blog blog

Elektrikli Araçlar Evde Şarj Edilir Mi?

25 Aralık 2023

Dünyada ve ülkemizde elektrikli araç kullanımı her geçen gün artış gösteriyor. Şarj maliyeti ve yakıt tüketimi açısından standart yakıt tüketimine sahip araçlara göre bütçe dostu olan elektrikli otomobiller, sürüş konforu açısından da sürücülerin tercih nedenleri arasında yer alıyor.  

Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, elektrikli araç satın almak isteyen kullanıcıların merak ettiği konular da artmış durumda. Bunların en başında ise elektrikli araçların evde şarj edilip edilemeyeceği geliyor. 

Elektrikli araçlar, tıpkı cep telefonları gibi evde şarj edilebiliyor. Ancak aracınızı evde şarj ederken bilmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Elektrikli araçların evde şarj edilmesi ile ilgili aklınıza takılan tüm detaylar için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz. 

Elektrikli Araç Evde Şarj Etmenin Avantajları

Elektrikli aracınızı evde şarj etmenin avantajları şunlardır:

Maliyet: Elektrikli aracınız için ev tipi şarj istasyonu kullanmanız halka açık şarj istasyonlarından çok daha uygun maliyetlidir ve uzun vadede tasarruf etmenizi sağlar. Çok zamanlı tarife kullanıyorsanız, gece 22.00 - 06.00 arasında 1,43 TL/kW/h maliyet ile aracınızı şarj edebilirsiniz. Kademesiz (tek zamanlı) kullanımda bu rakam 2,25 TL/kW/h'dir. AC ve DC şarj istasyonlarında ise maliyet aralığı 6 TL/kW/h - 9,50 TL/kW/h seviyesinde. (vergiler dahil, Aralık 2023)

Konfor ve rahatlık: İşten eve geldiğinizde veya evde vakit geçirirken aracınızı şarja takıp günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Bu sayede aracınız park halindeyken şarjı dolmaya devam edecektir. Eğer bir mobil şarj ünitesi satın alırsanız, evden uzaktayken de şarj cihazınızı yanınızda götürebilir, trifaze elektrik prizi olan her yerde aracınızı şarj edebilirsiniz. 

Planlama ve Kontrol: Eğer bir akıllı şarj cihazına sahipseniz veya aracınız üzerinden şarj oturumunuzu planlayabiliyorsanız şarj zamanını ve sınırını düzenleyebilir, şarj tamamlandığında durması için talimat verip elektrik şebekesindeki baskıyı azaltabilirsiniz.

Elektrikli Araç Evde Şarj Etmenin Zorlukları

EV’leri evde şarj etmenin avantajları olduğu gibi bazı zorlukları da bulunur. Elektrikli aracınızı evde şarj etmenin zorlukları şunlardır:

Başlangıç ve Aksesuar Maliyetleri: Ev tipi şarj istasyonu kullanmak uzun vadede tasarruf sağlar ancak başlangıçta elektrik tesisatının uygun hale getirilmesi ve satın almanız gereken şarj cihazı ve aksesuarlar yüksek maliyetli olabilir.

Elektrik Altyapısı: Kuracağınız tesisat ve şarj cihazı için uygun elektrik bağlantısı olduğunu kontrol etmelisiniz. Bazı durumlarda şebeke gücünü artırmanız gerekebilir.

Uygun Alan: Garajlı bir müstakil ev, şarj kurulumu için ideal olsa da Türkiye’de bu evler özellikle şehir merkezlerinde yaygın değildir. Apartman veya site otoparkında kurulum için uygun alan olmaması ve/veya elektrik tesisatına uzaklık, projenizi sekteye uğratabilir.

Ortak Alan ve İzin: Apartman ve site gibi ortak yaşam alanlarında, komşuların ve/veya site yönetiminin izni gerekebilir. Bazı EV sahipleri bu süreçte zorluk yaşayabilmekte.

Şarj Süresi: Ev tipi şarj istasyonlarında aracın şarjının tam dolması aracın marka ve modeline bağlı olarak 10 ile 24 saat arasında sürebilir. Bu durum bazı EV kullanıcıları için dezavantajlı olarak görülmektedir.

Elektrikli Araç Evde Şarj Etmek İçin Neler Gerekli?

Bir seçenek, aracınızı standart elektrik prizi üzerinden şarj etmek. Ancak bu senaryoda şarj çok uzun sürecektir ve şarj süresince sigortaların birkaç kez atması muhtemeldir. Kısa süreli bir misafirlikte bu yöntemi deneyebilirsiniz, ancak sürekli şarj edeceğiniz evinizde, bir kuruluma ihtiyacınız olacak.

Elektrikli araçlar, standart olarak evde wallbox adı verilen, garaj veya otoparkta duvara monte edilen şarj üniteleri ile şarj edilir. Bu cihazların şarj çıkışı, AC şarj istasyonlarında olduğu gibi aracınız ile uyumludur. (EV’nizin kullandığı şarj soketine uygun olan bir ünite tercih etmelisiniz.) Şarj ünitesinin yerleşimi, kablonuzu kullanarak aracınızı park ettiğinizde şarj edebilecek şekilde yapılmalıdır.

Şarj ünitesinin güvenlikli ve kapalı bir otopark alanında bulunması gerekir. Dış mekanlar hem tesisat güvenliği hem de hırsızlığa karşı uygun kurulum alanları değildir. (Dış mekanda şarj etmek zorundaysanız, yağmur korumalı bir trifaze priz ve taşınabilir bir şarj ünitesi ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.)

Yüksek bir şarj hızı için şarj ünitesine gelen elektrik, üçlü akımda (trifaze) ve yüksek amperde olmalıdır. Bunun için şebeke elektriğinizi yüksek amper ile uyumlu bir sigorta kutusu, akım kesici ve kablolama üzerinden şarj ünitesine aktarmanız gerekir. İhtiyacınız olan kablo tipi, kullanmak istediğiniz amper ve kablolamayı yapacağınız mesafeye göre belirlenir. Uzun mesafe geçmek için daha kalın ve pahalı kablo kullanmanız gerekecektir. Maliyet açısından, kablolamanın kısa mesafede olması idealdir. Uzun mesafede hem kablonun metre fiyatı hem de fiyatı çarpacağınız metre artacağı için maliyet katlanacaktır.

Elektrik tesisatı kurulumu ve şarj ünitesinin kurulumu için mutlaka profesyonel ekiplerden yardım alınmalıdır. Elektrik tesisatı, bu konuda deneyimli bir teknisyen tarafından kurulmalıdır. Her elektrikçi uygun malzeme ve tesisata hakim olmayabilir. Çoğu elektrikli araç üreticisi, şarj istasyonu kurulumu için destek verir. Uzmanlar aracılığıyla kurulum işlemini kısa sürede ve güvenli şekilde yaptırabilirsiniz.

Elektrikli aracınızı evde şarj etmek için bilmeniz gereken detaylardan biri de şarj cihazı seçimidir. Mobil şarj ünitesi veya sabit duvar tipi şarj ünitesi arasından ihtiyaçlarınıza en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Birçok elektrikli araç üreticisi, size anlaşmalı markalar sunarlar veya kendi şarj üniteleri bulunur.

Elektrikli Araç Şarj Ünitemi Başka Yere Taşıyabilir Miyim?

Evinizden taşınma durumunda veya sezonluk uzun süreli kullanım (yazlık ev) sonrası yer değiştirecekseniz, şarj ünitenizi ve hatta elektrik tesisatınızı taşımak isteyebilirsiniz. Bu elbette mümkündür, ancak tesisatın sökümü, eski tesisatın geri kurulumu ve yeni adresinizdeki kurulum için yine uzman desteği almanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca, yeni yerinizdeki elektrik şebekesinin ve kablolama dinamiklerinin farklılık gösterebileceğini unutmayın.

Yazlık - kışlık uzun dönemli birden çok ikamet yeriniz varsa, iki adreste de elektrik tesisatını oluşturmak, eğer iki şarj ünitesi satın almak istemiyorsanız şarj ünitesini demonte etmek ve taşımak bir seçenek olabilir.

Diğer bir seçenek de mobil şarj ünitesi kullanmaktır. Bu ünite trifaze prizle uyumludur ve aracın bagajında taşınabilir. Yüksek amperli trifaze priz çıkışı için gerekli sigorta, akım kesici ve kablolama kurulumunu yaptığınız durumda, mobil şarj ünitesi kullanmak en iyi çözüm olacaktır. Ayrıca birçok sanayi tesisinde hatta plaza otoparkında trifaze prizler yer alır, tesis sahibinden izin alarak bu noktalarda da aracınızı şarj edebilirsiniz.

Elektrikli Araç Evde Şarj Etme Rutini

Aşağıdaki unsurlara dikkat ederek, evde şarj deneyiminizden maksimum verim alabilirsiniz.

  1. Şarj süresini/sınırını belirleyin. Günlük kullanım için tavsiye edilen sınırlara uyun. Çoğu EV modeli için tavsiye, aracın %80-%90 seviyesinde şarj edilmesidir.
  2. Aracınızı her gün şarj etmek zorunda değilsiniz. Çoğu marka, pil ömrü açısından batarya %20-%40 seviyesine inince aracın şarj edilmesini öneriyor.
  3. Tam şarjı, sadece uzun yolculuklar öncesinde tercih edin.
  4. Soketin tam oturduğundan ve şarj işleminin başladığından emin olun.
  5. Şarjın kesilmesi olasılığına karşı, aracınızdan veya uygulamanız üzerinden şarj ilerleme durumu kontrol edin. Böylece sabah dolu bir batarya beklerken kötü bir sürprizle karşılaşmazsınız.
  6. Elektrik tarifeniz saate göre değişiyorsa, daha ucuza şarj etmek için aracınızın veya şarj cihazınızın zaman planlama özelliğinden yararlanın (veya manuel olarak saate göre şarjı başlatın).

Elektrikli Araç Evde Şarj Etme Güvenliği

Elektrikli araçları evde şarj etmek hem maliyet hem de konfor açısından avantajlı olsa da evde şarj için gerekli olan güvenlik önlemlerinin mutlaka alınması gerekir. Elektrik bulunan her yerde bazı riskler de bulunur. Alacağınız güvenlik önlemleri ile bu riskleri minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Elektrikli aracınızı evde şarj ederken almanız gereken güvenlik önlemleri aşağıdaki gibidir:

  • Elektrik kaçağı riskine karşı topraklama yeterli olmalıdır.
  • Kaçak akım koruma anahtarı kullanılmalıdır.
  • Yalnızca üreticinin belirlediği ve onaylı ürünler kullanılmalıdır.
  • Olası yangın riskine karşı mutlaka yangın söndürücü gibi güvenlik ekipmanları bulundurulmalıdır.
  • Şarj cihazı düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekiyorsa bakımları yapılmalıdır.

Yukarıdaki güvenlik önlemlerini uygulayarak elektrik kaçağı veya yangın gibi risklere karşı önlem alabilirsiniz.

Elektrikli araçlar, çalışma prensibi bakımından standart benzinli ve dizel araçlardan farklıdır. Bu sebeple karşılaşacağınız riskler de farklı olabilir. Aracınızı beklenmedik tüm risklere karşı elektrikli araç kasko sigortası ile güvence altına alabilirsiniz. 

Elektrikli araç kasko sigortası, standart teminatlara ek olarak batarya-pil ve güç kablosu teminatı ile EV’ler için özel olarak düzenlenir. Bu sayede herhangi bir hasar durumunda ortaya çıkan masraflar, sigorta poliçeniz kapsamında teminat altına alınır. Siz de EV kasko sigortası için sigortaladim.com’dan teklif alın, aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştırarak ihtiyacınıza en uygun poliçeyi satın alın!

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam