Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araç Satışında Kasko Devri Yapılır Mı?

23 Mayıs 2023

Sürücülere ve araçlara güvence sağlayan kasko, araç sahiplerinin üzerine yapılıyor ve 1 sene boyunca koruma sağlıyor. Teminatlar ve limitleri belirlenen kasko sigorta poliçesi 1 yılın sonucunda tekrar araç sahibinin üzerinden yenileniyor. Bu zaman dilimi içerisinde araç sahiplere araçları elden çıkarabiliyor, yeni araç alabiliyor ya da vefat edebiliyorlar. Dolayısıyla birçok soru işareti de kişilerin kafasında oluşuyor. İlk olarak, araç kasko sigortası araç sahipleri adına yapılıyor. Genel şartlara göre kasko devri gibi bir durum söz konusu olmuyor. Aracın elde çıkarılması ile kasko iptali gerçekleştiriliyor. Araçların yeni sahipleri de kendi adlarına yeni bir poliçe düzenletiyorlar. Bu noktada da kişiler ödedikleri kasko primlerinin boşa gidebileceğini düşünebiliyor. Eğer bilinçli bir seçim yapılırsa ve güvenilir bir sigorta şirketi ile anlaşılırsa, geriye kalan kasko primleri tekrardan hesaplanarak kalan gün ücreti taraflara ödeniyor.

Bir diğer durum ise araç sahiplerinin vefatının araç kaskosuna olacak etkisi oluyor. Kişi vefatının gerçekleşmesi durumunda kasko devri ve araçla birlikte sigorta da mirasçılara geçiyor. Olası bu durumlarda kişilerin sigorta şirketine haber vermeleri gereken yasal süre 8 gün olarak belirleniyor.

Eski Aracın Sigortası ve Hasarsızlık İndirimi Yeni Araca Geçiyor Mu?

Kasko sigortası nedir sorusunun cevabı; çalıntı, yangın, kaza, deprem ya da sel gibi durumlarda araçların uğradığı hasarı finansal olarak karşılamayan ve isteğe bağlı olarak yapılan bir sigorta çeşidi oluyor. Özellikle araç satış süreçlerindeki akla gelen soru, kasko poliçesinin el değiştirilmesi veya iptalinin olup olmadığı oluyor. Aynı şekilde trafik sigortasında olduğu gibi kasko sigortası da iptal edilerek iadesi alınabiliyor. Sigortayı yaptırmayı düşünmeyen kişilerin yanlış bildikleri konu trafik sigortası ile kasko sigortasının aynı riskleri kapsıyor olduğunu düşünmeleri oluyor. Trafik sigortası aksine kasko sigortası zorunlu tutulmaması ile beraber tamamen kişilerin kendi inisiyatifine bağlı olarak yaptırılabiliyor. Böylelikle kasko sigortası genel şartları karşılanarak yapılan sigorta ile olası bir kaza sonrasında poliçeye dâhil edilen teminatlar doğrultusunda araçların hasar alması ve kullanılmayacak duruma gelmesi ile finansal destek sağlanıyor. Bunlara ek olarak sadece finansal destek değil araç sigorta poliçesi primi azaltılıyor ve araca hasarsızlık indirimi sağlanarak tasarruf edilmesine yardımcı olunuyor.

Araç sahipleri yeni bir araba aldığı zaman bir önceki araca yaptırılan kaskoyu sıfır araca devretme talebinde bulunabiliyor. Böyle bir durumda eski kasko poliçesinin iptal edilmesi gerekiyor. Ardından yeni araç için kasko poliçesi düzenlemesine gidilmesi gerekiyor. Yeni araç için kasko sigortası teminatları daha yüksek olursa ek olarak prim ödeme de yapılabiliyor. Daha sağlıklı bir yol izlemek için kasko sigortası hesaplama yapılabiliyor. Hasarsızlık indiriminde ise araç ve sürücü takip ediliyor. Yani devam eden poliçede hasarsızlık indirimi bulunuyorsa yeni araç kaskosunda da hasarsızlık indirimin devamı sağlanabiliyor. Bundan faydalanmak için indirim belgesinde adı geçen aracın satılıp, sözleşmeyi sigorta şirketine iletmek gerekiyor. Sonuç olarak kasko bedeli yeni bir araç alındığı zaman boşa gitmiyor. Her halükarda kazançlı olabilmek ve güvence altında olmak için kasko sigortası sorgulama yaparak teminatlardan yararlanmaya bir adım atılabiliyor.

Araç Alımlarında Kasko Poliçe Devri Oluyor Mu?

Araç satışı gerçekleştirildiği zaman mevcut kasko poliçesi alıcıya devredilemiyor. Sigorta şirketleri tarafından kasko sigortası satış durumundan itibaren otomatik olarak iptal ediliyor. Araç sahibi sigortayı yeni aracına devredebiliyor ve kalan gün sayısına göre prim hesaplatarak ödeme talep edebiliyor. Devir işlemindeyse yeni araç içi ayrı poliçe hazırlığı yapılıyor. Her iki poliçe arasındaki prim farkı sigortalı olan kişiye ödeniyor. Yeni bir araç sahibinin ise kasko sigortası ne kadar sorusuna yanıt bulabilmesi için başvuruda bulunması gerekiyor. Araç sahibinin vefatında ise kasko poliçesi ya iptal oluyor ya da poliçe mirasçılara devrediliyor. Devredilmesi ve mirasçıların kendi adlarına kasko yeniletme yapabilmeleri için vefat halinden itibaren 8 günlük bir süreleri bulunuyor. Bu süre içerisin sigorta şirketini bilgilendirmek gerekiyor. Eğer bilgilendirme ve istekte bulunulmuyorsa sigorta şirketi poliçeyi direkt iptal ediyor ve kalan gün sayısına göre primi hesaplayarak mirasçılara ödeme yapıyor. Ödeme işlemi geçerliliği için ise vefat eden araç sahibinin prim tamamının ödenmiş olması gerekiyor. Bunların haricinde eğer araç sahibi yeni bir araç almışsa eski aracı kapsaya kasko yenisine devredilebiliyor. Bunun için ilk olarak sigorta şirketi bilgilendiriliyor ve eski poliçeye ek bir belge hazırlanarak güncelleme yapılabiliyor. Güncelleme sonrası ek prim ödenmesi gerekirse, fark sigortalı tarafından karşılanıyor. Araç sahibi yeni bir kasko yaptırmak istemiyorsa da eski araç kasko iptali gerçekleşiyor ve poliçedeki gün sayısından yola çıkılarak prim hesaplanıyor ve sigortalıya ödeme yapılıyor. Ödeme işleminin geçerliliği ise araç sahibinin primlerini tamamen ödemiş olması ile sağlanıyor. İsteğe bağlı olarak yapılan kasko sigortası, trafik sigortasından farklı bir tür olarak yer alıyor. Trafik sigortasında noter satışı yapıldıktan sonra aracın yeni sahibi mevcut sigortayı prim ödemeden 15 gün boyunca kullanabiliyor ve maddi yükümlülük taşımıyor. Aksi durumda yeni bir başvuru yapılarak da kasko fiyat teklifi ve avantajlarından faydalanılabiliyor. Tüm değerlendirmeler sonucunda araç satışında kasko devri ve poliçe devamlılığı yapılamıyor. Bunun yerine araç sahipleri kasko sigorta fiyatları araştırması yaparak yeni bir başvuruda bulunabiliyorlar. Yeni başvuru haricinde kasko sigorta iptali gerçekleştirerek, düzenli ve tamamen yatırılmış prim ödemeleri sayesinde kalan tutar alınabiliyor.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam