Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

20 Yıldan Eski Deprem Riski Yüksek Olan Binalarda DASK

20 Temmuz 2023

Olası bir deprem felaketinde hasar görme ve yıkılma tehlikesi en yüksek olan yapılardan biri, 2000 yılı ve daha öncesinde inşa edilen binalardır. Bu eski yapılar, deprem riskli binalar arasında ciddi bir risk arz ediyor. Bu nedenle, bu binalara DASK sigortası yaptırmak çok önemli. Özellikle ülkemizde yaşanan depremler ve deprem riski düşünüldüğünde eski binalarda oturan kişiler, zorunlu deprem sigortası ile maddi olarak güvence sahibi olabilir. İnşa yılına göre binalar için ödenmesi gereken DASK sigortası fiyatları ile ilgili aşağıda tablo verilmiştir:

Metrekare/Yapı Tarzı

Bina İnşa Yılı

İstanbul

Diğer Şehirler

100 m2/Betonarme

1975 ve öncesi

216 TL

195 TL

100 m2/Betonarme

1976 – 1999

272 TL

169 TL

100 m2/Betonarme

2000 – 2006

244 TL

141 TL

100 m2/Betonarme

2017 – 2018

238 TL

171 TL

100 m2/Betonarme

2019 ve sonrası

238 TL

123 TL

Ortalama Fiyat

 

238 TL

160 TL


 

Hasarlı Binalar DASK’tan Yararlanabilir mi?

Deprem riskine karşı meskenleri maddi olarak güvence altına alan DASK sigortası ile ilgili en merak edilen konulardan biri, hasarlı binaların bu sigortadan yararlanıp yararlanamadığıdır. Hasarlı binaya DASK yapılır mı sorusu, binanın hasar durumuna göre farklı şekilde yanıtlanır. 3 gruba ayrılan hasarlı binalar için de zorunlu deprem sigortası yaptırmak mümkündür. Bu konuda Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen sınıflandırmaya bakar. Binalar hasar durumlarına göre şu gruplarda yer alabilir:

  • Hafif hasarlı binalar

  • Orta hasarlı binalar

  • Ağır hasarlı binalar

Belli koşullara uyum sağladıkları müddetçe hasarlı binalar DASK sigortası kapsamına alınabilir. Hafif ya da orta hasarlı bir binanın bu durumunun belge ile gösterilmesi gerekir. Ayrıca binaların daha önce depremde hasar aldığı ve bu zararın onarılıp binanın güçlendirildiği de belgelenmelidir. Hafif hasarlı sınıfta yer alan binalar, DASK sigortası yaptırırken hasar bildirimi yaparak poliçe düzenletebilir. Yapının hangi hasar sınıfında yer alacağı belirlenirken tarzına bakılmaz. Yani betonarme bir yapı için de çelik bir yapı için de, tarza uygun olmak şartıyla tüm kriterler göz önünde bulundurulur. DASK tarafından bu üç sınıf kabul edilir ve tüm yapı tarzları için geçerlidir. Eski binalara DASK yaptırırken o binanın önceki depremden ne kadar hasar aldığı ve hangi grupta yer aldığı önemli bir kriter olarak öne çıkar.

Hasarlı Binalara DASK Sigortası Nasıl Yapılır?

Riskli eve DASK sigortası yaptırırken belli koşulların yerine getirilmesi şarttır. Örneğin; orta hasarlı bir yapı için yapı kullanım izni almak gerekir. Bu izin ile yapının deprem sonrası onarım ve güçlendirme sayesinde yaşanabilir olduğu anlaşılabilir. Binada detaylı inceleme yapan uzman görevliler, gerekli şartlara uyum sağlaması durumunda bina için yapı kullanım izni çıkarır. Ancak her bina için yapı kullanım izni almak mümkün değildir. Bu durumda ise yapı denetim şirketlerine başvurarak onarım denetleme hizmeti almak gerekir. Başvuru sonucu firmalar, onarımın yapıldığına ve binanın ruhsata uygun olduğunun belirlendiğine dair bir rapor oluşturur. Bu rapor sayesinde bina için DASK sigortası yaptırmak mümkündür.

Ağır hasarlı olarak nitelendirilen binalar ise DASK sigortası kapsamına alınmaz. Bu binalar tespit edildiğinde, çevreye zarar vermeyecek şekilde yıkımlarının başlatılması gerekir. Yani ilgili kurumlar tarafından sigorta teminatı kapsamı içinde değerlendirilemez. Az hasarlı ve orta hasarlı bina DASK sigortası için belli koşullarda kapsama alınabilirken ağır hasarlı binalarda böyle bir durum söz konusu değildir. Hasarlı binalara DASK sigortası yaptırabilmek için öncelikle binanın hangi hasar sınıfında yer aldığına bakmak gerekir. Ayrıca yapının yer aldığı hasar sınıfına göre sigorta poliçesinin fiyatı da değişir. Hafif hasarlı binalar için ödenmesi gereken prim tutarı, orta hasarlı binalara göre daha düşüktür.

Binanın Hasarlı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Deprem riskli bina nasıl anlaşılır sorusu ev sahipleri ve kiracıların merak ettiği konulardan biridir. Binanızla ilgili şu bilgileri biliyorsanız, hasarlı olduğunu düşünebilir ve tespit edebilirsiniz:

  • Binanın inşa yılı 1999 yılı ve öncesi ise

  • Binanın projesi veya ruhsatı bulunmuyorsa

  • İnşaat yapılırken hazır beton kullanılmışsa

  • Binanın öncesinde alınan karot beton dayanımı C10’un altındaysa

  • Binanın kolonları ve kirişlerinde çatlaklar bulunuyorsa

  • Kolon demirlerinde paslanma, bodrumda rutubet, betonun içinde farklı taş ve kabuklar varsa

  • Bina dere yatağı dolguda yer alıyorsa

Bu durumlar söz konusuysa, risk tespiti yaptırmanız gerekir. Bu noktada isterseniz, deprem dayanıklılık raporu ya da risk tespiti yöntemiyle alabilirsiniz. Bağımsız firmalar tarafından yapılan risk tespiti, rapor sonucunda binada yaşayanlarla paylaşılır. Eğer yapılan tespit sonucu bina ağır hasarlı çıkarsa, çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde yıkım işlemleri yapılır. 

Az hasarlı bina DASK sigortası işlemleri için sigorta şirketlerinden bu poliçeyi satın alırken durumu bildirmeniz gerekir. Buna göre deprem sigortası fiyatları farklılaşır. Binanızın hasar durumuna göre sigorta şirketlerinden teklif alabilirsiniz. Sigorta şirketleri farklı avantajlar sunarak sabit fiyatlarla size DASK sigortası poliçesi sunar. Orta hasarlı binaya DASK ne kadar ödeme yapar sorusu için öncelikle binanız için hasar tespiti yaptırmanız gerekir. Her orta hasarlı bina için aynı miktarda ödeme yapılmaz. Bu konuda binanın yapım yılı gibi pek çok faktör de göz önünde bulundurulur.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam