blog blog

5-9 Çalışana Sahip Şirketler İçin Otomatik Katılım Sistemi

13 Şubat 2020

Kamuoyunda Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi olarak bilinen Otomatik Katılım Sistemi, 1 Ocak 2019 itibari ile yürürlüğe girdi. Personel sayısı 5 ve 9 olan şirketler ve küçük kuruluşlar, ‌OKS kısaltması ile ifade edilen Otomatik Katılım Sistemi'ne dahil oluyor. Yeni bir süreci beraberinde getiren Otomatik Katılım Sistemi; özel kuruluşlar ve kamu kuruluşlarında çalışan 45 yaş altı bireylerin, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'nden yararlanabilmesini hedefliyor. Proje kapsamında sisteme katılan bireyler, iki ay içerisinde cayma hakkını da koruyor. Cayma hakkı kullanmayan bireyler ise devlet katkısı türleri arasında yüksek bir değer olan %25 ve 1000 ‌TL oranında ek devlet katkısından yararlanabiliyor.

Otomatik Katılım Sistemi Şartları

Otomatik Katılım Sistemi'nde işverenlerin herhangi bir emeklilik şirketi ile anlaşma yapmakla yükümlü. İşverenlerin bu süreçte ilk olarak emeklilik şirketlerinden alınan teklifler doğrultusunda, fon tercihlerini çalışanlara sunarak çalışanlardan aylık katkı payı belirlemelerini istemeleri gerekiyor. Ardından çalışanların bilgileri ‌BES giriş yaparak emeklilik şirketlerine iletiliyor. Takip eden süreçte işverenler, çalışanlarının aylık ödemelerinden katkı payı kesintileri yaparak bu kesintileri ‌BES sistemine aktarıyor. İsteğe bağlı olarak çalışanların fon değişikliği hakkı bulunuyor. Otomatik Katılım Sistemi'nde birden fazla şirketi olan işverenlerin şirket çalışanlarının toplam sayıları esas alınıyor.

‌OKS'ye Dahil Olmayan Şirketlere Uygulanacak Yaptırımlar 

Otomatik Katılım Sistemi'yle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından para cezası uygulamaları yapılıyor. Yapılan her ihlal için ayrı bir para cezası hükmü söz konusu. İşverenlerin her ay düzenli olarak aktarılan katkı payı bedellerini, emeklilik şirketlerine eksik ya da  geç ödemesi durumunda ise çalışanların katkı payı birikimlerinde kesintiye gidiliyor. Bu kesintilerden de yine işverenler sorumlu tutuluyor. Çalışanların otomatik katılıma ara vermeyi talep etmesi durumunda katkı payı kesintisine üç ay ara verilebiliyor. Bu durumda çalışanın ara verme isteğinin işveren tarafından emeklilik şirketine bildirilmesi gerekiyor. Ara verme süresi üç ayı geçemiyor.

Katılımcıların ‌OKS ile Bireysel Emeklilik Şartları 

Otomatik Katılım Sistemi'nin katılımcılarından sistemde 10 yıl boyunca birikim yapanlar ve 56 yaşını dolduranlar emeklilik hakkı elde edebiliyor. Bu şartı sağlayanların söz konusu birikimi toplu olarak alabilme hakları da mevcut. Birikimi toplu olarak almayı tercih etmeyenler ise programlanmış geri ödeme sisteminden faydalanabiliyor. Geri ödeme sistemiyle emekli olanlara, her ay birikim sonlanana dek maaş halinde düzenli ödemeler yapılıyor. Maaş tutarını katılımcılar kişisel tercihlerine göre belirleyebiliyor. Katılımcılar bu yöntemlerin dışında, birikimlerini yıllık gelir sigortasına dönüştürerek yaşam boyu emekli maaşı şeklinde de değerlendirebiliyor. Yıllık gelir sigortası yöntemiyle birikimlerini geri alanlar ek olarak %5 devlet katkısı daha kazanıyor. Çalışanların ‌BES takip sistemiyle katılım hesaplama tutarlarına ulaşması mümkün.

Otomatik Katılım Sistemi ile Bireysel ‌Emekliliğin Avantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi kişilerin sosyal ve bireysel refahlarının artırılmasına önemli katkılarda bulunuyor. Sisteme dahil oldukları andan itibaren çalışanların birikimlerine 1000 ‌TL devlet katkısı ekleniyor. Bununla birlikte aylık % 25 devlet katkısı da düzenli olarak birikimlere aktarılıyor. Böylece bireysel emeklilik getirisi yüksek rakamlara ulaşabiliyor. Çalışanlar emeklilik hakkı kazanmakla birlikte, bu sistem ile devlet katkısı alarak yüksek meblağda birikim yapma imkanı da elde ediyor. Çalışanların elde edeceği bir diğer avantaj ise çalışmaya ara verdikleri sürelerde ödemeleri şirketlere bağımlı olmaksızın gerçekleştirebilmeleri. Çalışanlar aylık katkı payı oranlarını, en az %3 olarak seçme ve bu tutarı ihtiyaç duyarlarsa artırma avantajına da sahip. Siz de Otomatik Katılım Sistemi'ne hemen dahil olmak istiyorsanız ‌Sigortaladim.‌dan teklif alabilir, çalışanlarınızın geleceği için güzel bir adım atabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam