blog blog

Bebeklere Özel Sağlık Sigortası ve Yeni Doğan Teminatı Nedir, Neleri Kapsar?

30 Aralık 2022

18-65 yaş arasındaki kişiler için yapılabilen sigorta çeşitleri arasında en yaygın türlerden biri özel sağlık sigortalarıdır. Anlaşmalı kuruluşlardan alınan hizmetlerin karşılanması başta olmak üzere, farklı avantajları paketler halinde sunan özel sağlık sigortaları yetkili kurumlar tarafından yapılır. 

Bebekler söz konusu olduğunda ise erişkinlik vasfı edinmediklerinden dolayı sigorta işlemleri aile üyeleriyle birlikte yapılır. Yani bebeklere yapılan özel sağlık sigortalarında asil kayıt ebeveynler adına gerçekleşir. 

Sigorta şirketleri tarafından yapılan özel sağlık sigortalarının kategorileri, alınan hizmetin kapsamını belirler. Trafik sigortası, sağlık sigortası, doğal afetlere ilişkin sigortalar gibi sayısız kategori, kendi içinde alt başlıklara da ayrılır. Bu hizmetlerin hangi olay ve durumlarda aktif olacağına yapılan sözleşmelere göre karar verilir. Aynı durum bebekler için yapılan sağlık sigortalarında da geçerlidir. Doğum teminatı veya yenidoğan teminatı gibi uygulamalar sayesinde bebeklerin ilk muayene hizmetlerinin kapsama alınması sağlanır. 

Bebek Sağlık Sigortası ve Yenidoğan Sigortası Nedir? 

Bebeklere özel sağlık sigortası hizmeti, sigorta şirketleri tarafından verilen hizmetlerden biridir. Bu sigorta türünde doğum sonrası alınan sağlık hizmetleri kapsamlı biçimde karşılanır. Tedavi ve muayene masrafları başta olmak üzere medikal giderleri de kapsayan sigorta çeşitleri bulunur. 

Özel sağlık sigortalarının sağladığı avantajları içeren ve aile üyeleri üzerinden gerçekleşen bebekler için sağlık sigortası; yenidoğan sigortası şeklinde de adlandırılır.  

Bebeklere özel sağlık sigortasının uygulama zamanı genel olarak doğumdan sonraki iki haftayı baz alır. Bunun haricindeki uygulamaların istisnaları, sigorta şirketleri tarafından poliçelerde şerh şeklinde belirtilir. 

Yani doğduğu andan itibaren bebeğin sigorta işleminin aktif hale gelmesi için poliçede başlatma zamanı maddesinin yer alması gerekir. Bu maddenin bulunmadığı standart poliçelerde, bebeklerin sağlık sigortası hizmetinden yararlanmaya başlayacağı tarih doğumdan sonraki ikinci haftadır.  

Bebek sağlık sigortasının işlemeye başlamasındaki zaman şartı genel olarak sigorta şirketleri tarafından kabul görür. 2. haftayı tamamlayan bebeklerin sigorta kapsamında masraflarının karşılanmaya başlamasındaki temel sebep, doğuştan gelen hastalıkların tespiti ve genel muayene sürecinin tamamlanmasıdır. Yani sigorta poliçesi kapsamına alınacak bebeklerin sağlıklı bir birey olarak sisteme dahil olması için ilk iki haftada kontrollerinin tamamlanması beklenir.   

Yenidoğan teminatı olarak bilinen teminat türü; bebeklerin doğum sonrası ilk muayene işlemlerindeki masraflarını karşılar. Bebeğin sigortası doğum sonrası ikinci haftanın ardından aktif hale gelirken, yenidoğan teminatlarının aktiflik süreci ilk muayene için de geçerlidir. Yani iki haftalık süre beklenmeden, bebeğin doğumunun ardından yapılan ilk muayene ve sağlık masrafları yenidoğan teminatı kapsamında karşılanır. 

Bebekler İçin Özel Sağlık Sigortası Nasıl Yaptırılır? 

Son yıllarda anne baba adayları için öncelikli konulardan biri de bebekler için sağlık sigortası yaptırmaktır. Çünkü “yenidoğan teminatı nedir, özel sağlık sigortası ne işe yarar?” sorularının yanıtını bilen kişiler bu işlemlerin avantajından da haberdardır. 

Bebeklerin doğumundan itibaren sağlık hizmetlerine duyacakları ihtiyacın yüksek oluşu, belirli bir sigorta kapsamında hizmet almalarını da kaçınılmaz kılar. Özellikle anlaşmalı kuruluşlarda sigorta dahilinde sunulan hizmetlerin üstün kalitesi, anne babalar ve anne baba adayları için cazip bir zemin oluşturur.  

Sigorta işlemlerinde yapılan kategori ayrımları, alınan hizmetler kapsamındaki masraf karşılama durumlarını da etkiler. Örneğin bebekler için sağlık sigortası uygulamaları tamamlayıcı sigortalar kapsamında yer alır. Bu durumda 18 yaşını doldurmadığı için bebeklerin sigortalanması adına ebeveynlere yönelik kayıt yapılması gerekir. 

Yani sigortanın içeriği bebeklere verilen sağlık hizmetlerini ilgilendirirken, kayıt işlemleri anne üzerine gerçekleşir. Tamamlayıcı sigorta niteliğinde olduğundan, annenin kayıtlarına işlenen hizmetlerden bebekler yararlanır. 

Yenidoğan Teminatı Nedir? 

Kuruluşların birbiriyle anlaşması sonucunda, doğum sonrası muayene ve tedavi hizmetlerinin sigorta kapsamına alındığı kategorilerden biri bebekler için sağlık sigortasıdır. Aynı zamanda bebeklere özgü uygulanan hizmet içerikleri için yenidoğan teminatı gösterilebilir. 

Her iki hizmet için de tamamlayıcı sağlık sigortası söz konusu olur. Çünkü bebeklerin tüm sigorta işlemleri anne-baba üzerine kaydedilir. 

Yenidoğan teminatı, bebeğin doğumundan sonra alınan muayene ve tedavi süreçlerindeki masrafları karşılar. Bu süreçlerde karşılanacak olan sağlık hizmetleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kuvöz hizmeti 

  • Doğum sonrası rutin takip işlemleri 

  • Yenidoğan bebekler için aşı hizmetleri 

  • Doğum sonrası rutin testler 

  • Yenidoğan tetkikleri ve tedavileri 

Yenidoğan teminatı kapsamına alınan hizmet içerikleri sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir. Bu konuda önemli olan anne-baba ve sigorta şirketi arasında imzalanan poliçe içeriğidir. 

Bebek Özel Sağlık Sigortası Kapsamında Neler Yer Alır? 

Bebeklere özel sağlık sigortalarının içeriği hizmet alınan sigorta şirketine göre farklılık gösterir. Çünkü her kuruluşun anlaşmalı kurum kapasitesi ve hizmet yelpazesi birbirinden farklıdır. Ancak genel uygulamalar baz alındığında bebekler için sağlık sigortası kapsamına giren hizmetler; ayakta veya yatarak tedavi, yoğun bakım hizmetleri, evde bakım hizmetleri şeklinde sıralanabilir.  

Aynı zamanda kuvöz hizmetleri, rutin test uygulamaları ve aşı hizmetleri gibi kategoriler de poliçeye dahil edilebilir. Tamamlayıcı sigortalar olarak uygulanan bebek sigorta işlemlerinde, içerik hizmetlerinin detaylarına hâkim olmak için poliçe şartlarına dikkat etmek gerekir. 

Bebekler İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nasıl Yaptırılır? 

Bebeklere özel yapılan bir tamamlayıcı sağlık sigortası yoktur. Anne ve babalar bebekleri için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak istediğinde, anne üzerinden sigorta yaptırabilirler. 

Tamamlayıcı sağlık sigortasının teminatları arasında yenidoğan teminatı yer almaz. Bu sebeple doğumdan itibaren çok fazla sağlık hizmet kategorisine ihtiyaç duyan bebeklerin tedavi masrafları sigortalı kişi tarafından ödenmelidir.

Bebekler İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında 15 Gün Şartı Nedir? 

Bebeklerin sigorta sistemine dahil olma sürecinde 15 gün şartı bulunur. Yani bir bebeğin doğumunun ardından yapılan ilk 15 günlük sağlık harcamaları ve tedavi giderleri sigorta kapsamında kabul edilmez. Burada temel amaç özellikle doğuştan gelen çeşitli hastalıkların tespiti ve listelemesi sonucu, sağlıklı bireylerin standart poliçe şartlarına dahil edilmesini sağlamaktır.   

Bebek Özel Sağlık Sigortası Fiyatları 2023 

Sigorta hizmetleri kendi içinde farklı kategorilere ve hizmet başlıklarına ayrılır. 18-65 yaş arası bireyler için yapılan sigortaların içerikleri farklılık gösterdiği gibi bebeklere özgü sigorta hizmetlerinde de durum aynıdır. 

Poliçedeki ek teminatlar ve sigorta poliçesine dahil edilecek bebek sigortası bebeklere özel sağlık sigortası fiyatlarını etkiler. Bu durumda hizmet alınan kuruluşa bağlı olarak sigorta fiyatları da değişiklik gösterir. 

Sigortaladim.com ile yalnızca birkaç dakikada 20’den fazla sigorta şirketinden özel sağlık sigortası teklifi alabilir, bebeklere özel sağlık sigortası fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam