blog blog

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

09 Eylül 2024

Schengen; Belçika, Almanya, İtalya, İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesini kapsayan en geniş serbest seyahat imkanı sunan bölgedir. Bu bölgeyi ziyaret etmek için farklı sebeplerle Schengen vizesi alabilirsiniz.

Bölge kapsamında yer alan Avrupa ülkelerini; iş, ziyaret, turizm, tatil, kültürel etkinlikler, resmi ziyaretler, sağlık nedenleri, araştırma, transit geçiş gibi nedenlerle ziyaret edebilmek için Schengen vizesi başvuru işlemlerini yapmanız ve vizenizi almanız gerekmektedir. Ziyaret sebebi ve kalmak istenilen süreye bağlı olarak konsolosluklar size en fazla 90 gün olmak üzere tek girişli, çift girişli veya çok girişli vize verebilirler. Peki Schengen vizesi nasıl alınır? seyahat edeceğiniz ülkeleri, seyahat planlarınızı ve kalmak istediğiniz gün sayısını gereken evraklarla birlikte ilgili konsolosluklara başvurarak vize işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Schengen Hangi Ülkelerde Geçerli?

 Bölge içerisinde Schengen ülkeler arası serbestçe dolaşabilme imkanı tanıyan vize türüdür ve gümrük kontrolleri yapılmamaktadır. Bu vize türü sayesinde Schengen üyesi ülkelerden birinden aldığınız vize sayesinde diğer üye ülkelere de serbestçe girebilirsiniz ancak 90 günden fazla kalmanız gereken hallerde kalmak istediğiniz ülkenin kendi konsolosluklarına başvuru yaparak ulusal vizelerini almanız gerekmektedir. Üye ülkeler vize almadan bölge içerisinde serbestçe gezebilirken üye olmayan üçüncü ülke vatandaşları için vize almak zorunludur.

Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler bölgeye giriş yaparken Schengen vize süresi dolmamış bir vize ve geçerli bir pasaport sunarak gümrük kapısından giriş yapabilmektedir. Pasaportunuzun geçerli olması son 10 yıl içerisinde alınmış ve seyahatinizden sonra da 3 ay boyunca geçerliliği devam edecek pasaportlar olmasına bağlıdır. 26 tane Avrupa ülkesini kapsayan Schengen bölgesi; Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İspanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Estonya, Yunanistan, İzlanda, Macaristan, İtalya, Litvanya, Letonya, Malta, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İsveç, Lihtenştayn ülkelerinde serbest dolaşım imkanı sunmaktadır.

Geçerli vizeniz ile birlikte bu ülkelerden birine giriş yapabilir ardından bölge içerisinde gümrük kontrollerden geçmeden ulaşım sağlayabilirsiniz ancak giriş esnasında vizenizin yanı sıra gümrük görevlileri AB vatandaşı olmayan kişilerden bazı ekstra evraklar talep edebilirler. Kalacağınız süre boyunca temel günlük ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetecek miktarda para, konaklayacağınız yerlerin belgelenmesi, seyahat planınız ve ulaşım sağlayacağınız araçlar için biletler bu belgelere örnek olarak verilebilir. Ülkeden ve bölgeden çıkış yapacağınızı garanti eden uçak/tren gibi araçlara ait biletler, seyahat sigortaları veya davetiyeler de ek olarak istenebilecek evraklardan bazılarıdır. Bunun yanı sıra bölgeye girdikten ve çıktıktan sonra gümrük görevlisinin pasaportunuza giriş/çıkış damgasını vurduğundan emin olmanız tavsiye edilmektedir. Bu damganın olmaması halinde daha sonra bazı problemler yaşamamanız ve ceza ödememeniz için damgaları kontrol etmelisiniz.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Schengen vizesi şartları arasında başvuru esnasında yanınızda bulundurmanız gereken bazı belgelerin varlığı aranmaktadır. Schengen vizesi için gerekli evraklar arasında ilk olan vize başvuru dilekçesi yer almaktadır. Bu başvuru dilekçesi içerisinde başvurma ve seyahat amacınızı, kalacağınız zaman aralığını ve giriş çıkış tarihlerinizi, seyahatiniz sırasında yapacağınız harcamalar için sponsor olacak kişileri, masrafları karşılayabileceğinizi kanıtlayan belgeleri sunmanız beklenmektedir. Ek olarak vize almanızı kolaylaştıracak diğer belgeleri de başvuru dilekçenize ekleyebilirsiniz. Buna örnek olarak daha önce aldığınız vizeler verilebilir.

Schengen vizesi ücreti ödediğinize dair ücret dekontu da gerekli belgeler arasında yer almaktadır. Ödeme işlemini nakit olarak başvuracağınız merkezlerde gişe kısmında yapmanız gerekmektedir. Fotoğrafınızın ve TC kimlik numaranızın yer aldığı kimlik fotokopisi de sunmanız gereken belgeler arasındadır. Schengen vize başvuru formu mutlaka bulunması gereken evraktır ve her ülke farklı başvuru formlarını kullandığı için vize almak istediğiniz ülkenin formunu doldurmanız gerekmektedir. Bazı ülkeler formu dijital ortamdan çıktısını aldıktan sonra tükenmez kalemle doldurup imzalamanızı isterken Norveç, Belçika gibi bazı ülkeler formun dijital olarak doldurulmasını talep etmektedir. Çoğunlukla biyometrik fotoğrafınız 2 adet olarak istense de randevu sırasında sorun yaşamamanız adına daha çok sayıda fotoğrafı yanınızda götürmenizde fayda var. Biyometrik fotoğraf vesikalık fotoğrafla aynı olmamakla beraber farklı şekilde çekilen ve gülümsemediğiniz, arkasında beyaz fon yer alan, saçınızın yüzünüzü kapatmadığı, kulaklarınızın görülebilir olduğu, bazı özel kurallara göre çekilen özel bir fotoğraftır ve 35 mm X 45 mm ölçülerine uygun olarak basılır. Fotoğrafınızı çektirirken fotoğrafçıya vize için biyometrik fotoğraf istediğinizi belirterek kurallara uygun bir fotoğraf çektirebilirsiniz. Biyometrik fotoğrafınızın son 6 ay içerisinde çekilmiş güncel bir fotoğraf olması gerekmektedir.

Vize başvurunuz sırasında en önemli hususlardan biri de pasaportunuzun geçerli ve kurallara uygun olmasıdır. İçeriğinde yazan bilgilerin okunaklı olması, en az 6 süreyle geçerliliğini koruyan bir pasaport olması, en az 2 sayfası boş olması ve sağlam olması gerekmektedir. Eski pasaportlarınız mevcut ise onları da yanınızda götürerek vize alma ihtimalinizi daha da arttırabilirsiniz. Daha önce almış olduğunuz vizeleri veya fotokopilerini de Schengen vize evrakları arasına ekleyerek vize alma işleminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Seyahatiniz sırasında konaklayacağınız yerlere rezervasyon yaptırmanız ve seyahat planınızı önceden yazılı olarak bildirmeniz, bu belgelere ulaşım araçlarının bilet ve rezervasyonlarını da eklemeniz vize sürecinizi olumlu etkileyecektir. Seyahat sigortası, finansal durumunuzun yeterli olduğunu kanıtlayan belgeler ve banka hesaplarınızın dökümü, varsa davet mektubu, öğrenciyseniz bunu belgeleyen evrak, emeklilik veya çalışma belgeleri gibi evraklar da ayrıca istenen belgelerden bazılarıdır. 18 yaşından küçük çocuklar için alınması gereken izin belgeleri de koyulması gereken evraklar arasındadır. Tüm belgelerinizi eksiksiz şekilde sunmanız vize alma sürecinizi kolaylaştıracaktır.

Seyahat Planınızı Önceden Oluşturmak

Schengen vize şartları arasında kesin olarak belirtilmemekle beraber seyahat planınızın belgeler ve evraklar arasında yer alması oldukça önemli ve vize sürecinizi etkileyen bir husustur. Başvuru sırasında gideceğiniz yerlerin, konaklayacağınız bölgelerin, ulaşım sağlayacağınız araçların belirli olması ve planı gerçekleştirirken gereken minimum miktar paranın tarafınızdan karşılanabilir olması vize almanızı büyük ölçüde etkileyecektir.

 Seyahat planınızı hazırlarken öncelikle gideceğiniz şehirleri belirlemeniz ve buna uygun bir rota çıkarmanız başlangıç için iyi bir adımdır. Ardından bu şehirlere seyahat edeceğiniz sırasında kullanacağınız ulaşım araçlarının neler olduğunu belirleyebilir, rezervasyon gerektiren yerlerde rezervasyonlarınızı yaptırabilirsiniz. Hangi şehirlerde kaç gün kalacağınız ve nerelerde konaklayacağınızı da ayrıca belirterek süreci açıklayabilirsiniz. Seyahatinizi bir grupla veya turla yapacaksanız bunları ayrıca belirtmeniz ve kişilerin ad soyad bilgilerini eklemeniz hem sizin hem de bu kişilerin vize sürecinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Seyahat planı hazırlarken dikkat etmeniz gereken ve yapmamanız gereken bazı şeyler vardır. Bunlardan biri geçersiz otel rezervasyonları yapmaktır. Vize merkezi tarafından kontrol edilen ve geçersiz olduğu ortaya çıkan rezervasyonlarda başvuru sahipleri için güven zedeleyici ve olumsuz bir intiba ortaya çıkmakta ve vize süreciniz kötü etkilenebilmektedir. Seyahat planınızın inandırıcı şekilde hazırlanmaması, banka hesaplarınızda seyahatinizi karşılayacak miktarda para bulunmaması, çalıştığınız kurumdan seyahat süresi için izin alınmaması, seyahatinizi gerçekleştireceğiniz tarihlerde çelişkiler bulunması, rezervasyonların isimsiz şekilde yapılması gibi hatalar vize alma ihtimalinizi düşürecek etkenler olabilmektedir. Bu nedenle gerçeğe uygun ve inandırıcı seyahat planları yapmak, aşamaları iyi organize etmek vize alma ihtimalinizi kolaylaştırmak için oldukça önemlidir.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam