Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Böcek Isırmalarında Ne Yapmalı?

25 Nisan 2022

Gün içerisinde sıklıkla etkileşimde kalınan böcekler, vücutta çeşitli ısırıklara ve alerjik reaksiyonlara sebep olabliyor. Doğayla iç içe olduğunuz zamanlarda böceklerin tepki göstermelerine maruz kalabilirsiniz. Isırıktan sonra vücudunuzun buna tepki gösterebilir ve kızarıklık, kaşıntı gibi durumlar meydana gelebilir. Böcek ısırığı, genel olarak cilt üzerinde farklı hisler sunar ve belirtilerini hissettirir. Kendini gösteren belirtilerin yanı sıra bu ısırıklar çeşitli tehlikeli durumlara da yol açabilir. Bu yüzden ısırıklara kısa süre içerisinde müdahale edilmeli ve olağanüstü bir reaksiyon görüldüğünde direkt olarak doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Böcek ısırıkları ve arı sokmaları gibi durumlarda ilk takip edilecek olan adım sakin olmaktadır. Ardından size önerilen adımları takip ederek ısırığın ve sokmanın acısını azaltabilir ve alerjik reaksiyonlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Böcek Isırması ve Belirtileri

Özellikle yaz aylarının başlaması ile birlikte böcek sokma vakaları da gittikçe artış gösteriyor. Vücut üzerinde alerjik tepkimeye yol açan ısırıkların yanı sıra ülke içerisinde kene gibi böcekler, tehlikeli durum oluşturabileceği ısırıklar da meydana gelebiliyor. Bunların önüne geçebilmek için birkaç adım takip etmeniz gerekmektedir. Böcek ısırığını anlayabilmeniz için aradan bir süre geçmesi gerekiyor. Böcek ısırığı nasıl olur diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabını belirtilerinize göre anlayabilirsiniz. Dünya üzerinde pek çok böcek çeşidi bulunuyor. Bu böceklerin ısırıkları ve ısırık sonucunda gelişen reaksiyonları birbirinden farklılık gösteriyor. Her böcek kendi türüne özel olarak belirtiler bulunduruyor ve buna bağlı olarak da sonuçlar doğuruyor. Genel olarak böcek ısırıklarında karşılaşabileceğiniz problemler arasında cilt üzerinde oluşabilecek küçük tahrişler bulunuyor. Bunun yanı sıra bazı böcek türlerinde ciddi sağlık problemleri ile baş etmek zorunda kalabileceğiniz durumlar da olabiliyor. Günümüzde sıklıkla karşılaşabileceğiniz ısırık şikayetleri arasında tahtakurusu, kene, sivrisinek ve arı sokması bulunuyor. Bunun yanı sıra karınca ısırığı, akrep sokması gibi durumlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu böceklerin ısırması sonucunda farklı tepkimeler ortaya çıkıyor. Ciddi sağlık problemleri ile baş etmek zorunda kalmamak amacı ile erken müdahale edilmesi önem taşıyor. Böcekler kendilerine özel bir savunma mekanizması ile insanları sokuyor fakat bazı böcekler beslenme yolu olarak insan kanını tercih ediyor. Semptomlar böcekten böceğe farklılık gösterse de genel olarak kaşıntı, ağrı, acı, kızarıklık  ve şişme gibi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Normal olan bu reaksiyonlar bir iki saat içerisinde normale döner. Bu sorunlara bağlı olarak alerjik reaksiyon gelişme olasılığı düşüktür fakat yine de karşılaşabilirsiniz. Böcek ısırığı çeşitleri gelişmiş tepkimelere de yol açabilir. Bunlar nefes alma zorluğu, baş dönmesi, kramp şeklindeki karın ağrıları, bulantı, kusma ve ishal durmları olabilir. Bu tür durumlarda doktora başvurulmalı ve alerjinize sebep olan zehirlenme için ilaç kullanmanız gerekmektedir. Yine de bu tehlikeli durumlardan doktorunuz yardımı ile kolayca kurtulabilir ve sağlıklı yaşamanıza kolayca geri dönebilirsiniz.

Böceğin Türünün Tespit Edilmesi

Böcek sokmaları, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir. Özellikle yaz aylarında sivrisinekler tarafından sıklıkla kaşıntı şikayetleriyle karşılaşılmaktadır. Çocuklara oranla yetişkinlerde daha çok rastlanılan bu durumda toksik reaksiyonlar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra arı sokmalarına bağlı olarak vücudunuz çeşitli dirençler gösterebilir ve buna bağlı olarak alerji geliştirebilir. Bazı reaksiyonlar yalnızca birkaç saat sürerken bazıları ise günlerinizi alabilmektedir. Arı sokmalarındaki reaksiyon önceki şiddete göre meydana gelebilmek olan şiddetin öngörülmesini sağlar. Böcek ısırıkları çeşitleri içerisinde farklı sonuçlara rastlayabilirsiniz ve bunlara özel olarak farklı tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Isırıkların hangi böcek tarafından gerçekleştiğini anlayabilmek için farklı belirtiler bulunmaktadır. Pire ısırıklarında kaşıntı, şişme ve kızarıklık gibi reaksiyonlara rastlayabilirsiniz ve en ayırt edici özelliği ısırıkların çizgi veya kümeler halinde gruplandırılmış olmasıdır. At sineği sokmasında yüksek bir acı hissedebilirsiniz, ısırılan bölge büyük oranda şişer ve su toplama reaksiyonu gösterir. Tahtakurusu ısırıklarında ise çok acılı bir ısırık hissetmeyebilirsiniz fakat belirli bir sürenin ardından şişkinlik ve kaşıntı yüksek dozlara çıkabilir. Başta anlamayacağınız ısırıklardan bir diğeri de kene ısırığı olarak değerlendirilebilir. Isırığın ardından şişkinlik, kaşıntı, kızarma ve morarma gibi durumlar ile baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Keneler enfeksiyon taşıyan böcekler olduğu için kene ısırıklarından sonra hastaneye başvurulması gerekmektedir. Örümcek sokmalarında yüksek dozda ağrıya maruz kalabilirsiniz. Daha ciddi durumlar alındığında bulantı ve kusma gibi problemler yaşanabilir. Eşek arısı ısırıkları oldukça acılı olur ve ısırılan bölge çok kısa süre içerisinde şişer ve kızarır. Bunun yanı sıra, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan ısırıklardan biri de sivrisinek ısırığıdır. Tek nokta halinde olan bu ısırıklar, şişme ve kabarıklık gibi problemler doğurur ve oldukça yoğun bir kaşıntı oluşturur. Akrep sokmalarında ise ağrı ve deride uyuşukluk hissebilirsiniz. Bunun yanı sıra oldukça küçük böcekler olarak karşınıza çıkan karıncı ısırıklarında ise şişkinlik ve irin dolumunu görebilirsiniz. Görüldüğü üzere her böcek ısırığında vücutta farklı bir tepkime oluşmaktadır. Böcek ısırığı tedavisi ise her böcek ısırığının durumun ciddiyetine bağlı olarak değişim göstermektedir.

Böcek Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri olan böcek ısırıklarında önemli olan tedbir alabilmektedir. Özellikle yaz aylarında sivrisinek gibi böceklerin ısırıklarına maruz kalabilirsiniz. Bunun için çeşitli önlemler alabilir ve ısırıklardan kurtulabilirsiniz.  Hangi böceğin ısırdığını bilmek tedavi açısından önem taşımaktadır. Semptomlara bakarak böcek türünü tespit edebilir ve buna uygun bir uygulama gerçekleştirebilirsiniz. Küçük işlemlerle semptomlardan kurtulabilirsiniz. Bunun yanı sıra bulantı, baş dönmesi, düzensiz kalp atışı, nefes zorluğu gibi problemler çekiyorsanız acil olarak doktora başvurmanız gerekmektedir. Böcek sokmaları esnasında cilt üzerinde çeşitli tepkimeler gerçekleşebilir. Normal şartlarda direkt bu tepkimelerden kurtulabilirsiniz fakat bazı durumlarda cildiniz reaksiyon göstermeye devam edebilir. Böcek ısırığı hangi doktor bakar diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı dermatoloji (cildiye) uzmanıdır. Cilt üzerinde yaşanan hassaslığa bağlı olarak sizlere ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Böcek sokmasında yapılabilecek bazı tedaviler mevcuttur. Enfeksiyon riskini önleyebilmek amacı ile ısırılmış olan bölgeyi sabunlu su ile yıkayarak temizleyebilirsiniz. Yarayı kaşımak, çizmek veya sıkmak durumunda etrafa yayabilir ve daha ciddi bir duruma ulaşmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzde yaraya oldukça hassas davranmanız gerekmektedir. Böcek ısırıklarına karşı kullanabileceğiniz kremleri nazik bir şekilde bölgeye uygulayabilir ve cildiniz üzerindeki kaşıntıdan ve şişkinliklerden kurtulabilirsiniz. Eğer şişme problemi yaşıyorsanız bölge üzerine buz kompresi uygulanması tavsiye edilmektedir. Böylece şişkinliklerden kurtulabilirsiniz. Böcek ısırığı nasıl geçer sorusunun cevabı böceğin türüne göre değişmektedir. İlk müdahalelerinizi gerçekleştirdikten sonra eğer hala semptomlarda azalma yaşamıyorsanız acil olarak doktora başvurmanız gerekmektedir. Cilt üzerinde yaşanacak tepkimeler zehirlenmenize ve daha büyük yaraların oluşmasına sebep olabilir. Genel olarak böcek ısırıklarından basit kremlerle ve düzenli bakımla kurtulabilirsiniz. Alerjik bünyelerde farklı reaksiyonlara yol açabileceğinden dolayı solunum hastalıkları öncelikle olmak üzere farklı rahatsızlıklar ile başa çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Basit semptomlar ile kolayca evinizde başa çıkabilir ve birkaç saat veya bir iki gün içerisinde kurtulabilirsiniz. Daha uzun süreli durumlarda ise doktora başvurarak semptomlara göre özel bir tedavi yöntemine tabii tutulabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam