Hastane tedavileri yatarak tedavi ve ayakta tedavi olarak ikiye ayrılıyor. Sadece ilaç tedavisi gerektiren durumlar ayakta tedavi olarak adlandırılırken; ilaç, gözlem ve operasyon gerektiren durumlar yatarak tedavi olarak sayılmakta. İki türlü tedavinin de tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında farklı teminatları mevcut. Ayakta tedavide sadece muayene, röntgen ve ilaç gibi çeşitli teminatlar bulunurken yatarak tedavi kapsamındaki teminatlar oldukça geniş bir skalada şekillenmiş durumda. Oda, yemek masrafları, refakatçi masrafları, yatarak tedavide kullanılan ilaçlar ve kullanılan ekipmanlar, tanı esnasında yapılan işlemlerin masrafları, doğum konusundaki masraflar, fizik tedavi için kullanılan ekipmanların masrafları gibi birçok teminat mevcut. Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası arasındaki farklardan bahsettiğimiz bu yazıda; yatarak tedavi nedir, yatarak tedavi sigorta kapsamları, tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları hakkında bilgi verdik.
Yatarak Tedavi Nedir?
Yatarak tedavi, ayakta tedaviden farklı olarak belirli periyotlarla doktor gözetimi gerektiren hastalıklarda uygulanır. Bu hastaların sürekli olarak hastane koşullarında tutulması ve olası durumlarda doktor tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir. Ayakta tedavi arasındaki fark kontrol farklılığı ve zamandır. Ayakta tedaviler daha çok 24 saatin altında bir tedavi süreci gerektiren hastalarda uygulanır. Ayakta tedavi ile birlikte verilen teminatlar ise MR, röntgen, rutin kontrol, görüntüleme hizmetleri ve tahlillerdir. Fizik tedavi de bu teminatların içerisindedir. Siz de ayakta tedavi veya yatarak tedavi kapsamında sigorta şirketinize başvurarak kendiniz için uygun ödeme planını çıkarabilirsiniz. Çeşitli indirim türlerinden de yararlanabilirsiniz. Bazı planlar paranızın cebinde kalmasını büyük ölçüde sağlar. Şirketinizle bu konuları enine boyuna konuşmanız gerekmektedir. Ayakta tedavide ise teminat sağlanan maddeler refakatçi masrafları, evde bakım, hamilelik ve doğum, yoğun bakım, oda, yemek ve yatak için olan masraflar, ameliyat gibi maddelerdir. Sigorta şirketiniz bu maddeler doğrultusunda size teminat sunar. Özet olarak açıklandığında yatarak tedavi ve ayakta tedavi için sigorta müşterilerine uygulanan teminatlar farklıdır. Bir rahatsızlığınız sonucu doktora gittiğinizde ayakta ve ilaçla tedavi yapıyorsa ayakta tedavi teminatları, eğer rahatsızlığınız sonucu ameliyat gibi bir durumla karşı karşıya kalırsanız sizlere yatarak tedavinin gerektirdiği teminatlar uygulanacaktır. Doktorun kararıyla sizin için bir oda ayrılacak ve işin içine refakatçi gibi faktörler girecek. Artı olarak ameliyat gibi işlemlerin masrafları da eklenecek.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yatarak Tedaviyi Karşılar mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortasını özel sağlık sigortasından ayıran bir farkı vardır. Tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olanlar SGK’lı olmalıdır. Bu koşul koşulmuştur. Ancak özel sağlık sigortasında böyle bir koşul bulunmamaktadır. SGK’lı olan veya olmayan herkes başvurusunu yapabilir. Ve de tamamlayıcı sağlık sigortasındaki primler özel sağlık sigortasına oranla oldukça düşüktür. Genelde tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanılma sebebi de budur. Her ikisinde de teminatlar mevcuttur. Yatarak tedavide bulunan ameliyat, oda, refakatçi gibi teminatlar ve de ayakta tedavide uygulanan röntgen, tahlil gibi teminatlar iki sigorta türünde de kullanıcıya sunuluyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamı bu şekilde ilerlemektedir.
Özel sağlık sigortalarında başvuracağınız hastane gruplarını siz seçebilirsiniz. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortası sadece SGK kapsamında olan hastanelerde bu sigortadan faydalanmanıza olanak tanıyor. SGK kapsamında belirlenen hastane listesine çevrimiçi ortamdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz ve buna göre hareket edebilirsiniz. Bu listelere hastanelere başvurmadan önce bakmanız mağduriyet yaşamamanız açısından önem teşkil ediyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyat açısından özel sağlık sigortasına oranla kullanıcılara büyük fayda sağlıyor. Primler oldukça düşük olarak karşınıza çıkıyor.
Yatarak Tedavi Teminatları
Ayakta tedavi gibi yatarak tedavinin de teminatları mevcut. Bir hastaneye bir şikayetle başvurduğunuzda doktorunuz eğer üzerinizde ilaç tedavisi uygulayacaksa hastanede kalmanıza gerek olmayan durumlarda ayakta tedavi uygulaması yapılır. Tamamlayıcı sağlık sigortası neleri kapsar diyecek olursanız cevaplar şu şekilde sıralanabilir. Ayakta tedavide çeşitli teminatlar uygulanır. İlk olarak ayakta tedavi teminatı doktor muayenesidir. Muayene giderleri karşılanır. Doktorun sizlere uygulamak istediği ilaç tedavisi doğrultusundaki ilaç ücreti de teminat kapsamındadır. Bu ilaçlar reçeteli olmak zorundadır. Reçetesiz ilaçların giderleri tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından karşılanmaz.
Diğer bir teminat tanı giderleridir. Hastaya teşhis koyulması aşamasında doktorun uyguladığı her işlem tanı giderleri arasındadır. Hastaya teşhis koyabilmek adına tahlil yapılması gerekebilir veya fiziki durumlarda röntgen çekimi yapılması gerekebilir. Tahlil ve röntgen durumları da teminat altındadır. Rutin kontrol, MR gibi işlemler de tamamlayıcı sağlık sigortası dahilinde hastaya sunulur. Kısacası ayakta tedavide geçtiğiniz hemen hemen her aşamada tamamlayıcı sağlık sigortasının size verdiği güvence mevcuttur. Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda ayakta tedavi yeterli değil ise yatarak tedavi uygulanır. Bu gibi durumlarda uygulanan teminatlar ise ayakta tedavi teminatlarından farklılık gösteriyor. Bunları detaylı inceleyelim. Ameliyat giderleri ilk sırada geliyor. Bir hasta ameliyat olduğunda ameliyathane kullanım ücreti, anestezi ücreti ve doktor ücreti gibi ücretler karşısına çıkacaktır. Ameliyat teminatı bunların hepsini kapsıyor. Hastanede yatarak tedavi gören hastanın oda masrafı ve haliyle yemek masrafı olacaktır. Bunlar da teminat olarak karşımıza çıkıyor. Refakatçi ücretleri ve yatış sırasında aldığınız ilaçların ücretleri teminat kapsamındadır. Tıpkı ayakta tedavide olduğu gibi yatarak tedavide de tanı süreci mevcuttur. Bu tanı süreci de teminat içerisindedir. Yatarak fizik tedavi esnasında kullanılan korse gibi ürünler de tıbbi ürün kategorisine girdiğinden bunlar da teminat olarak sayılır. Hastanın transferinin gerekli olduğu durumlarda kara ambulansı ve hava ambulansı gerek görülebilir. Teminat kapsamında bu da görülebilir. Son olarak doktor takibi ve doğum da teminat içerisindedir. Doğumdan sonra bebeğe yapılacak olan aşı, bakım ve benzeri durumlar da teminat adı altındadır.
Yatarak Tedavide Refakatçi Gideri
Ayakta tedaviden farklı olarak yatarak tedavide hastanın yanında yakın çevresinden bir yardımcıya ihtiyaç vardır. Ciddi durumlarda bu kesin şart olarak koşulmaktadır ve refakatçi sayısı bir kişi ile sınırlıdır. Hemşirelerin yardımcı olamayacağı hastayla ilgili kişisel durumlarda refakatçiden yardım alınır. Refakatçi hastanın bakımını bir şekilde üstlenir, tedavi süresince yanında olur ve doktor, hemşirelerin direktifinde hamleler yapar. Refakatçilerin giderleri de bu sağlık sigortaları tarafından karşılanıyor. Yatarak tedaviler de refakatçi de hasta ile aynı odayı paylaştığından tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından oda ve yemek masrafları karşılanmakta. Bu sayede mağduriyet yaşanmamakta.
Yatarak Tedavide Doğum Teminatı
Tamamlayıcı sağlık sigortasının saydığımız üzere kapsadığı birçok alan ve teminat var. Bunlardan biri de doğum ve doğum sonrası olan olaylar. Fakat geçerli olduğu süre sigorta şirketine göre değişiklik göstermekte. Sigorta uygulanmasından ne kadar sonra geçerlilik kazanacağı tamamen sigorta şirketinin kararına kalıyor ve şirketten şirkete değişiklik gösteriyor. Bu konuda özel olarak görüşme sağlamanız yardımcı olabilir. Normal doğum ve sezaryende de bu teminatlar uygulanır. Gebelik tanılarında da teminatlar uygulanır. Gebelik esnasında yapılan testler ve uygulanan işlemler tamamen teminat kapsamındadır. Doktor muayeneleri gibi işlemler de bu kapsamdadır. Doğumdan sonra bebeğe yapılan doktor muayeneleri, çeşitli tanılar ve kullanılan aşı, ilaçlar tamamen teminat kapsamında kabul edilir ve bu şekilde uygulama yapılır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al
Hemen Teklif AlÖzel Sağlık Sigortası Teklifi Al
Hemen Teklif Al