blog blog

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası Nedir?

08 Haziran 2020

Emniyet kemerleri hayat kurtarmaya yardımcı olmaktadır. Olası bir kaza anında araç içindekileri koruyan ve yaralanmaları en aza indiren emniyet kemeri, en önemli güvenlik unsurlarından biridir. Araçtayken emniyet kemeri takmayanlar, kendilerini ciddi yaralanma ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya bırakırlar. Bu yüksek yaralanma riskine ek olarak, emniyet kemerini takmamak da bir kazaya karışmanız durumunda sigorta haklarından yararlanmanız konusunda sizi zora sokabilir. Aynı zamanda emniyet kemerinin takılmamasının cezai yaptırımları bulunmaktadır.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nedir?

Ciddi yaralanma veya ölümle yüzleşmenin bariz sonucunun yanı sıra, bir kazaya karıştığınız takdirde emniyet kemeri takmamanın başka masraflı sonuçları da olabilir. Emniyet kemerinin takılmamasından dolayı oluşan yaralanmalar, tıbbi tedavi sonunda maddi zararlara yol açabilir. Bir kazada zarar görme riskinizi en aza indirmek ve yaralanmalarınızın tamamını telafi ettiğinizden emin olmak için emniyet kemerinizi her zaman takmanız gerekmektedir. Aynı şekilde sizi kaza sorumluluğundan korumak, yaralanma ve hasarlarda tam anlamıyla sigortadan faydalanmak veya hukuki olarak da korunmak için bu gereklidir. Emniyet kemerinizin kullanımı, araç sürücüleri için bir tercih olmaktan çok bir zorunluluktur. Bunu yerine getirmediğiniz zaman hukuki yaptırımlarla karşı karşıya gelirsiniz. Emniyet kemerinizi takmadığınız tespit edildiği zaman para cezası almanız kaçınılmaz bir durumdur. Sürücülerin güvenliği açısından bu kuralın ihlal edilmesi para cezası ile sonuçlanmaktadır. Emniyet kemeri takmama cezası, bir zorunluluğu ihlal ettiğiniz için aldığınız ceza türüdür. Kullandığınız araç türüne göre cezaya tabi olup olmayacağınız değişmektedir. Karayolları Trafik Kanunu kapsamında emniyet kemelerini takmak zorunda olmayan araç listesi dışında bir araç kullanıyorsanız ve buna istinaden kemerinizi takmadıysanız, maddi olarak ceza alırsınız. Her gün çok sayıda kaza olan ülkemizde bu kazaların birçoğu emniyet kemelerinin takılmaması sonucu oluşmamaktadır. Bununla birlikte trafik kazaları sonucunda can kayıpları da emniyet kemerinin takılmaması sonucu ortaya çıkabilmektedir. Sürücü veya araç nedeniyle meydana gelen kazalarda, araç içindeki sürücülerin ve yolcuların emniyet kemerlerini takması demek, yaralanma ve ölüm risklerini en aza indirmektedir. Trafik kazalarındaki hasarların önlenmesi veya bu hasarların oluşmasının en aza indirilmesi için alınacak en önemli önlem emniyet kemelerinin takılması olmaktadır. Araçların güvenlik unsurları arasında yer alan emniyet kemerlerinin uzun ya da kısa mesafeli yolculuk fark etmeksizin takılması gerekmektedir. Bu kurala uymayan sürücüler ve yolcular emniyet kemeri cezası almaktadırlar.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ne Kadar?

Trafikte kaza ihtimali, yola çıkıldığı an başlamaktadır. Bu nedenle güvenlik unsurlarından en önemlisi olarak bilinen emniyet kemerlerinin, araca binildiği zaman takılması önemli bir husustur. Emniyet kemerlerinin uzunluğu çeşitli boyutlardaki insanların kolay bir şekilde kullanması için özel şekilde üretilmiştir. Olası bir çarpışma sırasında kemerin makası kilitlendiği için araba içinde bulunan yolcu veya yolcuların fazladan hareket etmesi otomatik olarak önlenmektedir. Emniyet kemeri takmanın önemi tahmin edilenden çok daha fazladır. En başında can kaybı ve yaralanma ihtimalini düşürmektedir. Bunun dışında ceza alma riskinizi ortadan kaldırır ve maddi zarara uğramazsınız. Emniyet kemerlerinin takılması hem hayati açıdan hem de maddi açıdan önem arz etmektedir. Aynı zamanda olası bir yaralanma riskini ortalama olarak yüzde otuz oranında azaltmaktadır. Trafik sırasında kemer kullanımı ilk olarak baş ve göğüs kısmında oluşabilecek yaralanmaların önüne geçmektedir. Sadece kemer kullanarak büyük bir kazayı çürük, ezik veya hafif bir yara ile atlatmanız mümkündür. Sadece saniyeler alan basit bir işlemle kemeri takıp, olası darbe ve kazalardan kendinizi en iyi şekilde koruyabilirsiniz. Ana yollarda veya araç kalkışında bile her daim kemer takmak gerekmektedir. Deneyimli ve iyi bir sürücü olmanız fark etmeksizin, trafikteki diğer sürücüleri de düşünüp kemerinizi takmalısınız. Emniyet kemeri takmama cezası ne kadar diyenler için şunu da açıklayalım; kemerinizi takmadığınız zaman maddi bir ceza alırsınız. 2020 senesi itibariyle bu ceza tutarı 132 liradır. Emniyet kemeri cezası ödeme işleminizi erken dönemde yaptığınız zaman, bu miktar üzerinden indirim hakkı elde edersiniz. Buna göre 132 lira olan cezanıza yüzde 25 indirim uygulanır ve ödemekle yükümlü olduğunuz para cezası miktarı 99 liraya düşer. Ancak ödemenizi erken yapmadığınız taktirde 132 liralık cezayı ödemek zorunda kalırsınız. Bununla birlikte ceza tutarı her sene farklılık göstermektedir. Bahsettiğimiz tutar 2020 senesi için geçerli olmaktadır.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Sorgulama İşlemi

Emniyet kemeri takmamanın sonuçları çok ağır olabilmektedir. Ülkemizdeki şehir merkezlerinde her sene 300.000’den fazla trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazalar sonucunda sürücülerin ve araç içindeki yolcuların emniyet kemerlerini takmaması durumunda ölüm sayıları artış göstermektedir. Ölüm ile sonuçlanan kazaların birçoğu hatta yaklaşık olarak yüzde sekseni ilk 40-45 km sırasında yaşanmaktadır. Bu da gösterir ki kısa mesafe veya uzun mesafe fark etmeden emniyet kemerlerinin kullanılması gerekmektedir. Aksi halde olası bir kazada ölüm ihtimali artmaktadır. Aynı zamanda hızlı veya yavaş sürüş yapmanız önemli olmaksızın emniyet kemerinizi takmanız avantaj sağlamaktadır. Çünkü meydana gelen kazaların yarıdan daha fazlası 60 kilometre hız ile ortaya çıkmaktadır. 50 kilometre hızla giden bir araçta emniyet kemerlerinin takılmaması durumunda yaralanma ihtimali ortalama yüzde yetmiş civarındadır. Trafik kazasında bulunabileceğiniz en güvenlikli yer araç içidir. Kaza esnasında hareketinizi kısıtlayan ve aracın içinden çıkmanızı engelleyen tek şey emniyet kemerleridir. Emniyet kemeri ceza maddesi, sürücülerin güvenliğini sağlamak için yasalarla da belirlenmiştir ki bu yüzden kural ihlali yapanlara cezai yaptırım uygulanmaktadır. Trafik cezaları arasında bulunan bu yaptırım, emniyet kemerinizi takmadığınız tespit edildiği taktirde karşınıza çıkmaktadır. Var olan ceza halleri EDS sistemleri aracılığıyla da tespit edilmektedir. Bundan dolayı sürücüler veya yolcular farkında olmadan da cezalar alabilmektedirler. Aldığınız cezayı incelemek veya ceza alıp almadığınızı öğrenmek için internet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için E-devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile işlem yapmanız gerekmektedir. Üzerinize olan araca dair trafik cezası sorgulaması yapmak için E-devlet sistemine şifreniz ve TC kimlik bilgilerinizle giriş yapmalısınız. E-devlet sisteminde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sorgulama ekranına gelerek, aracınızın plakasına göre sorgulama işlemini sürdürmelisiniz. Bu sorgulamanın yapılması için herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır.

Hangi Araçlarda Emniyet Kemeri Takmak Zorunlu Değil?

Normal araçlarda hem sürücülere hem de emniyet kemeri takmayan yolcuya ceza yaptırımı bulunmaktadır. Bununla beraber, Karayollarının Trafik Yönetmeliği’ne göre bazı araçlarda emniyet kemerinin takılma zorunluluğu bulunmaz. Sağlık problemi yaşayanlar ve özel durumu olanlar emniyet kemerlerinin takılması zorunluluğundan muaf tutulmaktadır. Aynı şekilde bu grubun dışında kalan her vatandaşın kemerini takması gerekmektedir. Trafik polisleri, kontroller sırasında ilk olarak emniyet kemerlerinin takılıp takılmadığı kontrol etmektedirler. Böylece güvenli sürüş için tedbirlerin alınması sağlanmaktadır. Bazı sağlık sorunlarının kemer kullanmaya engel teşkil ettiği bilinmektedir. Sağlık sorununun olduğunu ispat edebilen bir sürücü veya yolcu, cezadan muaf olabilmektedir. Burada önemli olan bir diğer ayrıntı ise kişinin sağlık sorununun olması neticesinde, resmi ya da özel kuruluşlardan bunun doğrulanması gerekmektedir. Yani emniyet kemerini takamayan bir sürücü veya yolcu bunu sağlık raporu ile onaylatmalıdır. Sağlık sorunu nedeniyle kemer takamayan vatandaşlar, raporda belirtilen süreyle kemer takmaktan muaf olmaktadırlar. Sağlık problemleri dışında bazı araçlardaki sürücü veya yolcular da emniyet kemerinden muaf olabilmektedirler. Yerleşim yerleri içinde ticari maksatla yolcu taşıyan araçlardaki sürücüler, park yerlerinde yirmi beş kilometre hızdan daha az olacak şekilde seyir halinde olan araç sürücüleri ve yolcuları, askeri ve genel kolluk görevini icra eden sürücüler ve yolcular, yerleşim yerinde sürüş halinde olan M2 ve M3 sınıfındaki araç sürücüleri bu grupta yer almaktadır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam