Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Kötü Hava Şartlarında Araba Kullanmak için Tüyolar

29 Temmuz 2022

Özellikle yaşanan kazaların büyük çoğunluğu hava durumunda karlı, yağmurlu ya da don olacak olarak görülen günlerde meydana gelmektedir. Bunun ana nedeni ise gerçekten trafik için hava koşullarının da oldukça etkili olmasıdır. Özellikle son dönem de ölümlü trafik kazaların da büyük çoğunluğu kötü hava şartları altında kullanılan araçlar tarafından oluşmaktadır. Bu nedenle bu gibi hava şartlarında gerekli önlemleri alarak hareket etmek son derece kıymetlidir. Ancak bu durumlar haricinde kötü hava şartlarında araç kullanma gerekse de gerekmese de bu durumda yapılması en sağlıklı olan durumlardan biri de trafik sigortası olacaktır. 

Özellikle maddi alanda koruma sağlasa dahi bu maddi koruma dahi son derece kıymetli olmaktadır. Bu nedenle kasko ve sigortalarınızı yapmadan yola çıkmamanız hem sizin hem de sevdiklerinizin mutluluğu için son derece kıymetlidir. 

Yağmurlu Havalarda Araç Kullanımının Püf Noktaları

Özellikle belirli bölgelerde yağmurlu havalarda araç kullanımı zorunlu olmaktadır. Özellikle yağmurlu havalarda görüş alanının kısalması ve yağmurun hızına bağlı olarak silecek durumu son derece etkili olmaktadır. Bu gibi istenmeyen durumlar yaşandığında çoğu kişi araç kullanmak yerine toplu taşımaya yönelmektedir. Bu durum her ne kadar doğru gibi gözükse dahi bazı kişi ve olaylar esnasında yağmurlu havada araç kullanımı zorunlu olabilmektedir. Bu nedenle yağmurlu havada araç kullanmanın püf noktalarına bakmak hem çok pratik hem de keyifli olacaktır. O püf noktalar ise şöyledir:

  • Özellikle bazı ülkelerde takip mesafeleri her zaman olabildiğince açıktır. Ancak ülkenizin trafik kurallarına bağlı kalarak arada oluşan takip mesafesini bir miktar açmakta fayda olacaktır. Özellikle zeminin ıslak olması arabanın kaymasına ani fren anında öndeki araca çarpmanıza neden olabilir. Bu gibi anlar için ise trafik sigortası şarttır.

  • Bir önceki madde de değinildiği gibi fren yapmak yağışlı havalarda araç kullanırken yapılacak en son hamlelerden biridir. Fren her ne kadar hızınızı düşürmeye yardımcı olsa da lastik ile yer arasında olan tutuşta da sıkıntı yaratabilmektedir.

  • Hızınızı düşürün. Hızınız düşük olduğunda kaza yapma olasılığınız çok daha düşük olacaktır.

  • Özellikle aracı hangi hızda kullanıyor olursanız olun camınızı temiz tutmanız son derece önemlidir. Dış alanın soğuk arabanın sıcak olması nedeniyle oluşan buğu ve camların sürekli ıslanması hem sizi hem de sevdiklerinizi tehlikeye atabilir.

  • Güvenli bir sürüş sağlamak için emniyet kemerinizi her durumda takılı tutun.

  • Hava aydınlık olmayacaktır. Bu nedenle farları yakmanız önemlidir. Ancak bu nokta da kısa farlar kullanılmalıdır.

Bu gibi durulmalarda unutmayınız ki hız her zaman zarar verir.

Rüzgarlı Havalarda Araç Kullanımı

Özellikle pek çok kişi için yağmur, don ve kar dışında araba kullanmak için herhangi bir engel yoktur. Ancak pek çok ülke ve coğrafya için kar, don ve yağmur dışında da şiddetli rüzgarlarda hayatı yaşanmaz hale getirir. Bu nedenle bu zamanlarda araç kullanımı da son derece zorlu olur. Bu dönemlerde ise şöyle araç kullanılabilir:

  • Hızı azaltamaya ve ani frenlemeler yapmak için her an hazırlıklı olunmalıdır.

  • Şiddetli rüzgarın etkisi ile yola çıkabilecek yabancı madde ve insan veya diğer canlılar için de hazırlıklı olunmalıdır.

  • Korna basmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü korna sesi duyulmayacaktır.

  • Aşırı rüzgardan oluşacak olan kum ve tozun içeri girmemesi için bütün pencerelerin sıkı sıkı kapalı olmasına özen gösterin.

  • Aracınız hafif bir araç ise trafiğe çıkmayın.

Bu gibi küçük önlemler ile hemen her kesimden kişi için sağlıklı bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz.

Araba Kullanma Dersleri ile Şoförlüğünüzü Geliştirin

Özellikle pek çok ülkede şoför olabilmek için ayrı sınav ve mülakatlar bulunur. BU sınavlar ise bizim ülkemizde şöyledir:

  • Ehliyet

  • Mesleki Yeterlilik Belgesi

Bu özelliklere sahip olmak şoför olmak için Türkiye için yeterli olmaktadır. Ancak şoför olmak hem son derece zor hem de sabır isteyen bir iştir. Özellikle kişisel araç kullanımının yanı sıra aynı zaman da kişi veya kurumların özel şoförlüğünü yapmak için de ciddi bir sabır ve ustalık gerekir. Ancak bu ustalığa erişmek için pek çok farklı yol bulunur. Bunların hemen hepsi ise araç kullanımını tekrarlamak olmaktadır. Ancak ülkemizde yapılan en büyük hataların başında ehliyetsiz araç kullanımı ya da ehliyetsiz araç kullanımını öğrenmek gelir. Bunlar ciddi risk oluştururken yalnızca kendi canınızı değil çevrede yaşayan kişilerin de can sağlığını hiçe saymış olacaksınız bu nedenle uzman öğreticiler tarafından hazırlanmış olan parkurlar ve aynı zaman da özel araçlar ile eğitim alınması gerekir. 

Bu eğitimler özel parkurlar içerisinde gerçekleştirilir. Hiçbir canlıya zarar verme ihtimali olmadan kullanılan araçlarda usta öğretici gözetiminde olması sayesinde hem tam kavrayacak hem de öğrenmek istediğiniz her detayı en sağlıklı biçimde öğreneceksiniz. Aynı zaman da ehliyet belgesini kazanmış ancak sürüşünüzü geliştirmek istiyor da olabilirsiniz. Bu anlar için de özel dersler almak son derece önemli olur. Yalnızca belirli alanlarda değil istediğiniz hava koşulunda ders alarak o hava koşuluna uygun olan araç sürüşünü de öğrenebilirsiniz. Bu gibi kolaylıklar ile hem hayatınız kolaylaşır hem de sizin ve sevdiklerinizin can güvenliğini en üst seviyede taşırsınız. Her türlü hava koşuluna hazırlıklı olmak için dinç bir şekilde sürüş pratikleri yapabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam