blog blog

Poliçe Nedir?

17 Eylül 2024

Sahip olduğumuz ve maddi değere sahip olan varlıkları güvence altına alan, şirketi ile karşılıklı anlaşmaya dayalı belgeye "poliçe" adı veriliyor. Poliçenin içeriğini oluşturan maddeler, genel ve özel şartlar olarak iki gruba ayrılıyor. Genel şartlar, standart ve tüm poliçelerde aynı şartları içeren koşulları içeriyor. Özel şartlar yani klozlarsa kişisel ihtiyaç ve beklentilere göre şekilleniyor.

Poliçe Nasıl Kesilir?

Sigortalanmak istenen mal, eşya ya da teminat altına alınmak istenen, sağlık, hayat gibi kişisel değerlere dair doğru ve eksiksiz bilgilerin sigorta şirketine ulaştırılmasıyla birlikte sigortalanma süreci başlamış oluyor.Sigorta şirketi ve sigortalı arasında sözleşme yapılmasıyla başlayan poliçenin kesilme süreci 24 saat içinde poliçenin sigorta sahibine teslim edilmesiyle sürdürülmüş oluyor. Poliçenin sigorta sahibine zamanında teslim edilmemesi ya da 24 saat içinde kesilmemesiyle ilgili olarak ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan tamamen sigorta şirketi yükümlü oluyor. Zira, kanuni bir zorunluluk olan poliçenin teslimi, sigorta şirketinin sorumluluk alanına giriyor.

Eskiden yazılı bir kağıt üzerinde hazırlanan sigorta sözleşmesini günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte online olarak inceleyip onaylayabilirsiniz. Sigorta yaptırmak isteyen kişi, İnternet üzerinden bilgilerini hazır formlara girerek ya da sigorta şirketlerinin 7/24 hizmet veren telefon hatlarından destek alarak günün her saatinde sigorta poliçesi oluşturabiliyor. Zamandan tasarruf sağlayan bu sistem yardımıyla güvenli bir biçimde kasko ve trafik sigortası gibi araç sigortalarının yanı sıra özel sağlık sigortası da yaptırabilirsiniz.

Poliçe Çeşitleri Nelerdir?

Sigorta şirketlerinin birbirinden farklı avantajlar sağlayan birçok sigorta poliçe paketleri bulunuyor. Aracın başına gelebilecek olumsuzlukların giderilmesini sağlamak amacıyla kasko poliçesi yaptırmak gerekiyor. Hasar tazmini ve belirli koşullara göre şekillenen kaza teminatları gibi birçok avantajı bulunan kasko paketlerinden biri araç güvenliğinizi garanti altına alıyor. Olabilecek herhangi bir kaza durumunda, karşı tarafın ve üçüncü şahısların görebileceği zararların tazmini içinse zorunlu trafik sigortası yaptırmanız gerekiyor. Kanuni şartlarla da zorunlu hale getirilen trafik sigortası, araç teminatınız için büyük önem taşıyor. Sağlığınızı güvence altına alan özel sağlık sigortası, gerek hafif gerekse de önemli hastalık durumlarında, büyük bir teminat oluşturuyor. Yaş ve cinsiyet gibi unsurların sağlık üzerindeki etkisine göre poliçe fiyatı değişiklikler gösterebiliyor. Evinizi, deprem gibi doğal afetlere karşı koruyan zorunlu deprem sigortası; diğer adıyla "DASK" olarak bilinen poliçe türü, herhangi bir doğal afet karşısında, evinizi güvence altına alıyor.

Poliçe Neleri Kapsar?

Neyi güvence altına almak istediğiniz fark etmeksizin tüm sigorta poliçe türlerinde; sigorta şirketi, sigortalının adı, başlangıç ve bitiş tarihleri, güvence bedeli ve güvence şartları gibi maddeler, koşulsuz olarak mutlaka bulunuyor. Her sigorta çeşidi için içeriğinde bulunan şartlar yönünden incelemek isteyeceğiniz poliçe örneği farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin, araç sigortası yaptırmak için aracın plakası, modeli, motor ve şasi numarası gibi şartları içeren poliçe hazırlamak gerekirken ev sigortası ya da iş yeri sigortası için mülkün bulunduğu; adres, metrekare gibi şartlar gerekli oluyor. Bu nedenle, sigorta yaptırırken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmak tavsiye ediliyor.

Sigortalılık süresi, poliçe üzerinde belirlenen başlangıç ve bitiş tarihleri arasında geçerli oluyor. Her poliçenin içerdiği yükümlülük ve güvence bedelleri farklı olabileceği için poliçe fiyatı da şartlara göre belirleniyor. Poliçenin tutarı olan toplam bedel, peşin ya da taksitli olarak ödenebiliyor. Üstelik bazı sigorta primleri, çalışan ya da işveren tarafından vergiden düşülebiliyor. Hayat sigortası, ferdi kaza sigortası ve bireysel emeklilik sigortası primleri, vergiden düşülebilen sigortalar arasında bulunuyor.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam