Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Trafik İşaret ve Levhalarının Anlamları

11 Mart 2020

Son yüzyılda hızla gelişen teknoloji nedeniyle bir şehirde hemen hemen insan nüfusundan fazla araba bulunmakta. Bu arabaların oluşturduğu trafik ortamı ise mutlaka bir düzene ihtiyaç duyuyor. Düzen olmadığı takdirde büyük ölçüde kaos ortamına sebebiyet verecek olan bu araçlar, sürücüleri tarafından kurallara uygun şekilde yönlendirilmeleri gerekli. İşte bu yüzden de trafik levhaları ve trafik işaretleri mevcut. Şehir içinde, şehir dışında çeşit çeşit anlamlara gelen bu kural levha ve işaretleri oldukça önem taşıyor. İhtiyaç nedeniyle doğmuş olan bu simgesel kurallar trafikte düzenli sağlıyor. Bu yazımızda trafik levha şekilleri ve anlamları, trafik levhaları şekillerine göre ne ifade eder gibi içeriklerden bahsederek sizlere bu konuda bilgi vereceğiz.

Trafik Levhaları

Trafik levhaları trafikte büyük ölçüde düzeni korur. Daha doğrusu düzeni sağlayan işaretlerin ve yönergelerin fiziksel olarak ortamda bulunmasını sağlar. Trafik levhaları çeşitli şekillerde üretilmiştir ve şekillerine göre de bu trafik levha şekillerinin anlamı belirlenir.  İçerisindeki simgenin yanı sıra levhanın üretim şekli de sınıflandırma için ana temel alınır. Sabit veya taşınabilir şekilde üretilirler. Kimi simgeler mevsimsel veya geçici olarak yola koyulabilirler. Bu yüzden taşınabilir olmaları levhalarda büyük önem taşır. Trafik levhaları sınıflandırma olarak üçe ayrılırlar. Yasak, tehlike ve bilgi olarak karşımıza çıkan bu levhalar farklı kategorilerde trafiği düzenlemek görevinde.

Trafik İşaretleri

Trafik işaretleri, trafik levhalarının üzerinde işlenmiş olan trafikte uyulması gereken yönergeleri belirtir. Trafikte bu kurallara uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Günümüzde trafik düzeni ancak böyle sağlanabilir. Uygulanmaması takdirinde cezai yaptırım sürücülere uygulanıyor. Trafik levhaları tümü farklı anlamlar taşıyan yönergelerdir. İlk olarak levhanın şekline göre kategorilendirme yapıldıktan sonra çeşitli simgelerle bu uyarılar daha spesifik hale getiriliyor.

Trafik Levhası Anlamları

Trafik içerisindeki düzeni sağlayan trafik levhaları, şekillerine göre birbirinden farklı anlamlar ifade edebiliyor ve bu şekilde kategorilendiriliyor. Bu levhalar; yuvarlak trafik levhaları, üçgen trafik levhaları ve kare trafik levhaları olarak üçe ayrılıyor. Hepsi de farklı bir alanı temsil ediyor. Üçgen ve eşkenar dörtgen olarak görebileceğiniz trafik levhaları uyarı anlamı taşıyanlar. Aynı zamanda tehlikeyi belirtiyorlar. Trafik levhaları tehlike uyarı işaretleri yol üzerinde karşılaşabileceğiniz ve bulunmakta olan tehlikelerden sizleri haberdar ediyor. Dikdörtgen, yuvarlak ve kare olan levhalar ise bilgi veren levhalar olarak adlandırılabilir. Kare levhalar sürücüyü yol üzerindeki durumlar için bilgilendirir. Karşılaşacakları şeylerden sürücüleri haberdar eder. Yuvarlak levhalar ise hem sürücüyü hem de yayaları ilgilendirir ve iki taraf için de bilgilendirici olarak görev yapar.

Trafik Uyarı İşaretleri

Trafik uyarı işaretleri karşımıza üçgen ve eşkenar dörtgen levhalar üzerinde çıkıyorlar. Oldukça sık rastladığımız bu trafik uyarı işaretleri sürücüleri yol üzerindeki olası tehlikeler hakkında bilgilendiriyor ve kazaların önüne geçilmesi bu dolayda sağlanıyor. Söylediğimiz üzere bu trafik işaretleri üçgen levhalar ve eşkenar dörtgenler üzerinde genelde bulunuyor. Bilgi verici ve tanzim işaretlerinden bu şekilde ayrılıyorlar. Bu levhaların kodları T harfi ile başlamakta. Tehlikeli viraj, tehlikeli eğim iniş, her iki taraftan daralan kaplama, kasisli yol, kaygan yol, gevşek malzemeli zemin, yaya geçidi, okul geçidi, bisiklet geçebilir, ehli hayvanlar geçebilir, vahşi hayvanlar geçebilir, yolda çalışma, ışıklı işaret cihazı, iki yönlü trafik, dikkat, kontrolsüz kavşak, demiryolu geçidi, gizli buzlanma, trafik sıkışıklığı gibi birçok levha bu kategoride bulunabilir.

Trafik Tanzim İşaretleri

Trafik tanzim işaretleri trafikteki bütün insanların bilmeleri gereken işaret ve uyarılardır. Sürücü, yaya veya hatta bisikletli. Bu işaretler bu trafik unsurları için belirli kısıtlamaları ve yasaklamaları, bilgilendirmeleri belirtir. Sık görmeye alışık olduğumuz trafik levhası ters üçgen, yol vermek anlamına gelmektedir. Dur, karşıdan gelene yol ver, girişi olmayan yol, taşıt trafiğine kapalı yol, motosiklet hariç motorlu taşıt trafiğine kapalı yol, motosiklet giremez, bisiklet giremez, motorlu bisiklet giremez, kamyon giremez, otobüs giremez, treyler giremez, yaya giremez, at arabası giremez, el arabası giremez, traktör giremez, belirli miktarlardan fazla patlayıcı ve parlayıcı madde taşıyan taşıt giremez, tehlikeli madde taşıyan taşıt giremez, motorlu taşıt giremez, taşıt giremez, sağa dönülmez, sola dönülmez, u dönüşü yapılmaz, öndeki taşıtı geçmek yasaktır, azami hız sınırlaması, okul bölgesi azami hız sınırlaması, sesli ikaz cihazlarının kullanımı yasaktır, bütün yasaklama ve kısıtlamaların sonu, hız sınırlaması sonu, geçme yasağı sonu, sağa mecburi yön, sola mecburi yön, ileri mecburi yön, mecburi bisiklet yolu, mecburi yaya yolu, ada etrafında dönünüz, mecburi asgari hız, zincir takmak mecburidir gibi uyarıları taşıyan levhalar tanzim işaretleri adı altında kategorilendirilebilir.

Durma ve Park Etme İşaretleri

Trafik işaretleri araçların park ve durma gibi faaliyetlerini kontrol etmek amacı ile de kullanılır ve bu şekilde de düzen sağlanır. Bu trafik levhası üçgen yerine yuvarlak ve kare, dikdörtgen olmasıyla tanınabilir. Park etmek yasaktır, duraklamak ve park etmek yasaktır, park yeri, kapalı park yeri, metrodan yararlanacaklar için park yeri ve tramvaydan yararlanacaklar için park yeri olarak bu işaretleri sayabiliriz. Park yeri gösterimi yapan levhalar ise park yerinin konumunu da gösterirler. Sürücülerin park etme gibi işlemleri sırasında trafikte kargaşa yaratmamak adına bu kurallara uyması gereklidir. Günümüzde park edilmemesi gereken yere park edilen araçların sürücüleri büyük cezalarla karşılaşmakta.

Yatay İşaretleme

Yatay işaretleme oldukça önemli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Levhadan çok yol üstünde bir kılavuz olarak bu işaretlemeleri düşünebiliriz. Yolda çizili olarak yönlendirmeler yapılıyor ve sürücülerden bunlara uymaları bekleniyor. Bu işaretlemeler çeşitli anlamlara geliyor. Birkaçı şöyle sıralanabilir;

Kesikli Çizgi: Önde bulunan araç geçilebilir.
Devamlı Çizgi: Önde bulunan aracı geçmek yasaktır.
Kesikli ve Devamlı Çizgi: Kesikli çizgi tarafındaki araç öndeki aracı geçebilir. Devamlı çizgi tarafındaki aracın öndeki aracı geçmesi yasaktır.
Tırmanma Şeridi: Orta şerit sadece geçiş içindir. Devamlı olarak işgal edilemez.
İki Devamlı Çizgi: Her iki yöndeki araçlar da çizginin diğer tarafına geçemez.
Ayrılma, katılma, bölünmüş yol başlangıcı, taralı alana girilmez, yaya geçidi, yavaşlama uyarı çizgileri, yolver, dur, azami hız, bisiklet yolu, özürlü sürücüler için park yeri, bu şerit sadece ileri yönde seyir içindir, bu şerit sadece ileri seyir veya sola dönüş içindir, bu şerit sadece ileri seyir veya sağa dönüş içindir, bu şerit sadece sola dönüş içindir, bu şerit sadece sağa dönüş içindir, sağa geç…
Bu gibi işaretler trafikte yatay işaretleme olarak adlandırılır ve sürücülerin bu işaretlere uyması beklenmektedir.

Yeni Standart Trafik İşaretleri

Bu kategorideki trafik işaretleri gündelik yaşamdaki sorunları çözmekle yükümlüdür. Toplam 26 adet işaret bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; trafik sıkışıklığı, tramvay hattı ile oluşan kavşak, okul bölgesi azami hız sınırı, yayalar ve bisikletliler tarafından kullanılabilen yol, yayalar ve bisikletliler için ayrı ayrı kullanılabilen yol, girişi olmayan yol kavşağı, kavşak içi yön levhası, ileri tek yönlü yol, rampalı yaya üstgeçidi, iki yönlü trafik, yaya öncelikli yol, istasyon, tramvay durağı, sanayi bölgesi, trafik elektronik denetleme, ağaç engeli, askeri araç çıkabilir, araç çekilir, yüksek gerilim hattı olarak sayılabilir. Trafikteki bütün şahısların bu levhalara uyma zorunluluğu vardır.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam