Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Hasar Kaydı ve Pert Kaydı Arasındaki Farklar Nelerdir?

25 Mayıs 2023

Alıcıların ikinci el araç satın alırken en çok dikkat ettiği konuların başında, araç üzerinde herhangi bir hasar kaydının bulunup bulunmadığı gelir. İkinci el araç satın alma işlemlerine hasar kaydı ile pert kaydı sorgulamalarını incelendikten sonra başlamak gerekir. 

Hasar kaydı nedir?

Hasar kaydı; ikinci el bir aracın kullanıldığı dönem içerisinde kaza sonrası ufak çaplı tamir, değişen parça ve boya gibi işlemlerini içerir. Bu bilgiler, devlete bağlı olan ve kısaca Tramer denilen Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sisteminde kayıt altına alınır. Hasar kayıtları, aracın küçük tamir işlemlerinin yanı sıra büyük kapsamlı tamir, bakım ve servis işlemlerini de kapsıyor olabilir. Hasar kaydı açılmış araçların trafiğe çıkmasında, satın alınmasında ve satılmasında hiçbir engel yoktur. Alıcılar, sigorta firmaları aracılığı ile hasar kaydı bulunan araçların kasko poliçelerini kolaylıkla yaptırabilirler ve araçların kontrollerini yaptırdıktan sonra güvenle kullanabilirler.

Pert kaydı nedir?

Herhangi bir trafik kazasında ağır hasar alan ve kullanılamaz hale gelen araçlar, ağır hasarlı ya da pert araç olarak adlandırılır. Pert kaydı ise kasko sigortasına göre aracın kaza sonucunda, araç değerinin %70'i ve üzerinde bir maddi kayba uğraması durumunda gündeme gelir. Yani bir aracın pert araç olarak değerlendirilmesi için kazada ağır hasar alması, maddi değerini kaybetmesi veya kullanılamaz hale gelmesi gerekir. Ağır hasarlı araçlar trafikten çekilir ve bu durum araç plakasına işlenir. "Trafikten çekilmiştir." kaşeli belge alınarak yapılan bu işleme pert kaydı denilir. Ekspertiz raporları ile pert olduğu belirlenen kaskolu araçlar için sigorta şirketleri, hasar gören aracın rayiç değerine göre sigortalıya ödeme yapar.

Hasar kaydı ile pert kaydı farkları nelerdir?

"Hasar kaydı ile pert kaydı aynı mıdır?" sorusu ikinci el araç arayışında olanların zihnini sıkça meşgul eder. Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır. Her iki kayıt türünde de raporlar, kaza tutanakları ve bilgiler Tramer sisteminde kayıt altına alınır. Pert kaydı olan araçların hasar kaydı olan araçlardan en büyük farkı, onarılan aracın trafiğe çıktıktan sonra hem ekonomik açıdan hem de can güvenliği bakımından kullanıma pek de uygun olmamasıdır. Ayrıca hasar kaydı olan araçlara sigorta şirketleri tarafından kasko poliçesi yapılırken, pert kaydı olan araçlar için kasko poliçesi sigorta şirketleri tarafından sınırlanabilir. Ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesi daha doğru olur. 

Hasar kaydı ve pert kaydı sorgulaması nasıl yapılır?

Hasar kaydı ve pert kaydı sorgulaması yapmanın birden fazla yolu bulunur. İlk ve en ulaşılabilir yol, e-Devlet sistemi üzerinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (Tramer) bölümündeki hasar kaydı sorgulama ekranıdır (https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama). Bu hizmeti kullanarak yalnızca kendi üzerinize kayıtlı araçların hasar kaydı sorgusunu yapabilirsiniz. Satın almayı düşündüğünüz araçların kayıtlarını sorgulamak için ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Tramer'in internet sitesinden (https://www.sbm.org.tr) faydalanabilirsiniz. Yine aynı internet sitesine bağlı olan 5664 numaralı SMS hattına ilgili plakayı mesaj atarak veya 11890 Alo Hasar Çağrı Merkezi’ni arayarak aracın tüm kayıtlarını, tamir tutarlarını ve hasar oranlarını öğrenebilirsiniz. Plaka değişikliği yapılarak görülmesi engellenen kayıtlar için ise hasar kaydı ve pert kaydı sorgulamasını şasi numarası üzerinden yapabilirsiniz.

Beğendiğiniz ikinci el aracı hasar kaydı ve pert kaydı sorgulamalarını yaptıktan sonra satın alabilirsiniz. İkinci el araç satın aldığınızda araç el değiştirdiği için, aracın önceki sahibi tarafından yaptırılan kasko otomatik olarak geçersiz kalıyor. Yeni aracınızı beklenmeyen risklere ve kazalara karşı güvence altına almak için kasko poliçenizi bir an önce yaptırarak trafiğe güvenle çıkabilirsiniz. Sigortaladım.com aracılığıyla farklı teklifleri değerlendirerek kendiniz için en uygun ikinci el araç sigortasına farklı ödeme seçenekleriyle sahip olabilirsiniz. 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam