blog blog

Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

20 Temmuz 2023

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasında bazı temel farklılıklar vardır. Fakat bu iki konu arasındaki farkları öğrenmeden önce konu hakkında detaylı bir araştırma yapmanız, iyi bir bilgi birikimine sahip olmanız ilerleyen süreçte herhangi bir sorun ile karşılaşmamanız için oldukça önemlidir.

Kat İrtifakı Tapusu Nedir?

Kat irtifakı, üzerinde inşaat yapılmamış veya inşaatı henüz tamamlanmamış bir katın tapu kütüğüne konulan işarettir. Bu kayıt, mülkün paylarını ve her malikin payını belirtir ve açıkça hak sahiplerini gösterir. İnşaat firmaları ve emlak pazarlaması genellikle bu tarz durumlarda inşaatın ve projenin bitmiş halinin bir ön izlemesini müşterilere sunar. 

Ön izleme, yapım aşamasında olan projenin bitmiş hâlini en gerçeğe yakın hâlde belirtmek zorundadır. Bu noktada çeşitli ön izleme türleri mevcuttur. 3D teknolojisi ile hazırlanmış yapay görüntüler veya projenin belirli ölçekte küçültülmüş bir maketi ile bu ön izlemeler yapılabilir.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti; hak sahibi olan kişinin taşınmazın bağımsız bölümlerinde mülkiyet ve kullanım hakkına sahip olmasıdır.

Bir kat mülkiyeti sahibi olarak hem münferit bir birim hem de konut şirketinin ortak unsurlarında bir pay satın aldığınızı varsayalım. Bunun anlamı, gayrimenkul satın almış olmanız ve aynı zamanda apartman sakinlerini oluşturan daha geniş bir mal sahipleri topluluğuna katıldığınız anlamına gelmektedir. Bu ortak mülkiyet aynı zamanda bir mal sahibi olarak sizden belirli beklentileri ve apartman yönetim kurulundan neler bekleyebileceğinizi de içerir. 

Kat Mülkiyeti Yasası kısaca şunları belirtmektedir; “Kat mülkiyeti sadece bir gayrimenkulün hangi amaçlar doğrultusunda kullanılacağını açıklayan ve kullanım haklarını özetleyen resmi bir belgedir. Beton oluşumlu herhangi bir taşınmaz mülkün bağımsız bölümleri mülk sahibinin isteği doğrultusunda daire, iş yeri, mağaza, depo gibi amaçlarla kullanılabilir ve bundan tamamen mülk sahibi sorumludur.”

Yasadan da anlaşılabileceği üzere bir kat mülkiyet sahibi olarak inşaatı tamamlanmış olan konutunuzu istediğiniz amaçla kullanma özgürlüğüne sahip olursunuz. Kullanabileceğiniz haklarınız da aynı şekilde yasa içerisinde açıkça belirtilmiştir. Bunların haricinde kat mülkiyeti sahibi olduğunuz zaman bir apartmanda yaşamanın vermiş olduğu haklardan da yararlanabiliyorsunuz. Bu haklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Sahiplerin toplantılarına katılma ve oy kullanma hakkı

  • Apartman kuruluna aday olarak kendinizi gösterebilme hakkı

  • Apartman şirketinin mali tabloları ve toplantı tutanakları gibi kayıtlarının inceleyebilme hakkı

  • Mülk sahipleri arasında toplantı yapılmasını talep etme hakkı

  • Kat mülkiyetinin ortak unsur ve olanaklarından kanun ve kat mülkiyeti beyannamesi, tüzük ve kurallarına uygun olarak yararlanabilme hakkı

  • Sorunları erken çözme ve konut topluluğunuzdaki uyumu sürdürmek için çalışmak

Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?

Kat mülkiyeti almanız için öncelikle bahsedilen konutun kullanıma hazır bir biçimde tüm gereksinimleri karşılayabiliyor olması beklenir. 

Yapının kullanım izni var ise iskân belgesi ile birlikte başvuru yapılmalıdır. Konutun gereksinimleri karşılaması ve oturulmaya hazır olması durumunda kat mülkiyeti tapusuna sahip olabilirsiniz. 

Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir?

Kat irtifakını, özel kat mülkiyetine çevirebilmeniz için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekir. Fakat öncesinde aşağıdaki gereksinimleri karşılıyor olmanız büyük önem arz eder:

  • Söz konusu olan taşınmazın beton ve benzeri yapıda olması gerekir. Ahşap ve benzeri yapılarda herhangi bir kat mülkiyeti söz konusu değildir.

  • İskân belgesine, yani yapı kullanma izin belgesine sahip olmanız gerekir. 

  • Konutun üzerinde bulunduğu arsanın paylarının ne şekilde, hangi oranda bölündüğünü bilmeniz gerekir. Başvurunuzdan önce bu oranlar hesaplanmış olmalıdır.

  • Bahsedilen konutun kullanılışına göre hazırlanan hak sahipleri tarafından imzalanmış bir yönetim planı bulunmalıdır. Yönetim planı; konutların kullanım amacı, seçilen yöneticilerin görevleri, alınacak ücret ve yönetim tarzı gibi hususları açıklamalıdır.

Bunların yanı sıra kat irtifakını kat mülkiyetine çevirirken bazı masraflar ile karşılaşabilirsiniz. Fakat bu noktada geçiş işlemlerinin tüm vergilerden ve harçlardan muaf olduğu açıktır. Bu noktada sadece Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından bir tarife oluşturulacaktır. Bu tarifenin fiyatlandırması ise konutun yapısı ve büyüklüğü gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak yapılır. 

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Farkı Nedir? 

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasında bazı farklılıklar mevcuttur. Bu noktada en fazla ön plana çıkan farklılık ise kat mülkiyetinin kullanıma hazır olması ancak kat irtifakının inşaata başlanmamış ya da inşaatı bitmemiş bir konut için geçerli olmasıdır. 

Kat mülkiyeti sahibi olmanız demek bahsi geçen daireyi kullanabileceğiniz ve buna hazır durumda olduğu anlamına gelir. Çünkü kat mülkiyeti sadece inşaatı bitmiş ve kullanıma hazır konutlar için geçerlidir. Fakat bunların aksine kat irtifakında inşaat henüz hazır olmadığı için herhangi bir şekilde müdahale gerçekleştiremezsiniz. 

Kat irtifakı sahibi olduğunuz konut tamamlandığında bir an önce elinizdeki belgeyi kat mülkiyeti ile değiştirmeniz gerekir. Bu değişim işlemini müteahhitler yapar. Gerekli olan ön koşulları sağladığınız zaman bir beyan oluşturulur ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne inşaatın tamamlandığını ve kullanıma hazır olduğunu beyan eden belgeler ile başvuruda bulunulur.

Ev sahibi olduğunuzda yapmanız gereken işlemlerden biri de konut sigortasıdır. Konut sigortası; yangın, hırsızlık, sel ve infilak gibi birçok riske karşı evinizi güvence altına alır. Sigortaladim.com’dan yalnızca birkaç adımda konut sigortası teklifi alabilir, sigorta şirketlerinden gelen teklifleri karşılaştırıp ihtiyacınıza en uygun olan poliçeyi online olarak satın alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam