blog blog

Sigorta Tahkim Komisyonu Hakkında Merak Edilenler

16 Ağustos 2022

Sigorta tahkim komisyonu, sigorta şirketi ile sigortalı kişi arasındaki anlaşmazlıkların uzlaşmaya varmasını sağlıyor. Olası bir anlaşmazlıkta taraflar sigorta tahkim komisyonuna başvuruda bulunabiliyor. Ancak başvurunun gerçekleştirilmesi için sigorta şirketinin sigorta tahkim komisyonu üyesi olması gerekiyor. Sigorta şirketi ile sigortalı arasındaki anlaşmazlıkların komisyon tarafından değerlendirilmesi için, sigorta şirketinin anlaşmazlığın oluşumundan önce bir tarihte komisyona üye olmuş olması gerekiyor. Üyelikten önceki anlaşmazlıklar tahkim komisyonunca değerlendirilmiyor. Zorunlu sigortalarda bu şart aranmıyor. Başvurunun mutlaka yazılı olarak yapılması gerekiyor. Sigorta şirketinin itirazınıza 15 gün içerisinde olumsuz yanıt vermesi durumunda veya hiç yanıt vermemesi durumunda sigorta tahkim komisyonuna başvurabilirsiniz.

Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Sigorta tahkim komisyonuna başvurabilmek için bir takım belgelerin hazırlanılması ve başvuru formunun doldurulması gerekiyor. Sigorta tahkim komisyonu internet sitesinden ya da bizzat komisyondan edinebileceğiniz başvuru formunu eksiksiz doldurup ıslak imza ile teslim edebilirsiniz. Formun ilk sayfasını, kendi kimlik bilgilerinizi ve iletişim bilglerinizi kullanarak doldurabilirsiniz. Daha sonra başvuru konusuna ilişkin bilgileri vermeniz gerekiyor. Poliçe türü, hasar ya da rizikonun gerçekleşme tarihi gibi bilgileri bu kısıma girebilirsiniz. Son olarak da sigorta şirketinden olan talebinizi açık bir şekilde belirterek formu başarı ile doldurmuş oluyorsunuz. Bankaya yatırdığınız başvuru ücretinin dekontunu ve itirazınızı destekleyecek belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Pasaport, ehliyet ya da nüfus cüzdanı gibi kimlik belgelerinize de ihtiyaç duyuluyor. Dilerseniz baroya kayıtlı bir avukata velaket vererek de bu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sigorta Tahkim Komisyonu Vekalet Ücreti

Bu ücret anlaşmazlık çeşitlerine göre değişiklik gösteriyor. Sigorta şirketi ile sigortalı arasındaki uyuşmazlık tutarının 5.000 TL'ye kadar olduğu durumlarda 2017 yılındaki başvuru ücreti 100 TL, 5.001 - 10.000 TL için 250 TL, 10.001 - 20.000 TL için 350 TL, 20.000 TL ve üstü için ise uyuşmazlık tutarının %1.5'luk kısmı başvuru ücreti olarak isteniyor. Bu ücret Ziraat Bankası şubelerine yatırılabileceği gibi internet üzerinden online olarak da ödenebiliyor. Bunun yanı sıra, avukat ücretleri de anlaşmazlığın durumuna göre değişiklik gösteriyor. Belirli kurumlar tarafından yapılan asgari avukat ücret tarifesini inceleyerek geniş bir bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz

Sigorta tahkim komisyonu kararına itirazın, kararın verilmesinden itibaren 10 gün içerisinden komisyona yapılması gerekiyor. İtirazın gerçekleştirilmesi için sigorta tahkim komisyonu internet sitesinden itiraz dilekçe formunun indirilip doldurulması gerekiyor. İtiraz başvuru formu doldurulmadan yapılan başvurular geçersiz sayılıyor. Form doldurulup ıslak imza ile imzalandıktan sonra itiraz ücretinin bankaya yatırılması gerekiyor. Başvuru ücretiyle aynı tarifenin uygulandığı itiraz ücretini yatırıp dekontunu aldıktan sonra belgelerin teslimi ile süreci başlatabilirsiniz.

Sigorta Tahkim Komisyonu Değer Kaybı

Oluşabilecek kazalar ya da hasarlar karşısında araçlarda değer kaybı yaşanabiliyor. Bu durumlarda sigortalılar, araç değer kaybı tazminatı almak istiyor. Bunun için genel dava yolu takip edilebiliyor ya da sigorta tahkim komisyonuna başvuruda bulunulabiliyor. Anlaşmazlık halinin olduğu bu gibi durumlarda sigorta tahkim komisyonu hakemlerince değer kaybı saptanıyor. Komisyonun verdiği karar sonucunda, eğer sonuç lehinize sonuçlanırsa sigorta şirketiniz zararı ödemek zorunda kalıyor. Her ne kadar hakem kararına itirazda bulunulabiliyorsa da, 5.000 TL'ye kadar olan uyuşmazlık durumlarında hakemin verdiği karar nihai oluyor.

Sigorta Tahkim Komisyonu Bilirkişi Listesi

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 266. maddesince komisyon tarafından görülecek anlaşmazlıkların çözümünde başvurulacak bilirkişilerin listesi bulunuyor. Bu liste Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 16. maddesinin 12. fıkrası gereğince Hazinre Müşteşarlığı tarafından belirleniyor.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam