Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Rücu Hakkı Nedir? Rücu Etmek Sigortada Ne Anlama Gelir?

06 Mart 2024
Yazar: Ayşe Yeşil

Çoğunlukla sigorta poliçelerinde karşımıza çıkan rücu kelimesinin sözlük anlamı geri dönme, cayma, vazgeçmedir. Rücunun sigorta hukukundaki anlamı ise; sigorta şirketinin poliçe ile belirlenen sorumluluklarından caymayı talep etmesi anlamına gelir.

Sigorta poliçelerinin genel şartlarında yer alan rücu etmek; sigorta şirketinin yükümlülüklerinden vazgeçmesi olarak tanımlanır. Sigorta şirketlerinin rücu etme hakları bulunur ancak bu hakkın uygulanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.

Rücu Hakkı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sigorta şirketlerinin sahip olduğu rücu hakkı; şirketin sorumluluklarından vazgeçmek için mahkemeye başvurmasını ifade eder. Sigorta şirketi rücu hakkını kullanarak mahkemeye başvurabilir ancak bu hakkın uygulanabilmesi için bazı sorumluluklar yerine getirilmelidir.

Sigorta şirketinin rücu hakkından yararlanabilmesi için sigortalıya sözleşmede belirlenen tazminat miktarını ödemesi gerekir. Hasar durumunda sigortalının hakkı olan tazminat miktarının ödenmemesi halinde şirket rücu hakkından yararlanamaz. Bu sebeple ilk olarak sigortalıya hasar ödemesi yapılmalı, ardından mahkemeye başvurulmalıdır.

Halefiyet ilkesi gereği ortaya çıkan rücu hakkı, tüm sigorta türlerinde geçerlidir ancak çoğunlukla kasko sigortalarında kullanılır. Halefiyet ilkesinde sigorta şirketi meydana gelen kaza sonrası hasar ödemesini sigortalıya yapar ve ödediği tazminat sonrası halefiyet ilkesi kapsamında sigortalının hakkına sahip olur.  

Sigortalının halefi süreci çözüldükten sonra sigorta şirketi, sigortalı yerine dava açma hakkına sahip olur. Ancak sigorta şirketinin dava açabilmesi için, sigortalının kusurlu taraf olmaması gerekir. Rücu hakkı ile yükümlülüklerinden vazgeçen sigorta şirketi, halefi sürecinde ödediği tazminat tutarını üçüncü kişilerden alma hakkına sahiptir.

Rücu Davası Nedir?

Rücu davası; sigorta şirketinin rücu hakkını kullanarak açtığı davadır. Rücu hakkı yaygın olarak kullanılmaz. Bu sebeple rücu hakkı ile ilgili kesin sınırlar da bulunmamaktadır.

Rücu hakkının mahkemelerce zaman aşımı süresi 10 yıldır. Yani sigorta şirketi yaşanan hasar sonrası 10 yıl içinde rücu davası açabilir.

Türk Borçlar Kanunu 73. Maddesinde rücu istemi: “Tazminatın ödendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zaman aşımına uğrar.” şeklinde ifade edilmiştir.

Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı Nedir?

Sigorta şirketinin rücu hakkının doğması için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

1.      Yaşanan kazanın, sigortalının kasten yapılmış bir hareketi veya ağır kusuru sebebi ile meydana gelmesi

2.      İlgili mevzuat hükümlerine göre, aracın ehliyetsiz biri veya ehliyetine el konulmuş biri tarafından kullanılması

3.      Sürücünün uyuşturucu madde veya ilgili mevzuatta belirtilen seviyenin üzerinde alkollü içki alması

4.      Yolcu taşıma ruhsatı olmayan araçlarla yolcu taşınması, alınabilecek kapasiteden fazla yolcu taşınması veya yük taşınması

5.      İzinsiz bir şekilde tehlikeli ve zararlı maddelerin taşınması

6.      Hasarın gerçekleşmesi sonucu, sigortalının yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu zarar miktarında artış olması

7.      Tazminat gerektiren olayın aracın çalınması veya gasp edilmesinden kaynaklanması, çalınma veya gasp olayında sigortalının sorumlu olduğunun tespit edilmesi

8.      Bedeni hasar oluşan kazalarda, sigortalının veya eylemlerinden sorumlu olduğu diğer kişilerin, tedavi veya yardım amaçlı sağlık kuruluşuna gitme, can güvenliği nedeniyle uzaklaşma gibi zorunlu haller hariç olmak üzere, olay yerini terk etmesi veya kaza tutanağı, alkol raporu vb. kazanın oluş koşullarına ilişkin gereken belgelerin düzenlenmesi yükümlülüğüne aykırı davranması

Rücu Hakkı Hangi Sigortalar İçin Geçerli?

Rücu hakkı en çok kasko sigortalarında kullanılmaktadır. Kasko sigortasına ek olarak rücu hakkının geçerli olduğu sigortalar aşağıdaki gibidir:

·         Ferdi kaza sigortası

·         Kaza sigortası

·         Genel sorumluluk sigortaları

·         Kara araçları sorumluluk sigortaları

·         Genel zarar sigortaları

·         Finansal kayıplar sigortası

·         Hayat sigortası

·         Hastalık/sağlık sigortası

·         Kara araçları sigortaları

·         Su araçları sigortaları

·         Yangın ve doğal afetler sigortası

·         Hukuksal koruma sigortası

·         Kredi sigortası

Trafikte aracınız ve kendiniz için alacağınız en iyi önlem kasko sigortası yaptırmaktır. Kasko sigortası ile aracınızı kaza, çarpma, hırsızlık ve üçüncü kişilerin verebileceği zararlar da dahil olmak üzere birçok riske karşı güvence altına alabilirsiniz. Siz de hemen sigortaladim.com’dan kasko sigortası teklifi alın, aynı anda 20’den fazla şirketin tekliflerini karşılaştırarak ihtiyacınıza en uygun olan sigorta poliçesini birkaç dakika içinde onaylayın!

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam