımlara gerekli işaretlemeler yapılmalıdır.

  • 9 ve 10 numaralı alanlarda ise kaza anının tasviri ve de işaretlemeler yapılmalıdır. 

  • 11 numaralı alana da sürücülerin görüşleri yazılmalı ve son olarak 12 numaralı alanda imzalar atılmalıdır.

Bu durumda imzalar son derece önemli olmaktadır. İmzalanmayan tutanaklar geçersiz sayılırken aynı zaman da bu tutanağın iki taraf içinde imzalaması gerekir. Kaza tespit tutanağı uygulaması bu kadar kolay olmaktadır.

Kaza Tespit Tutanağı Geçerliliği

Hemen her kesimden kişi için kaza tespit tutanakları son derece önemli olmaktadır. Bunun nedeni ise elbette sigortalardır. Trafik sigortalarının geçerliliği için bu kaza tespit tutanakları son derece kıymetli ve resmi evraklar haline gelmektedir. Ancak bu belgelerin de geçerliliği olmaktadır. Evrakların geçerli olması için ilk öncelikle kaza tespit tutanağının eksiksiz bir biçimde iki taraf için de doldurulması önemlidir. Aynı zaman da bu kazanın görüntüleri ile desteklenmesi de sigorta işlemleri için son derece yararlı olmaktadır.  Ayrıca maddi hasarlı olan trafik kazalarında doldurulacak olan kaza tespit tutanağı süresi tazminat davasının söz konusu olması durumunda 2 yıla kadar olurken aynı zamanda yine bu süre hasarın karşılanması bakımından da 2 yıl geçerlilik süresi bulunur. Bu bağlamda geçerlilik süresi oldukça uzun ve yeterli olmaktadır.

Aynı zaman da kaza tespit tutanağının geçerli olması durumunda kaza tespit tutanağı sorgulanması da mümkün olmaktadır. Kaza tespit tutanağı sorgulama konusunda resmi kaynaklar bulunurken aynı zaman da bu sorgulama ekranından uygun bilgileri doldurarak itiraz hakkınızı da kullanabilirsiniz. Aynı zaman da kaza tespit tutanağında yer alan bilgilerin geçerliliğinin olmaması durumunda sigorta şirketlerince de aracınız veya karşı tarafta olan aracın hasarları hiçbir şekilde karşılanmaz. Bu durum için de belgelerin olması gerektiği gibi yeterli ve doğru doldurulması hayati önem taşımaktadır. Aksi şekilde bir durumda ise hiçbir biçimde sigorta kapsamına giriş yapılamaz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam