Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Lastik Ömrü Neden Önemlidir?

30 Aralık 2021

Lastikler, aracın en önemli parçalarından biridir. Aracın yükünü taşıma, fren gücünü yola aktararak durmasını sağlama, direksiyon yönlendirmelerine cevap verme ve daha birçok işlevi ile aracın performansını doğrudan etkiler. Lastik ömrü ise sizlere aracınızın lastiklerini sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz süre hakkında bilgi verir. Araç lastik ömrü önemi, daha çok güvenliğiniz açısından değerlendirilir. Lastik ömrünün azalmış veya dolmuş olması, lastiklerin tehlike oluşturabilecek duruma gelmiş olması demektir. Kaliteli malzemeler ve gelişmiş teknoloji eşliğinde üretilen lastiklerin yaklaşık kullanım ömrünün 5-6 yıl olduğu belirtilir. Lastik ömrü kaç yıl, bu süreyi uzatmak için neler yapılabilir ve daha fazlası için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Lastik Ömrü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yol tutuşundan frene, direksiyondan konfora kadar birçok alanda önemli bir role sahip olan araç lastikleri, sizlere güvenli bir yolculuk imkanı tanır. Araç lastik ömrü, aracınızın lastiklerini ne kadar süre sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz hakkında sizleri bilgilendirerek gerekli önlemleri zamanında alabilmenizi sağlar. Lastik ömrü kaç kilometredir sorusunun cevabı 50 bin ile 80 bin kilometre arasında değişkenlik gösterir. Lastiğin yapısı ve içerisinde bulunduğu koşullara göre değişebilen bu rakamlar üzerinde sürücü alışkanlıkları da etkili olur. Doğru lastik kullanımı için üretim tarihinden itibaren ömrü 10 seneyi tamamlamış olan lastikler kullanılmamalıdır. Beş seneyi tamamlamış olanlar ise düzenli olarak kontrol edilmeli ve herhangi bir risk taşıyıp taşımadığından emin olunmalıdır.

Araçların periyodik bakımlarında lastikler ihmal edilmemeli, güvenli bir sürüş için her beş yılda bir değişim yapılmalıdır. Yol, iklim şartları, araç hızı ve daha birçok unsur sebebi ile zaman içerisinde aşınıp zarar gören lastiklerin; yolculuğunuzda tehlike oluşturabileceğini unutmamalısınız. Ömrü dolmuş olan lastikler ile fren yapmak istediğinizde geç veya sorunlu bir deneyim yaşayabilir, kazalara sebebiyet verebilirsiniz. Sizin ve trafikteki diğer araçların güvenliği için lastik ömrü hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız ve lastik değişimini zamanında yaptırmanız gereklidir. Ayrıca lastik uygun saklama koşullarında lastik raf ömrünün 10 yıl olduğunu ve yeni lastik alırken üretim tarihine de dikkat etmeniz gerektiğinin farkında olmalısınız.

Lastik Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

Maksimum araba lastik ömrü tamamlayabilmek için lastiklerinizin düzenli bakımını yaptırmanız tavsiye edilir. Bakım uygulamalarının yanı sıra lastik ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz diğer işlemler şunlardır:

  • Erken aşınma ve yıpranmayı önlemek için öncelikle uygun lastik seçimi yaptığınızdan emin olmalısınız. Araç el kitabında yer alan yük endeksi, ebat ve hız sembolüne sahip modelleri tercih etmelisiniz. Ayrıca aracınızın jant ölçülerinin de seçtiğiniz lastikle uyumlu olmadan dikkat etmelisiniz.
  • Lastik basıncını ayda minimum bir kez kontrol etmelisiniz. Tüm lastiklerin eşit derece şişirildiğinden emin olmalı, doğru basınca sahip olduklarından emin olmak için ise basınç kontrolü denetimini yaptırmalısınız. Yetersiz veya çok fazla şişirilmiş olan lastiklerin düzensiz aşınarak daha kısa ömürlü olacağını unutmamalısınız.
  • Yüksek hızda sürüşten kaçının. Yükse hızla birlikte aşırı ısınmanın oluşabileceğini ve lastiklerin hasar görme ihtimalinin artacağını göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca yüksek hız yapmak ani lastik patlamalarına da sebep olabilir.
  • Yabancı maddelerin lastiğinize batması sonucu ani lastik inmeleri ile karşı karşıya kalmamak İçin küçük kesik ve delikleri kısa süre içerisinde tamir ettirin. Bu sayede lastik ömrünüzü biraz daha uzatabilirsiniz.

Yukarıda sizler için özel olarak hazırlanan lastik ömrü uzatma tavsiyelerini dikkate alarak daha güvenli ve uzun ömürlü bir deneyim yaşayabilirsiniz. Lastiklerinizden birinde sorun olduğunu farketmeme ihtimalinize karşın aracınızın lastik muayenelerini düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Lastiklerin ani sorunlarından kaçınmak için yaptırmanız gereken bu muayeneler sayesinde hasar ve aşınmaya karşı önleminizi alabilirsiniz. Muayene sonucunda tespit edilen hasarları vakit kaybetmeden tamir ettirerek karşı karşıya kalabileceğiniz kazalar ve olumsuz durumları engelleyebilir, güvenli bir yolculuğu kaçınılmaz kılabilirsiniz. Dilerseniz periyodik araç muayenesine gittiğinizde alanında uzman personellerden aracınızın lastik ömrü hakkında detaylı bilgi alabilir, uzman tavsiyeleri eşliğinde profesyonel bir bakış açısına sahip olabilirsiniz.

Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Lastik ömrünün bittiği nasıl anlaşılır sorusu araç sahipleri tarafından sıklıkla merak edilen bir konu olur. Lastikler üzerinde herhangi bir son kullanma tarihi mevcut olmadığından ve kullanıma göre değişkenlik gösteren bir durum olduğundan dolayı lastik ömrünün gittiğini anlamak için farklı yöntemlere başvurulur. Lastik ömrünün üzerinde yer alan diş derinliği ile ilişkili olduğu bilinmelidir. Yeni lastik alındığında diş derinlikleri maksimum seviyede olur. Ancak kilometreler boyunca gidildikten sonra bu derinlik azalır. Lastik sırtının bu derinlik seviyesine indiği görüldüğü anda değişim zamanının geldiği ve ömrünün bittiği anlaşılır. Lastik sırtında oluşan çatlak ve açılmalar da ömrünün azaldığını gösteren bazı uyarılar olur.

Lastiğinizin döndükçe aşınması ve aşındıkça yüzeyde oluşan erimeler, üzerindeki çukurların yani diş derinliğinin azalmasına sebep olur. Bu derinliği düzenli olarak ölçerek ömrünün ne kadar kaldığı hakkında tahmini bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Yasalar çerçevesinde bu derinlik minimum 1.6 milimetre olmalıdır. Fakat sorunsuz ve güvenli bir sürüş için bu derinliğin 3 milimetre olması tavsiye edilir. Dolayısıyla bir cetvel yardımıyla lastik üzerindeki diş derinliğini ölçerek kendiniz basit bir kontrol yapabilirsiniz. Eğer bulduğunuz sonuç 3 milimetreden düşük çıkarsa aracınızı mutlaka lastik kontrolüne götürmeli, gerekiyorsa değişim yapmalısınız.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam