Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?

25 Mayıs 2023

Rayiç bedeli nedir sorusunun cevabı kısaca 'bir şeyin pazar değeri' olarak nitelendirilebilir. Genellikle gayrimenkul sektöründe adından sıkça bahsedilen rayiç bedel, bir mülkün günümüz şartları baz alınarak oluşturulan bir alım ve satım değeridir. Gayrimenkulün yanı sıra rayiç bedel araç, belediye ve arsa gibi kategorilerde de incelenebilir.

Rayiç Bedel Nedir?

Arsa, konut gibi taşınmaz mallara sahip olan bireylerin, özellikle alım-satım sürecindeyken bilgi sahibi olması gereken konulardan biri de rayiç bedel olmalıdır. Arz ve talep dengesine göre yıldan yıla farklılık gösterebilen rayiç bedel, bir taşınmaz mal ya da araç alıp satarken fiyat belirlemek için başvurulan yöntemlerin başında gelir. Bir taşınmaz mal bedelinin, belirlenen rayiç bedelden daha düşük olmaması gerekir. Bu durumun tespiti, Maliye Bakanlığı'nın değerlendirme kararı sonrasında yapılmaktadır. Gayrimenkul sektöründe rayiç bedelin, güncel piyasa baz alınarak belirlenmesi sebebiyle, piyasa koşullarıyla da bağlantı içerisinde olması gerekir. Bir rayiç bedel örneği verilerek durum daha net bir şekilde özetlenebilir. Bir konutun rayiç bedeli hesaplanacağı zaman, öncelikle o konutun güncel değerini belirleyen tüm kriterlerin baz alınması gerekir. Bu kriterlere göre doğru rayiç bedel hesaplaması için aşağıdaki bilgilere ihtiyaç vardır;

  • Konutun bulunduğu lokasyon,
  • Konutun şehir merkezine olan yakınlığı,
  • Konutun bulunduğu bölgede oluşan arz-talep dengeleri,
  • Mahalle ve sokak bilgisi,
  • Konutun metro, otobüs ve tramvay gibi toplu taşıma imkanlarına olan mesafesi,
  • Konutun alışveriş merkezi, tiyatro ve sinema gibi sosyal etkinliklere olan mesafesi,
  • Konutun hastane, okul gibi yapılara olan mesafesi,
  • Manzara gibi birçok unsur, konutun rayiç bedelinin hesaplanmasına yardımcı olur.

Rayiç bedeli kim belirler sorusunun cevabı ise, yukarıdaki maddelerin piyasaya olan etkisine bağlı olarak, yine piyasa tarafından belirlenir. Rayiç bedel tespitleri ise gayrimenkul türüne göre defterdarlık ya da mal müdürlükleri tarafından yapılır. Belirlenen bedel ile alım-satım işlemleri daha kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Rayiç bedel belgesi, konutun bağlı olduğu belediyeden alınabilir ya da belediyenin ilgili birimlerine telefonla ulaşarak öğrenilebilir.

Arsa Rayiç Bedeli Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Arsa rayiç bedelinin oluşmasında iki kriter mevcuttur. Bunlardan ilki, arsanın bulunduğu bölgenin özellikleridir. Arsa çevresindeki binaların yapısı, konumu, tarım arazisi kullanımı, geleceğe dönük yatırım gibi özellikler belirleyici unsurlar arasında yer alır. Diğer kriter ise, Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu asgari ve enflasyona bağlı değerlerdir. Arsa rayiç bedelini öğrenmek için arsanın bağlı olduğu belediyeye gidebilir ya da belediyenin ilgili birimine telefonla ulaşarak gerekli bilgiyi alabilirsiniz. Arsanın parsel ve ada bilgileri ya da arsa sahibinin bilgilerinden emlak kayıtlarına ulaşılabilir, arsa rayiç bedel öğrenme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Dilediğiniz takdirde arsaların rayiç bedellerini kıyaslama yöntemiyle de bulabilirsiniz. Bu yöntem için arsa manzaralarının birbirine yakın olması ve farklı ilçelerde bulunmaması gerekir. Bir diğer yöntem olan çevresel faktörlerin karşılaştırılması ise, birbirinden farklı 3 adet arsanın boyutu ve bedelleri dikkate alınarak yapılan yöntemdir. Bu kriterleri baz aldıktan sonra, rayiç bedelini hesaplamak istediğiniz arsayla olan eksiler ve artılar göz önünde bulundurulur. Bu şekilde arsanızın gerçeğe en yakın rayiç bedelini kolaylıkla bulabilirsiniz.

Araç Rayiç Bedeli Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Rayiç bedel genellikle gayrimenkul alanında sıkça duyulsa da, otomotiv sektöründe de son derece büyük önem taşır. Araç rayiç bedelinin oluşmasında aracın yaşı, üretim yılı, motor gücü, her yıl değişen model aralığı ve özellikleri gibi kriterler örnek gösterilebilir. Bu özelliklere bakılarak bir aracın o yılki rayiç bedeline kolaylıkla ulaşılabilir, buna göre alım-satım işlemleri gerçekleştirilebilir. Günümüzde araç rayiç bedellerinin belirlenmesi konusunda ikinci el araç alım-satımı yapan internet sitelerinden de oldukça faydalanılır. Genel olarak araç rayiç bedel ne demek sorusu da bu şekilde açıklanabilir. Kasko sisteminde yapılan değişiklikler sonrası araçlar için rayiç değer belirleme yöntemleri de değişime uğramıştır. Önceki yıllarda araç rayiç bedeli, Türkiye Sigorta Birliği (TSB)'nin düzenlemiş olduğu kasko değer listesi baz alınarak belirlenmekteydi. Daha sonradan bu listenin yanı sıra sigorta şirketleri, ikinci el araç alım-satımı yapan internet siteleri aracılığı ile araçların rayiç değerini belirlemeye başlamıştır. Bu durum, poliçe üzerinde araç rayiç değeri belirlemede kullanılan referans kaynağı olarak ibraz edilir. Kasko bedelinin belirlenmesi, kasko sigortasına sahip olan araçlar için oldukça önemli bir konudur. Önceki yıllarda, hasar gören aracın ödemesi, poliçede yazan tutara göre belirlenmekteydi. Bu durum, araç değeri yükseldiğinde aracın sahibi olan kişiyi olumsuz yönde etkilemiştir. Yürürlüğe giren kasko yasası sayesinde hasarlı araç ödemesi poliçede yazan tutara göre değil, aracın hasar gördüğü tarihteki araç rayiç değeri baz alınarak yapılmaktadır. Bu sayede araç sahibinin mağduriyeti ortadan kalkmış, sigorta şirketleri arasındaki anlaşmazlık çözüme kavuşmuştur.

Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?

Piyasa koşullarına göre değer, rayiç bedel değeri ve emlak vergisi değeri olmak üzere iki kısımda incelenir. Taşınmaz bir malın en küçük değerinin hesaplandığı ve genel olarak piyasa değerinin altında olan bedele rayiç bedeli adı verilir. Özellikle alım-satım süreçlerinde her bireyin ihtiyacı haline gelen rayiç bedel nasıl hesaplanır sorusu şu şekilde özetlenebilir;

  • Rayiç bedel hesaplanırken öncelikle taşınmaz mal ile aynı semtte ve özellikte bulunan 3 adet konut bulunur.
  • Bu 3 konutun rayiç bedelleri toplamı, yine 3 konutun toplam metrekaresine bölünerek, bu semtte metrekare başına düşen rayiç bedel hesaplanır.
  • Metrekare başına düşen rayiç bedel, rayiç bedeli hesaplanmak istenen konutun metrekaresi ile çarpılmaktadır. Bu işlem evin gerçeğe en yakın değerini gösterir.
  • Sonraki adımda ise, yakın değeri bulmuş olduğunuz evin, diğer 3 ev ile arasındaki farklar bulunur. (Eksik ya da fazlalık olabilir)
  • Son olarak 10 üzerinden objektif olacak şekilde puanlanarak evin asıl rayiç bedeli bulunur.

Rayiç bedel hesaplama tablosu ile yapılan matematiksel işlemlerin yanı sıra ülkenin ekonomik durumu, piyasa, merkeze olan uzaklık, manzara, sosyal merkezler, konutun bulunduğu bölgedeki yapılaşma ve kentleşmenin de rayiç bedelini etkilediğini unutmamak gerekir.

Rayiç Bedel Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Rayiç bedeli sorgulama işlemi internet üzerinden kolayca yapılmaktadır. Bunun için öncelikle www.turkiye.gov.tr adresinden rayiç bedeli sorgulaması yapmak istediğiniz konutun bulunduğu belediyeyi seçiniz. Belediyeye ait sayfada yer alan mahalle adı, cadde/sokak adı ve öğrenmek istediğiniz rayiç bedeli yılı bilgilerini girerek sorgula butonuna basınız. Açılan pencerede konutun, dilediğiniz yıllardaki rayiç bedeline rahatça ulaşabilirsiniz. Rayiç bedel ve daha fazla bilgi için sigortaladım.com adresini inceleyebilir, tüm sigorta çeşitleri hakkında kolayca bilgi alabilirsiniz. Geniş poliçe seçenekleri ve ek teminatların yanında sunmuş olduğu bütçe dostu fiyatlar sayesinde sigortaladım.com, teknolojik altyapısı ile birlikte müşterilerinin beklentilerini karşılamaktadır. Saniyeler içerisinde form doldurarak dilediğiniz sigorta türü hakkında bilgi talep edebilir ya da ad, soyad ve numaranızı bırakarak müşteri temsilcilerimizin sizinle iletişime geçmesini sağlayabilirsiniz. Kasko, zorunlu trafik sigortası, konut sigortası ve birbirinden farklı sigorta seçenekleriyle sigortaladım.com, sizi güvencesi altına alırken aynı zamanda bütçe dostu fiyatlarıyla bireylere büyük avantaj sağlamaya devam etmektedir.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam