Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Trafik Sigortası ve Kaza Sonrası Süreç: Nasıl Hareket Edilmeli?

10 Ağustos 2023
Yazar: Eda Durgel

Trafik sigortası ve kaza sonrası süreç, birçok sürücü tarafından tedirgin edici bir durumdur. Bununla birlikte kaza anında, sonrasında ve sigorta sürecinde ne yapmanız gerektiğini biliyorsanız, bu kriz anını sorunsuz bir şekilde yönetmeniz mümkündür. 

Eğer içerisinde bulunduğunuz kazada yaralanma ya da ölüm gibi istenmeyen durumlar yoksa; söz konusu kaza, “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsüne girer. Bu tarz durumlarda kazaya karışan diğer sürücülerle birlikte kaza tespit tutanağı doldurmanız yeterlidir. 

Bununla birlikte içerisinde bulunduğunuz kazada yaralanma ya da ölüm gibi istenmeyen durumlar meydana geldi ise tutanak tutmak yerine polis çağırmanız gerekir. Ayrıca kazaya karışan diğer sürücülerden en az birinin; alkollü olması, ehliyet yaş sınırına uymaması ve sürücünün kullandığı aracın ehliyet tipine uymaması gibi durumlarda da polis çağırabilirsiniz. 

Kaza Bildirimi ve Polis Raporu

Trafik kazasından sonra dikkat etmeniz gereken en önemli detay güvenlik ve sağlıktır. Dolayısıyla kaza sonrasında ilk olarak herkesin güvenliğinin sağlandığından ve sağlıklı olduğundan emin olmalısınız. Daha sonra ise kaza bildiriminde bulunmanız gerekiyorsa kazaya ve kaza yerine ilişkin bilgileri eksiksiz olarak ilgili birimlere iletmelisiniz. 

Bu noktada kaza bildirimi yaparken;

  • Söz konusu kazayı emniyet ve asayiş birimlerine iletmek, 

  • Kazaya ilişkin detayları asayiş birimleri ile paylaşmak, 

  • Sigorta şirketinizi bilgilendirmek

Gibi detaylara dikkat etmelisiniz. Kaza sonrasında polis ekiplerinin olay yerine gelmesiyle birlikte yükümlü oldukları bazı durumlar mevcuttur. Bunlardan biri de polis raporudur. 

Polis raporu, kazaya ilişkin birçok detayı içerir. Özellikle yasal işlemlerde ve trafik sigortası özelinde sigorta şirketinin yükümlülüklerini yerine getirmesi açısından polis raporu son derece önemlidir. 

Polis raporunun içeriğinde;

  • Kazanın gerçekleştiği yer, tarih ve saat bilgileri,

  • Kazaya karışan araçların sürücülerine ilişkin bilgiler,

  • Kusur durumu ve kazanın nasıl gerçekleştiği bilgileri,

  • Memurun değerlendirmesi,

  • Kaza sonucu ortaya çıkan hasarın tespiti ve yaralıların sağlık durumuna ilişkin bilgiler

Yer alır. Özellikle kazanın sorumluluğu hakkında taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde polis raporu, belirleyici bir etkiye sahiptir. 

Kaza Raporu Nasıl Doldurulur?

Kaza raporu, kaza sonrasında bölgeye intikal eden polis memuru tarafından doldurulur. Bu rapor içerisinde; kazaya neden olan durumlardan kaza yerine, araçlara ait bilgiden görgü tanıklarının ifadesine kadar tüm detaylar yer alır. Bununla birlikte kazayla ilişkili tüm sonraki süreçlerin yönetilmesi açısından kaza raporunun oldukça büyük bir önemi vardır. Dolayısıyla bu raporun doğru ve eksiksiz doldurulduğundan emin olmanız gerekir. 

Kaza raporunda yer alan detaylar kabaca şu şekildedir: 

  • Kaza Yerinin ve Zamanının Belirlenmesi 

  • Kazaya Karışan Araç ve Sürücülerin Bilgileri 

  • Araçların Hasar Tanımı 

  • Görgü Tanıklarının Bilgileri ve İfadeleri 

  • Kazanın Nedenleri ve Kusur Durumu 

  • Polis Memurunun Değerlendirmesi 

Tüm bunlara ek olarak kaza raporunun kopyalarının kazaya karışan tüm sürücülere verilmesi gerekir. Bu doğrultuda rapor sonrasında raporun bir kopyasını almaya özen göstermelisiniz. 

Hasar Tespiti ve Sigorta Şirketine Bildirim Nasıl Yapılır?

Hasar tespiti ve sigorta şirketine bildirim kapsamında kullanabileceğiniz birden fazla yöntem vardır. Sigorta şirketine kazaya ilişkin bildirimde bulunurken; şirketi arayabilir, hasar tespit raporunu şirket tarafından belirlenen iletişim kanalları aracılığıyla iletebilir ya da gerekli belgeleri hazırlayarak başvuruda bulunabilirsiniz. 

Hasar tespiti esnasında ise; kazadan hemen sonra yetkili bir ekspertize gidebilir veya sigorta şirketinin yönlendirmesi ile kaza bölgesine gelen şirket eksperinden destek alabilirsiniz. 

Kaza Sonrası Araç Hasarının Fotoğraflanması ve Kaydedilmesi

Kaza sonrasında araç hasarının fotoğraflanması ve kaydedilmesi, ilerleyen süreçte haklarınızı talep ederken önemli bir delil olarak kabul edilir. Özellikle; çarpışma noktası, hava yastıkları, iç kısım hasarı ve gövde hasarı hakkında açık bir şekilde veri sağlayabilecek fotoğraf çekmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca kazaya karışan tüm araçların fotoğraflarını çektiğinizden de emin olmanız gerekir. 

Trafik sigortası beklenmedik kaza veya hasar gibi durumlarda karşı tarafa verdiğiniz zararları güvence altına alan bir sigortadır. Sigortaladim.com üzerinden aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden trafik sigortası teklifi alabilir, firmalar arasında tercihte bulunarak trafik sigortası yaptırabilirsiniz. Siz de hemen alternatifleri değerlendirerek, sigortaladım.com ayrıcalıklarıyla en iyi trafik sigortası teklifini alın! 

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam