Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Özel Sağlık Sigortası Tüp Bebek Tedavisini Karşılar Mı?

21 Temmuz 2023

Dünyaya yeni bir bebek getirmek isteyen çiftlerin sık başvurduğu yollardan biri de tüp bebek tedavisidir. Öyle ki Türkiye, yılda 40 binden fazla deneme ile bu konuda öne çıkan ülkeler arasında yer alır. 

Diğer bir taraftan tüp bebek tedavisi oldukça masraflı bir işlemdir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin akıllarında genel olarak “Tüp bebek tedavisini sigorta karşılar mı?” sorusu belirir.

Teknolojinin gelişmesi ve imkanların artması ile tüp bebek tedavisi hastanelerin yanı sıra özel kliniklerde de uygulanıyor. Bu da özel yöntemler uygulanarak tüp bebek masraflarının daha da yükselmesine neden oluyor. Bu noktada özel sağlık sigortasının masrafları karşılayıp karşılamayacağı; tedavinin özel hastane ya da kliniklerde mi yoksa devlet hastanelerinde mi uygulanacağını büyük ölçüde belirliyor. Bu yazımızda sizin için tüp bebek tedavisinde sigorta katkısına dair bilmeniz gerekenleri derledik.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla kadının hamile kalamadığı veya diğer yöntemlerle hamile kalma olasılığının çok düşük olduğu durumlarda sıklıkla başvurulan bir yardımcı üreme yöntemidir. 

Genel olarak tanımlamak gerekirse tüp bebek tedavisi yönteminde kadının en kaliteli yumurtasıyla erkeğin en kaliteli spermi laboratuvar koşullarında özel olarak hazırlanmış bir ortamda döllenir. Bunun sonucunda döllenmiş yumurtanın, yani zigotun embriyo hücresine dönmesi beklenir. Zigot embriyoya dönüştükten sonra embriyo, anne rahmine nakledilir ve normal gebelik süreci başlar.

Tüp bebek tedavisi boyunca uygulanacak işlemler kısaca şöyle açıklanabilir:

  1. Yumurtalıkların Uyarılması: Menstrüasyon döngüsü yeni başladığı dönemde yumurtalıklar bir hormon iğnesiyle uyarılır.

  2. Yumurtaların Alınması: Olgunlaşan, belli bir boyuta ulaşan ve çatlayan yumurtalar özenle kadın rahminden alınır.

  3. Döllenme: Kadından alınan yumurtalar ile erkekten alınan sperm hücresi laboratuvar ortamında döllenir. Sperm hücresinin kalitesine göre bu işlem klasik tüp bebek (IVF) yöntemi ile gerçekleştirilebileceği gibi mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi ile de gerçekleştirilebilir.

  4. Embriyo Nakli: Döllenmiş yumurtalar (zigot) embriyoya dönüştükten sonra kadın rahmine geri nakledilir.

  5. Hamilelik Testi: Nakil gerçekleştikten 12 gün sonra kan testi ile kadının hamile olup olmadığı anlaşılır. 

Özel Sağlık Sigortasında Tüp Bebek Tedavisi Teminatı

Özel sağlık sigortası, kişilerin hastanede yatış masraflarını, ameliyat masraflarını ve kemoterapi ya da radyoterapi gibi özel işlem masraflarını karşılayan bir sigorta türüdür. 

Tüp bebek tedavisi ise özel sağlık sigortasının ana ya da ek teminatları arasında yer almaz. Bu yüzden hiçbir şartta özel sağlık sigortası kapsamında karşılanmaz. Eğer özel bir hastane ya da klinik aracılığı ile tüp bebek tedavisine başlanırsa tüm tedavi masrafları çiftler tarafından karşılanmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisinde Kapsama Dahil Olan Masraflar Neler?

Tüp bebek tedavisi kapsamında karşınıza çıkabilecek masraflar kişiye göre değişmektedir. Çünkü bazı çiftlerde sperm ve yumurta kalitesi üst seviyede olurken bazı çiftlerde üreme hücrelerinin kalitelerinin artırılması için ek uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca bazı kadınlarda doğal olarak yumurtlama gerçekleşirken bazı kadınlarda yumurtlamaya yardımcı hormonlar kullanılmalıdır.

Genel olarak tüp bebek tedavisine dahil olan masraflar şöyle kategorize edilebilir:

  • İlk olarak gidilecek yolun belirlenmesi ve hangi ek tedavilerin uygulanacağına karar verilmesi için çiftlere çok sayıda tetkik uygulanmalıdır. Uygulanacak tetkiklerin sayısı ve yöntemi doğrudan masrafı etkilemektedir.

  • Muayene ve tetkiklerin sonucu olarak izlenilecek yola karar verilir. Bu yolda uygulanacak ek tedaviler ve geliştirmeler tüp bebek masrafını önemli ölçüde oluşturur.

  • Tüp bebek tedavisinin herhangi bir aşamasında uygulanacak ilaç veya hormon miktarları yaşa, yumurtalık rezervine ve daha önce kişiye uygulanmış ilaçlara bağlıdır. Bu nedenle kişiye göre değişir. Haliyle maliyeti de farklı olur.

Tüp bebek dışındaki sağlık masraflarınızı geniş kapsamda teminat altına almak ve anlaşmalı özel sağlık kurumlarındaki tedavi masraflarınızı karşılamak için özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Sigortaladim.com ile anında özel sağlık sigortası için farklı sigorta şirketlerinden teklif alabilir, teklifleri karşılaştırabilir ve poliçenizi online olarak güvenle yaptırabilirsiniz!

 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Motosiklet Kaskosu Nasıl Yaptırılır?
Neden Motosiklet Sigortası Yaptırmalıyım?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aylık Kasko Sigortası İndirim ve Zam Oranları 2024
Trafik Sigortasının Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam