Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araç 1000 km Bakımında Neler Yapılır?

09 Şubat 2021

Araçlar kullanıldıkları süre boyunca bazı periyodik bakımlara ihtiyaç duyarlar ve bu sebeple genel bir bakımdan düzenli aralıklarla geçmeleri gerekir. Araç 1000 bakımı da bu periyodik kontrollerden biri olmakla beraber bütün araçlar için yapılması gerekli bir bakımdır. Araç 1000 bakımında neler yapılır? Sorusunun cevabı genel olarak tüm bakımları kapsasa da bazı özel bakımlar ve değişimler özel olarak yapılmaktadır. Motor bakımı yapılması zorunlu ve önemli bakımların başında gelmekle beraber hemen hemen tüm kontrollerin motor 1000 bakımı içerisinde gerçekleştirilmesi gereklidir. Detaylı motor bakım ve kontrollerinin yanı sıra hava, yağ, yakıt, polen gibi filtrelerin değişimi de bakım kapsamında yer almaktadır. Soğutma suyunun kontrolü, lastik kontrolleri, far ayarları, elektronik kontroller ve diğer kontroller de bu bakım içerisinde yapılan kontrollerdir.

Hangi Araçlar 1000 Bakımına Girer?

Araba 1000 km bakımı kapsamına giren araçların bir listesi olmamakla beraber tüm araçların bu bakıma girmesi ve daha sonraki kontrollerinin de düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Belli bir süre kullanıldıktan sonra araçlarda meydana gelen hasarların ortaya çıkması ve giderilmesi, eskiyen parçaların değişmesi, motor sisteminin kontrol edilmesi, elektronik tesisatın hasar kontrollerinin yapılması bununla beraber diğer tüm donanım elemanlarının düzgün çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi oluşabilecek kazaların önüne geçmek ve araçların kullanım ömrünü uzatmak için oldukça önemlidir. Tüm araçların bakıma girmesi gerektiği gibi bazı araçların daha sık şekilde bakımı yapılmalıdır. 1000 km bakımı LPG’li araçlarda da oldukça önem arz eden bir konu olmakla beraber ilk kontrol edilmesi gereken kısım elektrik tesisatıdır. Elektrik aksamında herhangi bir kaçak akım olup olmadığı, bağlantının düzgün olduğu detaylı şekilde incelenmelidir. Akım kontrolü yapılırken bununla beraber bağlantı kurulan parçalarda ve elektrik tesisatını oluşturan elemanlarda eskime, yıpranma ve oksitlenme olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Buharlaştırıcı sistemini oluşturan regülatörün kontrol edilmesi ve sirkülasyon esnasında bu parçalarda biriken yabancı maddelerin temizlenmesi de gerekmektedir. LPG’li araçların yağ ve gaz ayarları, filtre temizlenmesi de özenle yapılan bakımlardan biridir. Turbo motoru olan araçların bakımları ise daha sık olarak yapılması gereken araçlardan biridir. Dizel, LPG’li ve benzinli araçların bakıma ihtiyaç duydukları periyodik süre farklılık gösterse de hepsinin bu bakıma girmeleri gerekmektedir.

1000 Bakımı Nedir?

1000 bakımı araçlar için yapılması gereken ve belirli sürelerle düzenli takibi yapılan kontrollerden birisidir. Aracınızın kilometresi, kullandığınız süre, markası, modeli veya diğer özelliklerine bağlı olarak ihtiyaçları çeşitlilik gösterse de genel olarak tüm araçların düzen bakımlara girmesi gerekmektedir. Ufak tefek farklılıklar olabilmekle beraber genellikle tüm araçların bakımı benzer bir sürece tabidir. Araçların düzenli çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi ve gereken bazı ihtiyaçlarının karşılanması, değişimlerin yapılması amacıyla bakıma girmesine periyodik bakımlar denirken ağır değişimlerin yapıldığı ve ekstrem bakımlara girmesine ağır bakımlar denir. Araç sahipleri belirli aralıklarla ve senede en az bir kez araçlarının periyodik bakımını yaptırmalıdır. 1000 bakım içerisinde kullanıma bağlı olarak eskiyen ve değişmesi gereken parçaların değişimi, yapılan km’ ye göre yıpranan kısımların bakımı, düzenli olarak bakılması gereken kısımların kontrol edilmesi gibi genel bakımlar yer almaktadır. Çok fazla km yapmamış araçların da yıl içerisinde en az bir kez araçlarını bakıma götürmeleri gerekmektedir çünkü yalnızca araçların km yapmasıyla değil zaman geçmesi ile de yıpranmalar meydana gelebilmektedir. Özellikle garanti süresi kapsamında yer alan araçların yıllık bakımlarına girmeleri oldukça önemlidir aksi takdirde aracınız garanti kapsamı dışında kalabilmektedir. Aracınızın periyodik bakımlarından biri olan bu bakımda performansa bağlı olarak yaşanan düşüşlerin azalması, kullanım ömürlerinin uzaması ve arızalanma ihtimallerinin düşmesi sağlanmaktadır. Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan araçlarda arızalanma olasılığı artmakla beraber yakıt tüketiminde orantısız bir artış yaşanarak ekonomik olarak sizi zor durumda bırakabilir. Aracınızın performansınızın düşmesi konforlu sürüş deneyiminden de sizleri mahrum bırakabilmekle beraber ayrıca güvenlik konusunda da sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu bakımların ihmal edilmemesi ayrıca daha sonra ortaya çıkacak arıza ve hasar maliyetlerinin önüne geçerken gereksiz şekilde harcama yapmanızı ve aracınızın daha çok yıpranarak kullanım ömrünün azalmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Örneğin bakım 1000 km de aracınızı bakıma sokmayı ihmal ederseniz değişmeyen yağ zaman içerisinde fonksiyonunu kaybederek motorunuza zarar vermeye başlayacaktır. Bu da aracınızın motorunda yanma meydana getirebileceği için gereksiz bir masraf ve kullanım ömründe kısalmaya sebep olabilecektir. Düzenli şekilde yapılan bu periyodik bakımlar ek olarak çevre için zararlı atıkların da daha az meydana gelmesini sağlarken ekolojik düzene de katkı sağlamaktadır.

1000 Bakımda Hangi Kontroller Sağlanır?

Araç 1000 bakımında neler yapılır sorusuna ise genel bütün kontrolleri dahil edebiliriz. Bu kontroller esnasında zaman içerisinde yıpranan ve eskiyen parçaların değişmesi de dahildir. Değişen elemanlardan en önemlilerinden birisi ise yağdır. Motorun ve diğer parçaların performans kaybetmemesi ve zarar görmemesi için zaman içerisinde özelliğini kaybeden yağın değişmesi gerekmektedir. Aksi takdirde değişmeyen yağ çok ciddi hasarlar meydana getirebilmektedir. Aynı şekilde triger kayış setinin de değişmesi subapların hareketini ve devridaimi sağlayan bu setin değişmemesi bir süre sonra işlevini tam olarak yerine getirememesine sebep olmaktadır bu nedenle özellikle motorun düzgün çalışmasını sağlayan bu parçaların düzenli olarak değişmesi gerekmektedir. Zaman içerisinde oksitlenebilen ve filtreleme özelliklerini kaybeden bazı filtrelerin de değişmesi araç performansı için oldukça önemlidir. Bu filtreler; polen, yakıt ve hava filtreleridir. Araç içerisinde yine oldukça önem arz eden ve hem güvenliği hem performansı etkileyen soğutma sıvısının da belli bir süre sonra değişmesi gerekmektedir. Tapa contası, alternatör kayış seti ve mevcutsa fren hidroliği de değişmesi gereken diğer elemanlardandır. Değişmesi gereken elemanların dışında kontrol edilmesi gereken önemli sistemler var sistem elemanları da vardır. Fren ve balataların, disklerin aşınıp aşınmadığı ve düzgün şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmesi gerekmektedir. Egzoz sistemi oluşturan parçalar, lastik basıncı ve lastiklerin genel durumu, korozyonu önleyen anti-korozyon kontrolleri, akü, sübap tapaları gibi kısımların kontrol edilmesi de 1000 km bakımında neler yapılır sorusunun cevaplarındandır. Diğer bir yandan aracın iç kısmında yer alan aydınlatma sistemleri, sinyal kolları, camı yıkamaya yarayan sıvı ve sileceklerin performansı, hava yastıkları, iç kısımda yer alan gösterge ışıklarının çalışıp çalışmadığı ve göstergelerin doğruluğu kontrol edilen ve bakımı yapılan şeyler arasındadır. Dış bölümden bakılınca anlaşılan kaput kilidi kontrolü ve bu kilidin yağlanması, dış aydınlatma sistemleri ve far ayarları, dikiz aynalarının kontrolü, dışarıdan bakınca gözlenebilecek dış araç hasarlarının kontrolleri de yapılmaktadır. Beyin sistemi olan araçların bu sistemleri de bakımları esnasında gözden geçirilmektedir. Elektronik aksamda yer alan her türlü parça ve sistemler özellikle kontrol edilerek bakımları yapılmalıdır. Varsa araç içerisindeki klimanın performansı ve ayarları da gözden geçirilen diğer bir husustur. Tüm bu iç ve dış ekipmanların kontrol edilmesi, değişmesi gerekenlerin değişmesi, yağ ve su miktarlarının kontrol edilmesi araç bakımı içerisinde yapılması gereken rutin bakımlardandır. Öte yandan bunların yanında motor bakımına ayrıca özen gösterilmeli ve hiçbir kısmı atlanmadan tüm bakımı gerçekleştirilmelidir.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam