Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Amerika Vizesi Nedir?

20 Nisan 2023

Amerika Birleşik Devletleri, uluslararası seyahatlerin en yoğun gerçekleştiği ülkelerden biridir. Bu ülkeye giriş yapmak için pasaport sahiplerinin vize işlemlerini tamamlaması zorunludur. Türk vatandaşları için de Amerika Birleşik Devletleri tarafından pasaport ayrımı yapılmadan vize mecburi tutulmuştur. 

Pasaportlar ait oldukları kişinin mesleki, bürokratik veya askeri ilişkilerine bağlı olarak farklılık gösterir. Bordo (umumi), Yeşil (hususi), Gri ve Siyah (diplomatik) gibi çeşitleri olan pasaportların bazıları, birkaç ülkeye vizesiz giriş imkânı sağlar. Ancak Amerika Birleşik Devletleri, pasaport ayrımı yapmadan tüm Türk vatandaşlarından vize talep eder.  

ABD seyahatlerinde vize işlemleri için devlet tarafından belirlenen 2 farklı prosedür mevcuttur. Bunlardan ilki 6 ay veya daha az süreleri kapsayan göçmen olmayan vizelerdir. Ticari, turistik, ziyaret sebebiyle, konferans amacıyla ve öğretim nedenlerine bağlı olarak ya da farklı hedeflerle ABD’ye giriş yapmak isteyenler 6 aydan az kalacaklarsa bu vizeye başvurur. Ancak uzun süreli yerleşim maksadıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yapacak kişilerin “Amerika Göçmen Vizesi” adı verilen ikinci kategori için başvurmaları gerekir. Bu vize türüne hangi amaçla başvurulduğu fark etmeksizin, kalma süresi 6 aydan uzun başvurular kabul edilir. 

Amerika Vizesi Nasıl Alınır? 

Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etmek isteyenlerin merak ettiği konuların başında vize işlemleri yer alır. Çünkü Amerika vizesi en sık talep edilen ve en fazla prosedür gerektiren vize türlerinden biridir. 

Amerika vizesine başvurmak istediğinizde, seyahat sebeplerinizi ve kalma süresini önceden bildirmeniz zorunludur. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri, ziyaretçilerinin bildirimlerine bağlı olarak vize başvurularını iki temel kategoride kabul eder.   

Turistik geziler, okul aracılığıyla yapılan öğrenci faaliyetleri, ticari anlaşma ve satın alım süreçleri ya da farklı görevlendirmeler yoluyla Amerika’ya gelecek olan kişilerin 6 aydan az ziyaretleri için göçmen olmayan vize başvurusu yapması gerekir. 

Herhangi bir sebeple 6 aydan fazla Amerika’da kalacak olan ya da uzun süreli yerleşim için ülkeye girecek kişilerin göçmen vizesi statüsünde başvuru yapması zorunludur.  

Amerika vizesi almak için sebep ve süre bildiren dilekçelerle ilgili konsolosluklara başvuru yapılır. Vize türüne göre değişiklik gösteren başvuru sürecinde, evrak gereksinimleri de hangi kategoriden başvuru yaptığınıza göre değişir. 

Bu nedenle başvuru sürecinde gereken evraklar ve başvuru adımlarını netleştirmek için konsolosluklar ve büyükelçiliklere danışmak sürecin sağlıklı işlemesine yardımcı olur.  

Amerika Vize Türleri Nelerdir? 

Amerika vizesi almak isteyenler için önemli konulardan biri de başvuru sırasında tercih edilecek vize türlerinin neler olduğudur. 

Amerika vize türleri ve içerikleri kısaca şu şekilde sıralanabilir: 

  • A1, A2, A3 Vizeleri: Diplomasi alanında görevli kimseler için tayin edilen vize türüdür. Büyükelçiler, konsoloslar, görevlilerin birinci derece yakınları ve yanlarında çalıştırdıkları maiyetleri için bu vize türü kullanılır. 

  • B1 Vizesi: Ticari amaçlarla Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yapmak isteyenler için düzenlenen vize türüdür. Bu vize türüne başvuran kişinin ticari amacını belgelerle ispatlaması gerekir. 

  • B2 Amerika Turist Vizesi: Gezi amacıyla Amerika’ya giriş yapmak isteyenler için verilen vizelerden biridir. Arkadaş veya akraba ziyaretleri için de B2 amerika turist vizesi kullanılır. Ancak birinci derece yakınlık daveti üzerine alınanlar için Amerika’da ikamet eden yakının talep dilekçesi dosyaya eklenmelidir. 

  • C1 Vizesi: ABD üzerinden farklı ülkelere geçmek isteyen yolcular için düzenlenen vizedir. Bu vizeyi alan kişilerin başvuruları genellikle sınır kapılarında ya da havalimanı ilgili veznelerinde alınır. 

  • C2 Vizesi: Birleşmiş Milletler yasal sınırları içinde yolculuk eden ve geçiş izni alan yabancıların transit geçiş yapması için düzenlenir. Bu yolcular ABD üzerinden farklı ülkelere geçiş yaparken C2 vizesi kullanır. 

  • C3 Vizesi: Ülke yöneticilerinin ABD üzerinden yapacakları transit geçişler için verilen vize türüdür. Ülke yöneticileri, yanlarında çalışan maiyetleri ve birinci derece yakınları, ABD üzerinden farklı bir ülkeye geçiş yapacakları zaman C3 vize başvurusunda bulunur.  

Diplomatik Vizeler 

Diplomatik görevler sebebiyle Amerika’ya seyahat edenler için düzenlenen vizeler bulunmaktadır. Bu vizelerin diğer türlerden temel farkı, prosedür seyreltmesidir. Çünkü diplomatik amaçlarla seyahat eden görevliler pek çok ülkeye kısa sürelerle ziyarette bulunur. Onlar adına yasal başvuru ve belgeleme işlemlerini seyrelterek kolaylık sağlanır. ABD ziyaretlerini diplomatik amaçlarla düzenleyen görevliler ve maiyeti için verilen vizeler A1, A2 ve A3 vizeleri olarak adlandırılır. 

İş veya Gezi Amaçlı Vizeler 

Amerika vizesi alırken kategorize edilen başvuru süreçlerinde iş veya gezi amaçlı vizeler de sınıflandırmaya dahil edilir. B1 ve B2 vizeleri ABD’ye turistik amaçla giden kişiler için düzenlenir. 

B1 vizenin amacı iş ve gezi kapsamında 6 aydan az zaman için seyahat edenler yer alır. B2 vizesi ise akraba veya arkadaşlarını ziyaret edecek olan kişilerin Amerika turist vizesi başvurularını kapsar. 

Transit Geçiş Vizeleri 

Amerika Birleşik Devletleri üzerinden farklı ülkelere geçiş yapmak isteyen ziyaretçiler için transit geçiş vizeleri düzenlenir. C1, C2 ve C3 kategorilerinde değerlendirilen transit vizeler, genellikle sınır kapılarında düzenlenir ya da havalimanının ilgili veznelerine bu vize için başvuru yapılır. 

Yatırımcı Vizeleri 

Devletlerin dış yatırım almak amacıyla düzenlediği çeşitli vizeler bulunur. Amerika Birleşik Devletleri de bu alanda nitelikli vize hizmetleri için kategorize hizmetler sunar. Dış yatırımcıyı ülkeye çekmek için bu vize türünün içerik prosedürü daha hafiftir. 

Özellikle ülkeler arası yapılan ticaret anlaşmaları yatırım vizelerinde rol oynar. E1 ve E2 vizeleri Amerika’ya yatırım amacıyla gidenlerin aldığı vize türleridir. Günümüzde en sık başvurulan vize türlerinden biri yatırımcı vizeleridir. 

Öğrenci ve Eğitim Vizeleri 

Öğrencilerin Amerika vizesi alırken sıklıkla merak ettiği konulardan biri kendileri için sunulan vize türlerine yöneliktir. Çünkü Amerika’da öğretim amacıyla bulunmak isteyenlere dair özel vize kategorileri bulunur. 

F-M vizeleri olarak bilinen öğrenci ve mesleki eğitim vizeleri; master programları, dil okulları ve üniversite öğretimlerinin yanı sıra lise ve özel kolej eğitimleri için de düzenlenebilir.

I-94 formu ile başvuru yapılması gereken bu vizelerde öğrencilerin vize süresinden sonra öğretime devam ediyor olması halinde yenileme yapması zorunludur. 

Çalışma Vizeleri 

Amerika Birleşik Devletleri çalışmak için ülkeye giriş yapmak isteyen ziyaretçilere farklı kategoriler üzerinden vize verir. 

H1b, H2a, H2b, H3 ve H4 olarak ayrı başlıklar altında sunulan vizeler alınırken çalışma şekli ve alanı rol oynar. Geçici işçilikler, profesyonel çalışma alanları, tarım işçilikleri, vasıfsız işçilik ve özel yetenek gerektiren meslek alanları gibi birbirinden farklı amaçlarla çalışmak isteyen kişilerin kendilerine uygun kategoriden başvuru yapması gerekir. H3 vizeleri staj amacıyla çalışacak olanları ve H4 vizeleri çalışanları, eşlerini ve çocuklarını kapsar. 

Çalışma vizeleri kendi içinde bir alt alana da sahiptir. Çok uluslu şirketlerin davetiyle ülkeye giriş yapan uzmanların vize işlemlerinde bu davetlerin baz alındığı başvurular da olabilir. Başvuru sahiplerinin davet eden şirkete ait davetiye ile birlikte dosyayı teslim etmesi halinde vize işlemlerinde uygulanan pek çok prosedür ortadan kalkar. Ancak ABD her çok uluslu şirket için bu tarifeyi uygulamaz. Sonuç olarak davetiye gönderen şirketin bu hakkı elde eden bir uluslararası şirket olması gerekir. 

Diğer Vize Türleri 

Amerika turist vizesi ve diğer kategorideki vizeler kendi içinde farklı başvuru şartlarına sahiptir. Aynı durum daha dar kapsamlı, mesleki alanlara veya olaylara yönelik vize türleri için de geçerlidir. 

ABD’ye gidiş için verilen diğer vize türleri; 

  • I (basın vizesi)

  • J1-J2 (değişim ziyaretçileri)

  • K1-K2 (evlilik vizeleri) şeklinde sıralanabilir. 

Amerika Vizesi İçin Gerekli Evraklar 

Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etmek istediğinizde vize başvurusu yapmanız gerekir. Statünüz, gidiş amacınız ve kalma süresine bağlı olarak alacağınız vizenin türü de değişir. Bu bağlamda başvuru için gereken evraklarda da değişiklik yaşanır. 

Ancak her vize türü için mutlaka edinmeniz gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Pasaport fotokopisi: Başvuru sırasında o tarihten sonraki en az 8 ay boyunca geçerliliği olan pasaporta sahip olmanız ve evraklar arasına fotokopisini eklemeniz gerekir. 

  • Formlar: Göçmen vizesi alırken yapılan görüşmelerde DS-260 adı verilen e-formu doldurmanız şarttır. Bu formlara yetkili konsoloslukların resmi internet siteleri üzerinden ulaşabilir ve doldurduktan sonra çıktı alabilirsiniz. 

  • Nüfus cüzdanı  

  • Evlilik cüzdanı 

  • Nüfus kayıt örneği: Vize işlemleri için oluşturacağınız dosyada, nüfus müdürlüklerinin verdiği vukuatlı kayıtların olması gerekir. Bu evrakların kırmızı damgalı olması da mecburidir. 

  • Askerlik belgeleri 

  • Mahkeme geçmişi ve hapis kayıtları (mevcutsa) 

  • Adli sicil kaydı 

  • Mevcut belgelerin yeminli tercümanlar tarafından hazırlanmış onaylı tercüme kopyaları 

  • 5*5 boyutlu ve beyaz fonla çekilmiş, rötuş uygulanmamış 2 adet fotoğraf 

Her vize türü için değişmez evrak dosyasını hazırladıktan sonra, başvurulan vize türüne ait özel belgelerin de temin edilmesi gerekir. Bu belgelerin ne olduğu, başvuru yapılan konsolosluktan veya büyükelçiliklerden öğrenilebilir. 

Amerika Vizesi Kaç Günde Çıkar? 

Amerika turist vizesi veya diğer vize kategorileri, başvuru sürecinde olduğu gibi sonuç alma bakımından da değişiklik gösterir. Çünkü her kategori için kendi içinde bir değerlendirme ve takip süresi bulunur. 

Örneğin; arkadaş veya aile ziyareti için ülkeye giriş yapmak isteyenlerin değerlendirme süreci belirli teyitler gerektirir. Öte yandan yatırım amacıyla ülkeye giriş yapacak kişilerin bu beyanını teyit ve kontrol etmek, sunduğu belgelerin doğruluğunu takip etmek ayrı bir zaman dilimi gerektirir. Sonuç olarak başvuru yapılan vize türüne bağlı olarak sonuç sürecinde değişkenlik olabilir. 

Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Konsolosluğunun yaptığı açıklamalara göre öğrenci ve öğretim vizeleri için öngörülen sonuçlanma süresi 11 iş günüdür. Bu süre turistik geziler ve aile ziyaretleri için verilen vizelerde 14 gün ve ticari işlemler için alınan vizelerde ise 10 iş günü şeklinde duyurulmuştur. 

Amerika Vizesi Seyahat Sağlık Sigortası Zorunlu Mudur? 

Seyahat sağlık sigortaları her yurt dışı ziyareti için olduğu gibi ABD seyahatleri için de güvence anlamına gelir. Uluslararası ulaşımın barındırdığı pek çok riski, seyahat sağlık sigortası ile güvence altına almak mümkündür. 

ABD vizesi için seyahat sağlık sigortası zorunluluğu bulunmasa da yolculuk güvencesi sağlamak adına bu sigortayı yaptırmak gerekir. Dolayısıyla uluslararası seyahatlerde korunaklı bir döngü yaratmak için daima seyahat sağlık sigortası hizmeti almak avantaj sağlar. 

2023 Amerika Vize Ücretleri Ne Kadar? 

ABD seyahatlerinden önce yolculuk yapacak olanların merak ettiği konulardan biri de Amerika vize ücretleridir. Çünkü vize işlemleri sırasında yatırılması gereken çeşitli harç ve ödemeler mevcuttur. 

Uluslararası seyahat planlamalarının ayrılmaz bir parçası olan vize işlemleri için yapılan ödemeler değişiklik gösterebilir. Çünkü Amerika gibi ülkeler, vize işlemlerinde birbirinden farklı kategoriler sunar. Bu durum vize ödemeleri için de farklı harç ödemelerini beraberinde getirir. Dolayısıyla Amerika vize ücretleri de kategorilere göre farklılık gösterebilir. 

2023 yılı için ABD vize harç ödemeleri 160 Dolar ile 265 Dolar arasında uygulanmaktadır. 

Amerika Birleşik Devletleri vizesi için seyahat sağlık sigortası zorunlu değildir. Ancak seyahat sigortası ile Amerika’da yaşayacağınız hastalık veya kaza gibi durumlar sonucunda oluşan masraflarınızı güvence altına alabilirsiniz. Siz de sigortaladim.com ile Amerika seyahatinizden önce seyahat sigortası teklifi alın, yurt dışı seyahatinize güvenle çıkın.

Seyahat Sağlık Sigortası

Seyahat Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam