Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araç Satışında Yeni Dönem Başladı

13 Şubat 2020

Araç satışında yepyeni bir dönem başlatan "Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik" bu alandaki işlemlere pek çok açıdan kolaylık getiriyor. T.C. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu yeni yönetmelik ile yıllık işlem sayısı 9 milyon civarında olan araç tescil, satış ve devir işlemlerine büyük kolaylık getiriliyor. Bu yeni uygulamayla motorlu trafik belgesi masrafı ve posta masrafı ortadan kalkıyor ve işlem yapanlar 131,5 TL yerine sadece 15 TL ödüyor.

Araç Alım, Satım, Devir ve Tescil İşlemleri Kolaylaşıyor

Konu hakkında açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu düzenlemenin verimlilik artışı, iş gücü, zaman ve para tasarrufu sağlayacağı belirtiyor. Yönetmelikle daha önce trafik tescil birimlerinde yapılan bir çok işlem noterliklere devrediliyor. Böylelikle yeni araçların kaydı, araçlarla ilgili belgelerin yenilenmesi, tescil, plaka değiştirme işlemleri, hak mahrumiyeti işlemleri gibi hizmetler noterlikler tarafından yürütülerek daha hızlı ve kolay işlem yapma imkanı getiriyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü personeli açısından da önemli bir iş gücü kazancı getirecek olan uygulama ile bu işlemler için görevlendirilmiş 1727 personelin büyük kısmının trafik denetleme birimlerine aktarılması planlanıyor.

Hizmet Noktası Artışı ile Kalite Yükseliyor

Yeni yönetmelikle araçlarla ilgili hukuki değişiklikler, haciz, rehin, ihtiyati tedbir gibi şerhler noterler tarafından elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. Ayrıca Türkiye Noterler Birliği, İçişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde araçlara verilecek plaka harf ve rakam gruplarını belirleyebiliyor.

Araç sicili ve bu sicilin tutulmasına dayanak gösterilen belgeleri gizli tutmak ve 10 yıl süre ile saklamak sorumluluğu da noterlere veriliyor. Bu belgeler teftiş veya denetim yetkisi olan kişiler dışında kimse tarafından görülüp incelenemiyor. Ancak mahkemeler ve cumhuriyet savcılıkları bu belgeleri talep edebiliyor. Yol güvenliği, kamu sağlığı veya çevre koruması açısından risk oluşturan araçların sahibi ile ilgili iletişim bilgileri de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na verilebiliyor.

Trafik Belgesi ve Posta Masrafı Ortadan Kalkıyor

Trafik güvenliğine olumlu etki yapacak bu önemli adım sayesinde noter sayısı da arttırılıyor. Hizmete kolay ulaşım, işlem yaptırma süresinin kısalması, iş kalitesinin ve memnuniyetin arttırılması için hizmet noktası sayısı 615'ten 1931'e çıkartılıyor. Araç sahiplerinin üzerindeki 131.5 TL'lik yükü alan yeni yönetmelik güvenli, kaliteli, hızlı hizmet ile pek çok konuda tasarruf ettiriyor.

Noter işlemlerinden sonra yeni araç almış hemen herkes ilk olarak zorunlu trafik sigortasını yaptırıyor. Trafik sigortasının verdiği teminatları yetersiz bulan, olası tüm risklere karşı güvence altında olmak isteyen araç sahipleri ise kasko poliçelerini bir an önce almak ve aracına huzurla binmek yolunu seçiyor.

Sigorta konusunda kolay teklif alma, detaylı bilgi edinme ve dakikalar içinde poliçe sahibi olmak için işlemlerinizi Sigortaladim.com üzerinden kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam