blog blog

Oto Ekspertiz Nedir?

30 Aralık 2021

Otomotiv alanında uzman görüşü alma anlamına gelen otoekspertiz, teknik ve estetik açıdan araçların değerlendirilmesi için kullanılıyor. Özellikle ikinci el araç alımında hayati önem taşıyan oto ekspertiz işleminde araç içindeki teknik aksam, cihaz ve ekipmanlar profesyoneller tarafından detaylıca incelenip raporlanıyor. 

Araç Ekspertiz Avantajları 

Oto ekspertiz işlemleri sırasında uzmanlar sıradan kullanıcıların göremeyeceği veya ciddiyetini ayırt edemeyeceği pek çok sorunu tespit edebiliyor. Aracın hasar geçmişini, kaza sonrası değişen parçaları, orijinal olan veya olmayan aksamı müstakbel alıcıya bildiren araç ekspertiz raporu, yazılı veya bilgi sunumu şeklinde kullanıcıya ulaştırılabiliyor. Oto ekspertiz raporu, "temiz", "hasarsız", "az kullanılmış" gibi satıcı tarafından verilen bilgilerin teyidi için gerekli görülüyor. Satıcı için verdiği bilgilerin güvencesi olan ve satış işlemlerinden sonra oluşabilecek sorunlar karşısında satıcıyı da koruyacak olan rapor, alıcının ise araca yapacağı masrafın aracın değerini karşılayıp karşılamadığını öngörüyor. 

Oto Ekspertiz Neler Kapsıyor? 


Oto ekspertiz aracın kilometre ve hasar geçmişini tespit ediyor. 10 yaşa kadar ikinci el otomobil alımında önerilen ekspertiz işlemlerinde aracın yıpranma durumu fiyat aralığının belirlenmesine yardımcı oluyor. Öncelikle aracıntramer, pert ve kaza kaydı olup olmadığı kontrol ediliyor. Oto test gerçekleştiriliyor ve teknik yeterlilik uzmanlarca puanlanıyor. Hasar kaydı olmamasına rağmen ağır hasarı veya değiştirilen parçaları olan araçlar bu testlerle belirleniyor. Temiz görünen ancak yıpranmış olan, sorunları kamufle edilen arabaların her türlü problemi uzman görüşü ile ortaya çıkıyor. 

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılıyor?

Uzman bir ekspertiz işleminde birçok teknik cihaz kullanılıyor. İlk olarak motor teste alınarak durumu belirleniyor. Bilgisayar ve uzman görüşü ile boya, kaporta, parça ve hasar durumları hakkında rapor hazırlanıyor. Aracın mekanik yetkinliği ile kaporta ve boya gibi estetik durumu için görüş belirten uzmanların farklı olması öneriliyor. Alanında uzman olan ustaların görüşlerinin ardından DYNO kontrolü, yol simülasyonu, motor gücü, sürtünme kayıpları, tork, şanzıman aralık ve tekerlek gücü ölçümü inceleniyor. El freni testi ile aracın güvenlik sorunu olup olmadığı tespit edilirken, frenleme ölçümleri titizlikle gerçekleştiriliyor. 

Ekspertiz Ücretleri 

Araç expertiz ücreti, raporu verecek firmaya, ekspertiz kapsamına, araç özelliklerine ve kişinin taleplerine göre değişiklik gösterebiliyor. Tam teşekküllü raporlama alım ve satım işlemlerinde önerilirken, kişilerin ek ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak işlem paketleri genişletilebiliyor. Ekspertiz ücretleri belirlenirken müşteriler kalem kalem giderleri ve işlem bedellerini öğrenebiliyor. Rapor detayları, sunum şekli, görüş bildirecek uzman sayısı, uzmanların ve teknik aksamın yetkinliği fiyat değişikliklerini gerekçelendiriyor. Her ihtiyaca, bütçe ve araca uygun bir alternatif bulunabiliyor. 

Kullanıcılar Sigortaladım.com üzerinden sigorta uzmanlarının desteği ile hazırlanan bilgiler referansında farklı şirketlerden teklif alabiliyor. İkinci el araç alım satımında hayati önem arz eden işlemler için kasko/sigorta sayfasından teklif alabilir, ihtiyaç duyduğunuzda uzman müşteri temsilcileri vasıtasıyla sorularınıza profesyonel yanıtlar bulabilirsiniz. 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam