Aracınızın belirli riskler tarafından aldığı hasarın derecesi, araç değer kaybı olarak tanımlanıyor. Aracınız, geçirdiği kaza sonrasında hasar aldığında ve bu hasarların onarımı gerçekleştirildiğinde ikinci el piyasa değerinde bir düşüşe uğruyor. Hasar alan araç iyi düzeyde tamir edilse bile değerinde bir düşüş yaşanıyor. Bunun yanı sıra hasar dolayısıyla tekrarlanan boya işlemleri aracın değer kaybetmesine sebep olmuyor. Eğer hasar parça değiştirmeyi zorunlu kılıyorsa, bu durumda değer kaybı yaşanıyor.
Araç Değer Kaybı Prosedürü Nasıl İşler?
Aracınızın değer kaybını öğrenmek için ilk olarak araç değer kaybı dilekçesi örneği gerekiyor. Sigorta şirketinize yazacağınız bu dilekçede kendi plakanız, aracınıza hasar veren aracın plakası ve kimin ne kadar kusurlu olduğu bilgisine yer vermelisiniz. Bu dilekçe hazırlandıktan sonra araç değer kaybı başvuru işlemine başlayabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır?
Araç değer kaybı hesaplama işlemi yapılırken birçok değişken dikkate alınıyor. Bu değişkenler aracınızın özelliklerinden aracınızı kullanma şekline kadar farklılık gösterebiliyor. Bunlardan en önemlilerinden biri aracınızın üretim yılı olarak görülüyor. Aracın değerinin en doğru şekilde belirlenmesi için aracın yaşının bilinmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra aracın geçmiş dönemlerde geçirdiği hasarların listesi de önemli bir etken olarak inceleniyor. Önceden hasar alan, kaza yapan ya da parçası değiştirilen aracın değer kaybı, önceki değer kaybının üzerinden hesaplanarak sizlere sunuluyor. Her aracın farklı özelliklerde parçaları bulunuyor. Uzmanların, aracınızın markasına özel teknik servis kullanmanızı önermelerinin sebebi de bu olarak görülüyor.
Aracınıza en doğru şekilde ve uygunlukta yedek parça taktırmak için, aracınızın marka ve model bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Aracınızı satın aldıktan sonra ne zaman aktif olarak kullanmaya başladığınız da bir diğer gerekli bilgi olarak sizlerden isteniyor. Trafiğe çıkış tarihinizle birlikte aracınızın pazar değerini, araç değer kaybı sorgulama işlemi sayesinde öğrendikten sonra araç değer kaybınızı hesaplatabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Kimden İstenir?
Kaza durumunda ilk olarak sigorta şirketini arayabilirsiniz. Sigorta şirketinin sizleri yönlendireceği eksper ile hasar tespitinde bulunabilirsiniz. Araç değer kaybı kazaya uğrayan ya da kazaya sebebiyet veren araç kullanıcısının sigorta şirketi tarafından karşılanıyor. İlk olarak aracın kaza ya da hasar aldığı andaki değeri araç değer kaybı eksper hizmetleri tarafından belirleniyor. Daha sonra eksperler araçlar hakkında edinmesi gereken bilgileri ediniyor. Bu bilgiler ışığından aracın hasar miktarını ve onarım maliyetini çıkarıyor. Gerekli işlemler yapılırken aracın kaza günündeki pazar değeri dikkate alınıyor. Eksper tarafından rapor hazırlandıktan sonra, rapor sigorta şirketine sunuluyor.
Araç Değer Kaybını Kim Öder?
Kazanın gerçekleşmesi durumunda ilk olarak eksper raporunun hazırlanması gerekiyor. Eksper raporundan sonra hangi aracın sürücüsünün, kazada ne denli kusurlu olduğu araştırılıyor. Kusurlu olma yüzdesine göre araç değer kaybı maliyeti, tarafların sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor. Bu konuda dikkate alınması gereken bir diğer nokta ise araç değer kaybı yaş sınırı olarak görülüyor. Yaş sınırını aşan araçlarda sigorta şirketleri tarafından farklı yaptırımlar uygulanabiliyor.
Kasko Yaptırın, Güvende Kalın!
Artan trafik hacmiyle beraber araç kaskosunun gerekliliği de önem kazanıyor. Aracınızın kaza, hasar ya da hırsızlık durumlarına karşı değer kaybının karşılanması için siz de aracınıza kasko yaptırabilirsiniz. Aracınızın sigortası sayesinde güvenle trafiğe çıkabilir, istenmeyen durumlarla karşılaşsanız dahi maddi yönden kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Uzman ve güvenilir eksperlerin sizlere titizlikle sunduğu hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Aracınızın devamlı sigortalı olmasını sağlamak için, araç sigorta ödeme günlerini de takip ederek, mütemadiyen aracınızı güvence altına alabilirsiniz.