Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti

21 Haziran 2023

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri Tarifesi

ARAÇ SINIFI ​OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ ÜCRET TARİFESİ (TL)​
1 184,50
2 295,00
3 350,00
4 464,50
5 585,50
6 129,00

Osmangazi köprüsü veya diğer bir deyişle İzmit Körfez köprüsü sayesinde trafikteki yük azalmış, ayrıca sürücülere de birçok kolaylık sağlamıştır. Köprünün geçiş ücretleri ise sahip olduğunuz aracın sınıfına göre değişkenlik göstermektedir. Osmangazi köprüsü araç sınıfları 5 ayrı sınıf üzerinden ücretlendirilen Osmangazi köprüsü otomobil geçiş ücretleri, araçların aks aralığı ve adedine göre kategorilendirilmiştir. Ayrıca köprü geçişlerinde nakit ücret karşılığında ödeme yapılmayıp sadece OGS ve HGS ile ücret tahsili yapılmaktadır. Araç sahiplerinin araçlarının bulunduğu sınıfa göre OGS almaları ise büyük bir önem arz etmektedir. Eğer bulundukları sınıfa göre etiket almadan geçiş yaparlar ise hesapları kara listeye alınabilir. Motosiklet tipi 6. Sınıf olarak bilinen araç tipi OGS içerisinde 1. Sınıf araçlar kategorisinde yer almaktadır. 1. Sınıf araç kategorisindeki diğer araç türleri ise dingil mesafesi 3,2 metrenin daha altında kalan araçlardır. Bu tür araçlar için Osmangazi köprüsü fiyatı 184,50 TL’dir.  3,2 metre ve üzeri aks aralığına sahip olan ve 2 adet akslı araç sahipleri ise 2. Sınıf araç etiketi almalıdır. Bu tür araç sahiplerinin ödeyeceği ücret ise 295 TL’dir. AKS adedi 3 olan araçlar uzunluğa bakılmaksızın 3. Sınıf araç kategorisine girmektedir ve geçiş olarak 350 TL ücret ödemektedirler. 4. Sınıf dingil sayısı 4 veya 5 adet olan araçlar ise 464,50 TL ödeyerek köprü geçişlerinden yararlanabilirler. 5. Sınıf araç kategorisinde olan dingil adedi 6 veya daha üzeri araç tiplerinde ise köprü geçiş ücreti 585,50 TL olarak belirlenmiştir. İstisnai durumlardan olan ağır vasıta araçlara “Osmangazi köprüsü ne kadar?” merak edenler için, özel OGS geçişlerinde ise maksimum kaç adet dingil var ise o sayıya göre etiket alınması, ancak geçiş halinde dingil kaldırılması durumunda “Akıllı Sınıflandırma” özelliği devreye girerek, halihazırda kullanılan dingile göre ücretlendirme gerçekleştirilecektir.

Osmangazi Köprüsü Ücreti Nasıl Ödeniyor?

Osmangazi köprüsü durmaksızın geçişin olduğu bir köprü olmanın yanı sıra, nakit olarak Osmangazi köprüsü geçiş ücreti ödeme işlemi mümkün değildir. “Osmangazi köprüsü ücreti nasıl ödeniyor?” sorusuna yanıt arayanlar ise, geçiş için yetkili banka şubelerinden veya internet şubelerinden gerekli başvuruları yaparak ilgili OGS cihazının satın alınması ve içerisindeki bakiye dahilinde ödemelerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Osmangazi köprüsü ücreti Otomatik Geçiş Sistemi için yetkili bankalar ise sırasıyla; Ziraat Bankası, Vakıfbank, İş Bankası, Denizbank ve Garanti BBVA yetkili şubeleridir. 40 ile 60 TL arasında değişen ücret tutarları karşılığında satın alınan OGS cihazları ile geçiş sağlanmakta olup, cihaz ile ilgili arıza oluşması durumunda ilgili cihazlara bankalar arasında değişkenlik gösteren belirli süreler dahilinde garanti kapsamında değişimler yapılmaktadır. Geçiş durumlarında ise OGS hesap bakiyelerinde geçiş ücreti kadar bakiye bulunması gerekmektir. Eğer yeterli bakiye hesapta yok ise eksi bakiyeye düşmekte ve banka aracılığı ile kara listeye alınmaktadır. Bakiye yükleme işlemleri ise bankaların ilgili ödeme kanalları ile gerçekleştirilebilmekte olup, diğer bir ödeme yöntemi olan otomatik ödeme talimatının bulunması ile kullanıcılara ekstra bir avantaj sağlayacaktır. Otomatik ödeme talimatı sayesinde sürekli olarak bakiye ödemeleri gerçekleştirilip, normal ücretin çok daha üzerinde olan cezalı ödemelerin gerçekleştirilmesinin önüne geçilebilir.

Geçiş Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Geçişlerde elektronik etiket tarafından verilen uyarılara da kesinlikle dikkat etmek gerekmektedir. Eğer belirli uyarıları vermiyor ise etiket arızalı veya hatalı bir durumda olabileceğinden cezalı şekilde geçiş yapmış olabilir ve normal ücretin 5 katı kadar bir ücret ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda satın alınan ilgili kuruluşun garanti koşulları göz önüne alınarak gerekli işlemlerin yapılması ve 10’un üzerinde bu şekilde geçiş yapılmaması önerilmektedir. Elektronik OGS cihazları üzerindeki pil ile gerektiği gücü almakta olup, giriş ve çıkışlarda antenler ile veri transferi yaparak giriş anındaki ve çıkış anındaki bilgileri karşılaştırıp gerekli ücret kesimini yapmaktadır.  Ödemenin gerçekleştirileceği anlarda ise sesli uyarı ile kullanıcıları bilgilendiren alet, eğer bir adet bip sesi ile uyarı verirse geçişin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini, eğer birden fazla veya hiçbir uyarı sesi vermemesi durumunda ise cihazın arızalı olabileceğini ve gerekli testlerin yaptırılmasının önemli olduğunu belirtmektedir. Cihazı aracın gerekli yerlerine monte etmek ise bu durumda bir diğer önemli unsurdur. Eğer cihaz gerekli uyarıları vermiyor ve okuma gerçekleştirilmiyor ise bu durum montaj aşamasında yanlış bir konuma yerleştirilmesinden ötürü gerçekleştirilmiş olabilmektedir. Bu gibi durumlarda sürekli geçişlere devam etmek yerine Ana Kontrol Merkezi Başmühendisliği Danışma Birimine başvurularak gerekli işlemlerin yaptırılması gerekmektedir. Osmangazi Köprüsü sorgulama ekranı ile birlikte geçiş ücretinizi kolaylıkla internet üzerinden sorgulayabilir ve buna göre yüklemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede herhangi bir sorunla karşılaşmadan seyahatinize devam edebilirsiniz. Aracınızın türü gibi verileri girerek bu gibi bilgilere kolaylıkla erişebilirsiniz. Önlem alarak yola çıkmak sizlerin zamanınızdan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Osmangazi Köprüsü Nerede? Hangi il ve ilçeleri Birbirine bağlıyor?

İstanbul-İzmir arasındaki trafik koşullarına büyük bir yardım sağlayan köprünün başlangıç noktası Gebze olup, Dilovası ile Hersek Burnu arasında konuma sahip olan İzmit Körfezi arasını 3 kilometreye yaklaşan uzunluğu sayesinde bağlayan asma köprü, trafik yoğunluğunu azaltacak ve daha sağlıklı bir seyahat gerçekleştirmeye yardımcı olacak şekilde konumlandırılmış olup, Orhangazi ve Gemlik noktalarına yakın bir şekilde devam edip Ovaakça kavşağı sayesinde Bursa çevreyoluna bağlanmaktadır.

Açılış Tarihi ve Uzunluğu

Osmangazi köprüsü veya diğer bir ismi ile İzmit Körfez Köprüsü O-5 içerisinde Dilovası Dil Burnu, Altınova Hersek Burnu konumları arasında bulunup, 1 Temmuz 2016 tarihinde açılışı yapılıp kullanıma sunulmuştur. 30 Haziran 2016 tarihinde akşam saatlerinde ise açılış töreni yapılmıştır. “Osmangazi köprüsü kaç kilometre?” merak edenler için,  Osmangazi köprüsü uzunluğu 2682 metre olup, sahip olduğu 1550 metre orta açıklığı sayesinde dünya üzerindeki en uzun açıklığa sahip olan 4. Köprü olarak tarihe geçmiştir. Köprünün maliyeti ise 1,2 milyar dolardır. Otoyol ile birleştirildiğinde bu rakam 6,9 milyar dolara çıkmaktadır. Köprü ücretsiz olduğu dönemlerde ortalama 100.000 aracın geçişini sağlamıştır. Ücretli tarifelere geçildiği zaman ise bu rakam ortalama 6 bin dolaylarında seyretmektedir. 1 Temmuz 2016 tarihinden 11 Temmuz 2016 tarihine kadar köprü ücretsiz bir şekilde kullanıma sunulmuştur. 14,6 milyon otomobil yıllık olarak geçişi ön görülen rakamdır. 2016 yılında ise günde ortalama 20.000 otomobil geçişe devam etmiştir.

Osmangazi Köprüsü İstanbul İzmir Yolunu Ne Kadar Kısalttı?

İzmir ile İstanbul arasındaki seyahat mesafesinin 8 ile 10 saat gibi seyahat sürelerinden 3,5 saate indirebilen, İzmit Körfezi sınıflarındaki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında bulunan köprü sayesinde kullanıcılar eski güzergahlara nazaran çok daha kısa sürelerde seyahatlerini gerçekleştirerek zaman açısından büyük bir tasarruf yapabilecekler. Bu köprüyü içeren 384 kilometre otoyol ve 39 kilometre de bağlantı yolu yapılmaktadır. Köprüye bağlanan yollar ile birlikte diğer güzergahlardan seyahatlerini gerçekleştiren araçlar da köprüden faydalanabilecekler ve seyahat sürelerini kısaltma imkanına erişebilecekler.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam