Türkiye, her yıl dünyada gerçekleşen yıkıcı depremlerin yaklaşık % 20’sinin meydana geldiği Akdeniz-Alp-Himalaya Deprem Kuşağı olarak anılan bölgede yer almaktadır. Bu konumuyla yüksek deprem riskli ülkeler sıralamasında ilk sıralarda bulunan Türkiye, sıklıkla yıkıcı depremler, artçı şoklar ve tehlikeli tektonik hareketlere sahne olmaktadır. Özellikle 1999 Depremi’yle birlikte Türkiye’nin depremsellik riski hakkında kamuoyunda bir farkındalık artışı olmuştur. Bu değişim, sigortacılık sektöründe zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası poliçelerine yönelik yoğun bir ilgi artışı yaratmıştır.
Konut Sigortası ve Dask Arasındaki Farklar Neler?
Türkiye depremselliği sonucu yaşanan sosyal felaketler, bu alanda yasal düzenlemeleri gerekli kılmıştır. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) bu çerçevede zorunlu deprem sigortasını sunarak, deprem sonucu yaşanan yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı finansal zararları, poliçenizde düzenlenen tutar uyarınca nakden karşılamaktadır. Sıklıkla zorunlu deprem sigortası ile konut sigortasının aynı ürün olduğu sanılmakta ve bu iki poliçe türünden birine sahip olmanın yeterli olduğu düşünülmektedir. Oysa bu iki poliçenin düzenlediği riskler ve teminat kapsamları birbirini tamamlayan ancak tümüyle farklı özelliktedir.
Zorunlu Deprem Sigortası Teminat İçeriği Nedir?
Zorunlu deprem sigortası, Dask tarafından tüm konutları güvence altına almak ve devletin deprem kaynaklı büyük yapılandırma giderlerini minimize etmek amaçlı düzenlenmiş sigorta sistemidir. Bu sigorta türünde binalar güvence altına aldığından ötürü, poliçe tutarları sabittir ve sigorta şirketlerinde prim açısından farklılıklar yoktur. Zorunlu deprem sigortasında yer alan teminatlarla : Ana duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, merdiven ve asansörler, sahanlıklar, çatılar, koridorlar ve bacalar güvence altına alınır. Manevi tazminat talepleri, mali yükümlülük, bedensel zarar ve vefat, enkaz kaldırma giderleri ve benzeri haller teminatlar kapsamı dışında yer almaktadır.
Konut Sigortası Nedir, Teminatlar Nelerdir?
Konut sigortası ise işyerleri, yazlıklar ve daimi ikamet edilen evlerin hırsızlık, deprem, sel, yangın gibi hayati ve finansal risklere karşı güvence altında olmasını sağlayan sigorta türüdür. Konut sigortalarında primler şirketten şirkete, güvence altına alınacak binanın lokasyonuna, bina kat sayısına, ikamet edilen konutun bina içinde kaçıncı katta olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Konut sigortası poliçesi satın alındığında, bina içindeki tüm tesisat teminat kapsamı dahilindedir. Binanın güvence altına alınmasının yanı sıra, ek teminatla bina ve konut içindeki eşyaların tamamı da koruma altına alınmış olur. Konut sigortalarında şu risk ve haller ek teminat altına alınabilmektedir: Hırsızlık, enkaz kaldırma, duman, grev, lokavt ve halk hareketleri, deprem ve yanardağ püskürmesi, yer kayması, fırtına, aile reisi sorumluluğu, yangın mali mesuliyeti ve ikametgah değiştirme giderleri.
Görüldüğü üzere konut sigortası ile zorunlu deprem sigortası farklı işlevlere sahip ve farklı riskleri güvence altına alan sigorta türleridir. Birbirini bütünleyecek şekilde her iki sigorta poliçesini de edinmeniz, yukarıda anılan tüm riskleri güvence altına alacaktır. Siz de Türkiye gibi yüksek depremsellik ve doğal afet bölgesinde yer alan bir ülkede, ailenizi, sevdiklerinizi, ev ve işyerlerinizi korumak için zaman kaybetmeden sigortaladim.com sayfasından ya da 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri hattından şimdi teklif alabilirsiniz.