Türkiye’nin yaklaşık olarak %66’lık bir kısmı birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi olarak değerlendirilmektedir. Deprem, yerin altında bulunan kayaların fay hattının içinde yer alan birikmiş enerji ile harekete geçmesi ile oluşan bir afet olmasıyla birlikte beraberinde ciddi can ve mal kayıplarının gelmesine neden olmaktadır. Depremin en çok hissedildiği ülkelerden biri olan Türkiye’de daha güvenli bir şekilde hayatınıza devam etmek ve özel mülkiyetinizi koruma altına almak adına sizler de depremin etkilerini en aza indirecek ve hasarı giderme noktasında kolaylık sağlayacak olan deprem sigortasını tercih edebilirsiniz. Deprem sigortası ülkemizde zorunlu olarak yaptırılması gerekilen sigortalardan biridir. Kendi içinde çeşitli şartları olan bu sigorta çeşidi ile birlikte kendi binanızın güvenliğini sağlayabilecek ve deprem gibi ciddi doğal afetlere karşı kendinizi kotuma altına alma olanağından yararlanabileceksiniz. Her vatandaşın zorunlu olarak yaptırması gerekilen bu sigortada başvuru yapmanız için çeşitli evrakları tamamlamış olmanız gerekmektedir. Kişisel bilgilerinizin yanı sıra sigortayı yaptıracağınız binanın yaşı, tapu bilgileri ve yerin açık adresi de sigorta işlemleri esnasında sizden istenen bilgiler arasında yer alıyor. Binanın yapı tarzı, binadaki kat sayısı ve binanın mevcut hasar durumu da sigorta yaptırırken istenen bilgiler arasında yer alıyor.
Deprem Sigortasının Gerekliliği
Ülkemizin fay hattının üzerinde olması gibi etkenlerle birlikte deprem açısından riskli bir bölge olması da kaçınılmaz oluyor. %66 gibi ciddi bir oranda riskli bölgeye sahip olan Türkiye’de deprem sigortası bireylerin sağlığını koruma altına almak ve deprem sonrası meydana gelen hasarları onarmak adına zorunlu hale getirilmiştir. Her bina sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğu bu sigorta seçeneği olası bir afet durumunda binanızın ve sizin ihtiyaçlarınızı sigorta kapsamı dahilinde karşılamayı hedeflemekte böylelikle depremin olumsuz etkilerini de kısa sürede ortadan kaldırmaktadır. Ülkemizdeki afetleri %81’i deprem kaynaklı olduğundan ciddi bir güvenlik önlemi olarak görülen deprem sigortası her yıl yenilenmektedir. Bu sayede olası bir afet durumunda kişilerin sürekli olarak güvenliği koruma altına alınmaktadır. Ayrıca deprem sigortası depremin direkt olarak neden olduğu hasarların yanı sıra deprem sonrasında meydana gelebilecek kazaları; yangın, tsunamı ve infilak gibi afetleri de kapsama alanı içine alarak bu afetlerin de etkilerine karşı sizlere güvenlik sağlama olanağı sunmaktadır. Bu haliyle deprem esnasında ve sonrasın meydana gelebilecek her türlü riskin hasarını en aza indirmeyi başaran deprem sigortası sayesinde kendinizi güvence altına alabilecek ve oluşabilecek maddi kayıpların önüne kolaylıkla geçebileceksiniz. Sigortalı binalarda; sahanlık, bahçe duvarları, taban ve tavanlar, ana duvarlar gibi binanın pek çok noktası sigorta bedeli dahilinde koruma altına alınmaktadır. Bu haliyle binanızın depreme karşı daha iyi bir şekilde korunmasını sağlan deprem sigortası zorunlu olması sebebiyle ülke genelinde hasar bedelini en aza indirmektedir.
Deprem Sigortası için Gerekli Evraklar
Depremin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak adına her bireyin zorunlu olarak yaptırması gerektiği deprem sigortası konut kredisi alırken de oldukça önemli bir yere sahiptir. Zira konut kredisi alırken deprem sigortası yaptırmak zorunlu hale getiriliştir. Her yıl düzenli olarak ödenmesi gerekilen deprem sigortası konut kredisi alırken de önem arz ediyor. Her yıl yenilenmesi gerekilen bu sigorta çeşitinde yenilenme yapılmadığı taktirde banka tarafından krediyi çeken kişi bilgilendirilmekte ve yenilenme yapılması sağlanmaktadır. Zorunlu deprem sigortası yapılmamış olan binalar alım satım esnasında da zorluk yaşanmasına neden oluyor. Özellikle tapu devri yapılırken ya da bina alım satımı yapılırken zorunlu deprem sigortası şartı aranmaktadır. Deprem sigortası olmayan binaların satımı gerçekleşmediğinden sizler de deprem sigortanızı gerekli evraklar sayesinde kısa süre içerisinde tamamlayabilirsiniz. Sigortanızı yaptırmak için ihtiyacınız olan bilgiler kısaca kişisel verileriniz ve binanızın bilgilerinden oluşmaktadır. T.C kimlik numaranız ve binanızın yapı özelliklerinin yanı sıra binanın bulunduğu konum ve açık adres gibi bilgiler de sigorta yapımı aşamasında sizden istenen bilgiler arasında yer alıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte internet üzerinden de oldukça kısa bir süre içerisinde yapılan sigorta satın alma ya da yenileme işlemi de zamanı daha verimli kullanma fırsatı tanıyor.
Zorunlu Deprem Sigortası Nerede Yaptırılır?
Depremin yarattığı olumuz etkileri en aza indirmek ve hasarı onarmak adına her bina sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğu deprem sigortası genelinin birinci ve ikinci risk bölgesi olduğu ülkemiz için zorunlu hale getirilmiştir. Deprem sigortası yaptırmak adına dikkat etmeniz gereken noktalar hem sigorta yapımı aşamasında hem de süreç boyunca sizlere kolaylık sağlıyor. Köy nüfusuna kayıtlı binalar, tamamı ticari ya da sınai amaçla kullanılan binalar, taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tasarlanmış projeye aykırı binalar deprem sigortasının kapsama alanına girmemektedir. Köy gibi yerleşim yerlerinde ihtiyari deprem sigortası yaptırma olanağı olduğu gibi aynı zamanda ticari ve sınai binalarda da ihtiyarı deprem sigortası yaptırılma olanağı vardır. Bu durum sizleri depremin olumsuz etkilerine karşı koruma altına aldığı gibi aynı zamanda hasarın da maddi açıdan onarılmasını kolay hale getirmektedir. Teknolojinin gelişim göstermesiyle birlikte kullanıcıların hayatına giren internet, sigorta işlemlerini de kolaylaştırıyor. İnternet üzerinden yapacağınız başvuru sayesinde binanız için ödemeniz gereken deprem sigortası tutarını saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz. T.C kimlik numaranızla birlikte sorgulama yapabileceğiniz sigortladım.com sayesinde daha güvenli ve hızlı bir şekilde deprem sigortası yaptırmak mümkün.