Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Kaza Anında İlk Şoku Atlattıktan Sonra Ne Yapmak Gerekir?

26 Nisan 2022

Türkiye, dünya üzerinde trafik kazalarının en çok yaşandığı ilk 10 ülke arasındadır. Önemli bir istatistik olan bu bilgi ülkemizde her yıl yaklaşık olarak bir milyon ve bunun üzerinde bir kaza oranını bize sunar. Kazalar çoğu zaman maddi kayıplarla sonuçlanırken bazen de ölümlerle sonuçlanmaktadır. Kaza yapmak genellikle dikkatsizliğin bir sonucu olarak görülür. Dikkatsizlik ve bunun yanında tedbirsizlik de kazaların önüne geçilemeyecek davranışlardır. Trafik kurallarına uymamak, ehliyetsiz trafiğe çıkmak, alkollü araç kullanmak, uyuşturucu etki altında araç sürmek, araç içerisindeki ekipmanları doğru kullanmamak, yeterli uyku alınmadan trafikte araba kullanmak ve hız limitlerinin üzerine çıkmak kaza yapmanın öngörülen sebepleri arasında yerini alır. Kazaların yaklaşık olarak %90’ı yüksek maddi hasardan oluşmaktadır. Araçların parçalarının kırılması, yerinden çıkması, kullanılamaz hale gelmesi iki aracın birbirine çarpması veya tek aracın farklı şekillerde kaza yapması sonucunda ortaya çıkar.

Kaza anında ve kazadan sonra yapılması gereken birçok işlem, görev bulunur. Kaza öncesinde ise kazanın gerçekleşmemesi adına kullanıcılar emniyet kemeri gibi kişinin güvenliğini sağlamak amacıyla üretilmiş olan bu araç aksesuarını mutlaka takmalıdır. Kaza sırasında emniyet kemeri takılı olan kişilerin yaklaşık olarak %24’ü kazadan hiçbir yara almadan hayatına devam ederken %45’i de ağır yaralanmalardan emniyet kemeri sayesinde korunmaktadır. Bununla beraber kazaya sebebiyet verecek her türlü tutum ve davranıştan uzak durularak sağlıklı bir sürüş gerçekleştirilmelidir. 

Kaza Sonrasında Neler Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Kaza sonrası yapılması gerekenler her iki tarafında lehine olan bir durumdur. Araç kullanıcılarının bedensel ve ruhsal sağlığı açısından dikkat etmesi gereken pek çok nokta bulunur. Özellikle maddi hasarın bulunduğu trafik kazalarında sürücülerin uygulaması gereken çeşitli prosedürler vardır. Bu prosedürlerin amacı araç sahiplerinin trafik kurallarına uyup uymadığını belirlemek, hasarın boyutunu görmek ve maddi kayıpları karşılamak olarak genelleştirilebilir. 

Kazadan hemen sonra kazayı yapan kişilerin ilk yapması gereken öncelikle sakinliğini korumaktır. İlk şoku atlattıktan hemen sonra vücutlarında herhangi bir olumsuz durumun olup olmadığını kontrol etmelidirler. Bedensel olarak herhangi bir hasar olmadığı durumda araç çalışır vaziyetteyse öncelikle durdurulmalıdır. Trafiği sekteye uğratmayacak şekilde kenara çekilmeli ve daha sonrasında araç içerisinden dikkatlice çıkılarak gözlem yapılmalıdır. Kaza yapan arabalar ve bu arabaların sahipleri önce kendi aracına daha sonra karşı tarafın aracına bakarak olay yerine yetkili bir polis veya jandarma çağırmalıdır. Kazanın ortaya çıkardığı hasar durumu, araçların uğradığı zararlar, kazaya karışanların suçluluk durumlarının anlaşılabilmesi için araçların fotoğraflarının çekilmesi yapılması gereken en önemli unsurdur. Darbe alan her bölge detaylıca fotoğraflandırılmalıdır. Yetkili kişilerin çağırılmadığı durumlarda taraflar kendi aralarında hatalı kullanım sağlayan araç sahibini belirleyerek hasar tespiti yapmalıdırlar. Tüm işlemlerin sonunda araçların kasko işlemlerine sıra gelir. Aracın kaskosu bulunuyor ise kazada oluşan maddi kayıp şartların uygunluğuna göre kasko firması tarafından karşılanmaktadır. Kaza sonrası kasko işlemleri için gerekli evraklar şunlardır:

  • Trafik kazası tespit tutanağı veya görgü tespit tutanağı

  • Zabıtın veya tutanağın olmadığı durumlarda beyan

  • Ruhsat fotokopisi

  • Ehliyet fotokopisi

  • Alkol raporu

  • Aracın hasar fotoğrafları

  • Olay yerinin kaza fotoğrafları

  • Aracın ruhsat sahibinin iban numarası

Tüm bu belgeler hazırlandıktan hemen sonra kasko firması ile görüşülmektedir. Firma kazanın şartlarını, aracın hasarının karşılanması gerektiğine karar verdiği takdirde oluşan hasar firma tarafından karşılanmaktadır.

Kaza Sonrasında Hasar Tespit Durumu

Hasar tespiti kazanın bilançosunu ortaya çıkarmak adına yapılan önemli bir tespit durumudur. Belirlenen durumlar kaza tespit tutanağı ile kesinleştirilerek her iki taraf içinde haksız durumların ortadan kaldırılmasın yardımcı olur. Bu tutanak minimum 2 aracın maddi hasarlı kaza yapması durumunda her iki tarafında anlaşarak kendi aralarında düzenlemekte zorunlu olduğu önemli bir belgedir.  Kazanın tüm detaylarını tutanakta belirtmek zorunludur. Kazaya karışan her iki tarafta bu tutanağı imzalayarak hasar bilançosunu onaylamış olurlar. Bu alanda her detayın dikkatlice, atlanmadan yazılması, taraflarında tutanağı dikkatlice okuyarak eksik herhangi bir durumun olup olmadığını kontrol etmeleri daha sonrasında ortaya çıkabilecek veya hak talep edilebilecek haksız durumların önüne geçilmesinde önemli bir unsurdur. Kaza tutanağı içerisinde bulunması gereken zorunlu bilgiler şunlardır:

  • Sürücü bilgileri

  • Kazanın tarihi, saati ve kazanın yaşandığı yerin bilgileri

  • Görgü tanıkları ve iletişim bilgileri

  • Araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri

  • Kazanın yapılış türü

  • Araç sahibi yeşil kart sahibiyse bu alanla ilgili bilgiler

  • Aracın darbe aldığı yerler fotoğraflarla belirtilmeli

  • Kazanın yapılış taslağı

  • Kaza hakkında sürücülerin görüşleri

  • Her iki tarafın da imzası

Maddi hasarlı tüm kazaların sonunda araçlarda değer kaybı oluşur. Bu değer kaybı aracın ilk üretildiği halinin bozulması, üzerinde çeşitli uygulamaların yapılmasından dolayı olmaktadır. Çarpmalardan veya sürtünmelerden kaynaklı olan araç parçalarının kopması, kırılması, aracın boyasının bozulması veya araçta geri dönülemez hasarların meydana gelmesi değer kaybı olarak görülür. Kaza sonrası değer kaybı oluşan araçların satışı istenildiğinde özellikle fiyatlarda değişiklikler meydana gelir. Aracın kaza öncesi fiyatıyla kaza sonrası fiyatı aynı olmamaktadır. Yargıtay nezdinde araçların kaza sonrasında yaşanan değer kayıplarını şu şekilde tanımlar; “Değer kaybı zararı, aracın olay tarihindeki hasar değeriyle hasarı giderildikten sonra (tamir edilmiş hali ile) edeceği değer arasındaki farktan ibarettir (Y17HD-K.2016/5661).”

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam