Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezaları 2020

25 Şubat 2020

Trafik Ceza Kanununda her sene değişiklikler meydana geliyor. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası nedir diye soracak olursanız bu ceza birden fazla senaryo ile değişiklik gösteriyor. Artık yeni yönetmeliğe göre sadece aracı o an kullanan ve kusuru işleyen ceza almıyor. Aracın ruhsatının sahibi de aynı miktarda para cezasına çarptırılıyor. İki hafta içerisinde ödenen para cezalarında devlet yüzde yirmi beş oranında indirime gidiyor. Ehliyetsiz araç kullanmak hem kendinizi hem de trafiği tehlikeye atan ve ölümle burun buruna olmasını sağlayan bir durum. Bu yüzden ilk olarak bu yola başvurmamak gerekiyor. Yazımızda sizlerle ehliyetsiz araç kullanımına uygulanan çeşitli cezalar hakkında bilgiler paylaşacağız.

Ehliyetsiz Araba Kullanma Cezası Ne Kadar?

Trafikte ehliyetsiz araç kullanmak özel durum tablolarına göre değerlendiriliyor. Her durumun para cezası farklı uygulanmakta. Ehliyetinizi yanında bulundurmamak, ehliyet iptalinde araç kullanmak, ehliyetinize geçici olarak el konulduğu halde araç kullanmak, alkollü araç kullanımı, 18 yaş altı ehliyetsiz şekilde araç kullanmak veya buna izin vermek gibi durumların birden fazla ceza şekli mevcut. Trafik Ceza Kanununda hepsinin bir karşılığı bulunmakta. Ehliyetsiz araç kullanma maddesi de bunu detaylı bir şekilde açıklıyor.

Ehliyetiniz Varken Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyeti olup ehliyetsiz araç kullanma durumunun da kanunlarda yaptırımı mevcut. Yeni yapılan düzenlemelere göre nereye giderseniz gidin ehliyetinizin yanınızda bulunması bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Aksi takdirde denetime tabii tutulmanız durumunda para cezasına çarptırılıyorsunuz. Ehliyetsiz araç kullanma cezası iptali bir önceki senelerde ehliyetin unutulması ispatlandığı durumunda sağlanabiliyordu. Ancak yeni düzenlemeler ehliyetinizi sürekli yanınızda bulundurmanız gerektiğini sizlere hatırlatıyor. Ehliyetsiz araç kullanma ve kazaya karışma durumunda oldukça büyük cezai yaptırımlar karşınıza çıkabilir. Bu gibi durumların her zaman yaşanabileceğini varsayarak ehliyetinizi daima yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Aynı zamanda ehliyet sürücü belgeniz istendiğinde görevli memura belgeyi vermeyi reddetmeniz de ceza kapsamında bulunuyor. Ehliyetinizi yanınızda bulundurmadığınız için 235 TL gibi bir ücret ödemekle yükümlüsünüz. Ek olarak da ceza puanı eklemesi yapılıyor. Bu durum için size eklenen ceza puanı ise 5 olarak belirtiliyor. Aynı şekilde araç sahibi sürücü koltuğunda olmasa bile o an aracı süren sürücü ile birlikte ruhsat sahibi de aynı cezayı ödemekle yükümlü. 15 gün içerisinde ödediğiniz cezalarda yüzde 25 oranında indirim uygulanıyor.

Ehliyet İptal Edildiği Halde Araç Kullanmanın Cezası

Ehliyet iptali birçok senaryoda gerçekleşebilir. Kişinin iki gözünü kaybetmesi, felç gibi sağlık durumları, maksimum ceza sınırını aşmış olması gibi birçok sebep sayılabilir. Ehliyetsiz araç kullanma ceza sorgulama ekranından ceza puan durumunuzu görüntüleyebilirsiniz. Ehliyet iptalinden sonra kişinin herhangi bir aracı trafikte kullanması kesinlikle yasaktır. Kişi ehliyeti iptal edildiği halde trafikte araç kullanırken denetimde yakalandığı takdirde araç kullanmaktan tamamen men edilir ve yaptırımlar uygulanır. Trafik Ceza Kanununda yazılanlara göre ehliyetiniz iptal edildiği halde trafiğe çıkarsanız bu davranışın 2473 TL gibi bir cezası var. Araç başkasının üstüne ise aynı para cezası ruhsat sahibine de uygulanmakta. 15 gün içerisinde ödediğiniz para cezalarında yüzde yirmi beş gibi bir indirim oranı uygulanıyor.

Ehliyetiniz Geçici Olarak Alınmışken Araç Kullanmanın Cezası

100 ceza puanını doldurmak, alkollü araç kullanmak, uyuşturucu madde kullanımı, 5 defa radar ihlalinde bulunmak gibi sebeplerle ehliyete geçici olarak el konulabilir. Ya da trafik görevlileri kişide sağlık açısından bir sorun tespit ettiyse kişi hekiminden geçerli bir belge alana kadar kişinin ehliyetine geçici süre ile el koyabilir. Bu gibi durumlarda araç kullanımını ehliyet geri alınana kadar sonlandırmak gereklidir. Sonlandırılmaması takdirinde yaptırımları mevcuttur. Ehliyetsiz araç kullanma araç bağlanır mı gibi sorulara yanıt da şu şekilde verilebilir. Ehliyetinden men edilen kişi aracın ruhsat sahibi değilse bu durumda araç yetkililer tarafından bağlanır. Ruhsat sahibinin bizzat belgelerle başvurusu durumunda araç tekrar araç sahibine teslim edilir. Ancak aksi durumda, araç sahibinin aracı kullanması durumunda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Araç ehliyet yeniden verilene kadar kullanılmaması üzerine sahibine verilir. Ancak ehliyetine el konulan kişi aracı ehliyet sahibi değil iken tekrar kullanırsa para cezasını ödemekle yükümlüdür. Karayolları Trafik Kanununa göre bu ceza 2473 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödeme yapılması takdirinde yüzde yirmi beş indirim uygulamasına gidilir. Eğer ehliyetine el konulan kişi araç sahibi değilse hem ona, hem de araç sahibine ceza verilir.

Ehliyet Sınıfına Uygun Olmadan Araç Kullanmanın Cezası

Bilindiği üzere ehliyet verilirken birden fazla kategori bulunmakta. Her araca verilen ehliyet farklı kategoride değerlendiriliyor. Otomobil gibi araçların ehliyetleri diğer araçlara göre farklılık gösterebilir. Son güncelleme ile birlikte 17 tane ehliyet cinsi bulunmakta. Sürücü hangi ehliyet kategorisinden ehliyetini edindi ise bu kategorideki araçları kullanmakla yükümlüdür. Eğer kişi kendi aracının kategorisi dışında farklı bir araç kullanıyorsa ehliyet sınıfına uygun olmadığı durumu ile birlikte ehliyetsiz sayılır. Denetime takıldığı an itibari ile de cezai işlem süreci başlar. Kanunun 39. Maddesine göre bu kişilere para cezası yaptırımı uygulanır. Aynı şekilde aracı ruhsat sahibinden başka biri kullanıyor ise ruhsat sahibine de eşit miktarda cezai yaptırım uygulanır. Ehliyetsiz araç kullanma cezası yetersiz ehliyet durumu göz önünde bulundurulduğunda 1228 TL olarak belirlendi. Kişi bu cezayı ödemekle yükümlüdür. 15 gün içinde cezai yaptırımın ödenmesi durumunda cezada indirime gidilebilir. Ehliyetsiz araç kullanma cezası yeni yönetmeliğe göre söylendiği üzere sadece aracı kullananı değil, araç ruhsat sahibini de kapsıyor.

Ehliyetsiz Araç Kullanımında Ruhsat Sahibine Verilen Ceza

Ehliyetsiz araç kullanma ceza kapsamı değişti. Yeni yönetmelikle birlikte araç sahipleri, yani ruhsata sahip olan kişiler araçlarıyla ilgili her türlü ehliyetsiz sürüm ve benzeri etkinliklerden, suçlardan sorumlu olacak. Para cezası onlar için de gündeme gelecek. Ehliyetsiz araç kullanma durumunda sadece aracı kullanan kişiye değil, aynı şekilde aracın ruhsatı elinde olan kişiye de ceza kesiliyor. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası ne kadar diye soracak olursanız bu ceza çeşitli senaryolara, durumlara göre değişkenlik göstermekte. Karayolları Trafik Kanununda yapılan son değişiklik sonrası aracı kim kullanıyor olursa olsun ruhsat sahibi de sorumluluk sahibi olacak. Alınan cezai para miktarı ise aracı kullanan kişiye uygulanan miktar ile aynı olacak.

18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

18 yaş altı insanlar için de ehliyetsiz araç kullanma cezası diğer cezalarla benzerlik gösteriyor. Günümüzde reşitliği sağlamadan direksiyon başına oturan çocuk sayısı oldukça fazla. Yeni denetimlerle bu durumun önüne geçilmesi için çaba harcanıyor. Ehliyetsiz araç kullanmak yetişkinler kadar çocuklar için de büyük bir suç. Ve cezai yaptırımı var. 2.018 TL ceza miktarı 2020 yılı itibari ile uygulanıyor. Aynı zamanda aracın sahibi olan kişiye, veliye de aynı miktarda ceza yaptırımı uygulanıyor. Yani ehliyetsiz araç kullanma ruhsat sahibine ceza konusunda da pahalıya patlıyor. Cezanın ödenmemesi takdirinde mahkemeye sevk durumları gibi durumlar oluşabilir. Ehliyetsiz araç kullanma cezası taksitlendirme yöntemi ile ödenebiliyor.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam