blog blog

DASK Poliçesi ve Konut Poliçesi Arasındaki Farklar Neler?

17 Temmuz 2023

Türkiye konut güvenliğinin dikkatle sağlanması gereken kritik deprem coğrafyalarından birinde bulunur. Bu nedenle birçok kez yıkıcı depremin yaşandığı ülkemizde can ve mal güvenliği sağlanmalıdır. 1999 depreminin ardından konut güvenliğine ilişkin sıkı önlemler almaya başlayan devlet, zorunlu deprem sigortası başta olmak üzere sayısız tedbiri yasalaştırdı. Bu yasal zorunluluklarda temel amaç, konut güvenliğinin fiziki kontrollerle sağlanması ve sigortalama işlemlerinin tamamlanmasıydı.   

Konut ve malların riskler karşısında korunması adına uygulanan en yaygın tedbirlerin başında sigortalama yer alır. Sigortalama işlemleri sayesinde olası risklerin gerçekleşmesi durumunda mali zararlar önlenebilir. Aynı zamanda alınacak hizmet ve yardımların mali giderleri karşılanabilir. Dolayısıyla konut sigortası başta olmak üzere sigorta türlerinin yapısal ve işlevsel yönlerine hakim olmak avantaj sağlar. 

DASK poliçesi ve konut poliçesi arasındaki farklar başta olmak üzere tüm detaylara yazımızı inceleyerek ulaşabilirsiniz.  

DASK Poliçesi Nedir? 

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) ülkemizde meydana gelen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası alınan yasal önlemlerden biridir. Bu depremde tarifsiz boyutta tahrifat yaşanmış, binlerce insan hayatını kaybetmiştir. 

Oldukça büyük bir coğrafyayı etkisi altına alan Marmara Depremi sebebi ile konut güvenliği, kamunun gündemi haline gelmiştir. Zorunlu deprem sigortası politikasını gerekli kılan bu gündem sonrasında, devlet yönetimi sigortalama işlemlerinin yapılmasını yasalaştırmıştır. 

Zorunlu deprem sigortası; deprem ve deprem sonrası meydana gelebilecek olası hasarlara karşı evinizi güvence altına alan bir sigortadır.

Örneğin, deprem kaynaklı bir hasardan dolayı evinde yangın çıkan bir vatandaşın ev içi tesisatı bu yangında zarar görebilir. Yapının fiziki durumu depremden etkilenmemiş olsa bile deprem ilişkili bu yangının hasarları ve tesisat sorunları için gereken giderler; DASK kapsamındadır. Böylece vatandaşlar söz konusu zararın karşılanması için poliçe kapsamında mali destek alabilir. 

DASK aynı sebeplere dayalı yangın, sel ve diğer sorunlar için oluşan mali hasarları da garanti altına alır. Zararları nakdi şekilde karşılamayı taahhüt eden DASK sayesinde vatandaşların konut sağlık ve güvenliği yasal olarak korunur.  

Konut Poliçesi Nedir? 

Konut poliçeleri, konut sahiplerinin olası riskler karşısında korunma altına alındığı hizmetlerden biridir. Ortaya çıkma ihtimali olan her türlü felakete karşı konutların alacağı hasarlar, mali kaybın önleneceği şekilde güvence ile korunur. 

Konut sigortası yaptıran ev sahipleri evlerinde yaşanabilecek felaketler sonrası yalnızca konutta meydana gelen hasar ve kayıplar için değil, poliçede yer alıyorsa her türlü eşya koruması için de avantajlı konuma gelebilirler. Konut poliçeleri sigorta hizmetleri kapsamında yapılır ve konut sahiplerinin olası riskler karşısında evlerini koruma altında tutmasını sağlar.  

DASK sözleşmeleri gibi zorunlu olmasa da konut poliçeleri, kullanımı yaygın hizmetlerden biridir. Çünkü DASK sigortasına göre çok daha kapsamlı, nitelikli ve ihtiyaca yönelik sigortalama yapılmasını mümkün hale getirir. Dolayısıyla ev sahipleri DASK yaptırdıktan hemen sonra vakit kaybetmeden konut poliçesi de imzalayarak mülklerini koruma altına alır. 

İşlevsel hizmet tercihlerinden biri olarak talep gören konut sigortası, poliçe kapsamında yer alan her türlü kayıp, zarar ve hasarın şirket tarafından nakdi ve ayni biçimde karşılanmasını sağlar.  

DASK Poliçesi Hangi Durumlarda Kullanılır? 

Ülkemizin bir deprem kuşağında yer alıyor olması, yönetim tarafından konut ve can güvenliğinin sağlanması için önlem almayı zorunlu kılmıştır. Özellikle 1999 depreminin ardından kaçınılmaz bir ihtiyaç haline dönüşen deprem önlem yasalarına konut güvenliği için DASK poliçesi dahil edilmiştir. 

DASK poliçesi kapsamında konutların, deprem ve depremin sebep olabileceği yangın, infilak, tsunami ve yer kayması gibi riskler sonucu aldığı hasarlar güvence altına alınır. Yani DASK poliçesi yapılmış konutlar deprem, sel ve diğer doğal afetler sebebi ile hasar almaları halinde poliçe kapsamındaki zararlar bu sözleşme sayesinde karşılanır. DASK poliçesi, deprem ve depremle bağlantılı oluşan hasarlar ortaya çıktığında kullanılır.  

Konut Poliçesi Hangi Durumlarda Kullanılır? 

Konut poliçesi ülkemizin en yaygın sigortalama hizmetlerinden biri olan konut sigortasının poliçesini ifade eder. Ev sahipleri, mülklerini olası riskler karşısında korumak amacıyla bu işlevsel hizmetten faydalanır. Çünkü konut poliçesi sayesinde evde meydana gelebilecek olası felaket ve hasar durumları için maddi güvence verilir. 

Konut poliçeleri konutlarda yaşanan yangın, sel, hasar alma ve yıkım dahil pek çok kayıp için kullanılabilir. Burada kapsamın sınırlarını poliçenin içeriği belirler. Sigorta sahipleri poliçeye dahil edilen her türlü kayıp güvencesini bu riskler gerçekleştiği takdirde talep edip kullanabilir.  

DASK Poliçesi ile Konut Poliçesi Arasındaki Farklar Nelerdir? 

Vatandaşlar tarafından merak edilen konuların başında konut poliçesi ve DASK arasındaki farklar yer alır. Sıklıkla karıştırılan bu iki hizmet arasında önemli uygulama ve kapsam farkları bulunur. Dolayısıyla hizmet talep edecek kişilerin bu detaylara hakim olması gerekir.

Bu bağlamda DASK ve konut poliçesi arasındaki farklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • DASK poliçeleri konut veya bina hasarları için maddi kayıpları baz alır ancak konut sigortası poliçelerinde daha çok sigortalının talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda kapsam belirlenir. 

  • DASK sözleşmeleri yalnızca deprem ve depreme bağlı sebeplerle oluşan sel, yangın ve sair kayıpları güvence altına alır. Konut sigortasında ise felaket türleri depremle sınırlandırılmaz ve sigortalının talebi veya ihtiyacı ile yangın, sel, su baskını ve diğer riskler çoğaltılarak sözleşmeye eklenebilir. 

  • DASK poliçelerinin güvence bedelleri limite dayalıdır. Her yıl değişken olan bu limit devlet tarafından revize edilir ve karşılama bu limit dahilinde gerçekleşir. Konut poliçesinin limiti ise içerik ve ihtiyaçlar doğrultusunda, hizmet ve şirketin sunduğu imkanlara göre belirlenebilir 

DASK Poliçesi ve Konut Poliçesi Hangi Riskleri Kapsar? 

DASK ve konut poliçesi arasındaki temel farklara hakim olan kullanıcılar, hizmet tercihleri sırasında avantaj elde eder. Çünkü bazı hizmet ve güvence başlıkları benzer olduğu gibi aradaki farklar sayesinde poliçe revizesi yapılabilir. 

DASK ve konut poliçesi arasındaki risk kapsamları şu şekilde karşılaştırılabilir: 

  • DASK sözleşmesi yapılan konutlarda depreme bağlı gerçekleşen yangın, su baskını gibi durumlar güvence altındadır. Konut poliçesinde de benzer bir güvence bulunur ancak bu olayların depreme bağlı şekilde gerçekleşmiş olması gerekmez.  

  • Güvence limitleri açısından uygulanan kapsam, DASK sözleşmeleri için kamu tarafından açıklanır ve yıllık olarak revize edilir. Konut sigortasının risk limitleri ise poliçenin içerik başlıklarına göre belirlenir.  

  • Taban fiyat uygulaması DASK sözleşmelerinde sabittir. Konut poliçesinde taban ve tavan limit uygulaması sunulan hizmetin kategorisi, sigorta türünün içerik bilgisi gibi detaylara bağlı şekilde değişkenlik gösterebilir. 

  • Deprem sonucu ortaya çıkan hasarların maddi karşılığı belirlenen tavan limiti aşarsa DASK güvencesi o limitte son bulur ve hasarın o kısmı karşılanmaz. Konut poliçelerinde ise tamamlama yoluyla kalan kısım karşılanır ve sigortalının mağduriyeti tam anlamıyla giderilir. 

DASK Poliçesi ve Konut Poliçesi Primi Nasıl Hesaplanır? 

DASK poliçesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği başlıklardan bir diğeri prim hesaplamalarıdır. Sözleşmenin prim hesabı bizzat sigortalı tarafından yapılabilir. Bunun için kullanılan online adresler bulunmaktadır. Bu adresler aracılığıyla DASK prim hesaplama robotları kullanılır. 

Binanın adres ve tür bilgileri, yapı tarzı, inşa yılı ve kat sayısı gibi bilgiler sisteme girilerek prim hesaplaması yapılır. Belirlenen taban fiyat ile metrekare çarpımı da DASK için hesaplama yapmak isteyen sigortalılar tarafından kullanılabilir.   

Konut poliçelerinin prim hesaplamaları için poliçenin türü, kapsamı, sigortalanan binanın içerik bilgisi ve hizmet kategorisi gibi pek çok faktör rol oynar ve hesaplamalar sırasında bu bilgilere göre hareket etmek gerekir. 

Yürürlükte olan konut sigorta hizmetlerinin ilgili mevzuatlarına bağlı kalınarak; bina sigorta bedeli ve brüt yüz ölçümü değerleri hesaplamada kullanılabilir. Binanın yeniden yapım maliyeti ile bulunan birim metrekare bedeli ve brüt yüz ölçümü değeri çarpılır ve konut sigortası prim bedeli hesaplanır.  

Hangi Durumlarda DASK Poliçesi Yeterli Değildir? 

DASK poliçesi deprem kaynaklı veya depreme bağlı şekilde ortaya çıkan felaketlerin kayıplarını güvenceye alır. Dolayısıyla deprem haricinde konutta meydana gelebilecek felaket ve kayıplar olursa DASK poliçesi yeterli değildir. Bu hallerde güvence sağlamak isteyen kişilerin konut sigortası yapması gerekir. 

Konut Poliçesi Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Konut poliçesi almadan önce sunulan hizmetin kapsamı ve konutun olası ihtiyaçları gözetilmelidir. Karşılaşılabilecek riskler hesaplanmalı ve hizmet sağlayıcının güvenilir hizmet sunan, prestijli bir kurum olmasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda sigorta hizmetinin bütçe ve bedelleri konusunda avantajlı hizmet sağlayan kuruluşlarla çalışma sigortalıların avantajlı olması için önem taşır. 

Deprem ve deprem sebebiyle oluşabilecek risklere karşı güvence sağlayan DASK poliçesi, Türkiye’deki konut sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta türüdür. Dask poliçelerinde ödemeler, devletin belirlediği çarpanlarda inşa bedeli hesaplanarak ödeme yapılırken, ek konut poliçesi düzenlediğinizde bu poliçede de var olan ek deprem teminatı ile ödenecek deprem teminat limitinizi arttırabilirsiniz. Siz de sigortaladim.com ile DASK sigortanızı birkaç dakika içinde online olarak yaptırabilir, konutunuzu olası deprem risklerine karşı güvence altına alabilirsiniz.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam