Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Motosikletlerin Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

21 Kasım 2023

Trafiğe çıkma izni olan her aracın zorunlu trafik sigortası yaptırma yükümlülüğü bulunuyor. Otomobil ve Motosiklet trafik sigortası neleri karşılar? sorusu bu konuyla ilgili en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Bu sigorta, karşılaşılması muhtemel kazalarda, kusurlu olan aracın karşı tarafa verdiği zararı karşılıyor. Trafik sigortası, sigortalanan aracın hasarını karşılamak üzere değil üçüncü şahısların, yani sigortalı aracın hasar verdiği tarafın mağdur olmaması amacıyla uygulanıyor. Sigortalanan araç ise, kazaya karışan diğer araca ve bu araçta bulunanlara ya da yayalara verdiği zararın karşılanması noktasında  avantajlı sayılıyor. Tüm araçlarda olduğu gibi motosiklet trafik sigortası da yasal bir zorunluluk olarak araç trafiğe çıkmadan önce yapılıyor ve her yıl düzenli olarak yenileniyor. Sözleşmesi, bütün araçlar için aynı olan bu sigorta çeşidi, trafikte oluşabilecek sorunların kısa sürede çözümlenmesini sağlıyor ve bu süreçte kazaya karışmış olan iki tarafın da menfaatini gözetiyor.

Poliçe kapsamında, araç ve kaza başı olmak üzere maddi hasar teminatı, kişi ve kaza başına ise sakatlanma ve ölüm teminatı ve birden fazla aracın kazaya karışması söz konusuysa olay başına hasar teminatı bulunuyor.  Kusurlu bulunan tarafın ödemesi gereken tutarı karşılayarak onun yükünü hafifletirken zarara uğrayan tarafın da en hızlı şekilde zararının giderilmesini sağlıyor. Zorunlu motosiklet trafik sigortası kapsamı araçtan araca farklılık göstermemekle beraber, olası bir kaza sonucunda ödenen tutar, sigorta şirketleri tarafından belirlenerek onların uygun bulduğu miktarda ödeniyor. Bu sigorta, yalnızca maddi hasarları değil, sağlık konusundaki zararları da karşılıyor. Bunun da ötesinde eğer kazada bir ölüm gerçekleşirse defin masrafları da sigorta tarafından ödeniyor. Tüm bu teminatın geçerli olabilmesi için ise araç sigortasının zamanında yapılması ve poliçenin her yıl yenilenmesi gerekiyor.

Motosiklet Trafik Sigortası Yeniletmemenin Cezası

Trafikte güvenliğin sağlanması için tüm sürücülerin öncelikle trafik kurallarına uymak konusunda özenli olması gerekiyor. Motosiklet sürücülerinin diğer sürücülerden farklı olarak bir de güvenlik konusunda hassasiyet göstermeleri bekleniyor. Kendi can güvenliklerini sağlamak üzere önlemler alan sürücülerin, üçüncü şahısların can ve mal güvenliğini de gözetmesi trafikteki düzenin devamını sağlıyor. Bunun bozulmaması için ise birtakım yaptırımlar uygulanıyor. Trafik sigortası bulunmayan araçlara uygulanan cezalar da bu yaptırımlar arasında yer alıyor. Trafik sigortası yaptırmamış olan bir motosikletin de trafikte bulunmasına, kesin olarak izin verilmemektedir. Sigortalanmamış ya da poliçesi yenilenmemiş olan araçlar trafikte yakalandıklarında görevliler tarafından alıkoyuluyor ve çekici vasıtasıyla otoparka gönderiliyor. Trafikten men edilen bu araçların geri alınabilmesi için cezasının ödenmesi ve zorunlu trafik sigortasının yapılması gerekiyor. Trafik sigortasının durumunu merak eden araç sahipleri, motosiklet trafik sigorta sorgulama uygulamalarıyla poliçe sorgulaması yapabiliyor. Poliçelerin süresi dolmadan yeniletilmesi, araçların trafikten men edilmesinin önüne geçiyor.

Trafikte zorunlu trafik sigortasını yaptırmamış olarak tespit edilen araç sahipleri, uygulanan ceza tutarını erken ödediklerinde bir indirim elde edebiliyorlar. Cezanın yazıldığı günden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda mükellefe yüzde 25 oranında bir indirim olanağı sunuluyor. Bunun yanı sıra poliçenin geciktirildiği her ay için ise prim tutarının yüzde 5’i kadar bir ceza uygulanıyor. Bu tip konularda yardım almak için geliştirilen bazı araçlar ve uygulamalar, hem sigorta şirketlerinin hem de sigorta hizmetlerinden faydalananların işlerini kolaylaştırıyor. Motosiklet trafik sigortası hesaplama araçları da sıkça kullanılan araçlar arasında yer alıyor.

Motosiklet Trafik Sigortalarında Uygun Fiyatlar

Motosikletler için yaptırılan trafik sigortasında fiyat belirlenmesi bazı kriterlere bağlı olarak yapılıyor. Kapsamı her araçta aynı olan bu sigortanın primleri tüm araçlarda farklılık gösteriyor. Trafik sigortası, aracın modeline, markasına ve yaşına göre belirleniyor. Bunun yanı sıra, araçların trafikteki geçmişi de motosiklet trafik sigorta fiyatları üzerinde etkili oluyor. Kaza geçmişi bulunan sürücüler için prim tutarları daha yüksek olabiliyor. Tam tersi durumda, yani kaza geçmişi bulunmayan ya da uzun süre kazaya karışmayan sürücüler belirlenen fiyat üzerinden bir indirimle ödüllendiriliyor.

Her yıl zorunlu trafik sigortası poliçeleri yenilenecek olan araçlar, bir basamak sistemine tabi tutuluyor. 7 basamaktan oluşan bu sistem, araçların elde edebileceği indirim oranını belirliyor.  Buna göre, önceki poliçe döneminde hiçbir hasar kaydı bulunmayan araçlar, en üst basamakta bulunuyor ve en yüksek indirime hak kazanıyor. Sonraki dönemde kaza kaydı bulunursa bu araçlar bir alt basamağa düşüyor ve her kaza sonucunda bir basamak aşağı inerek en sonunda en yüksek primi ödeyecek olan araçların oluşturduğu 1. Basamağa düşüyor. Bir poliçe süresi içinde yani bir yıl süresince birden fazla kazaya karışmış olan araçlar, geçirdikleri kaza adedince basamak düşüyor. Belirli bir süre boyunca kaza geçirmemek şartıyla bu araçlar tekrar basamak çıkabiliyor ve sigorta indiriminden tekrar faydalanıyor. İndirimlerden faydalanmanın yolu, trafik kurallarına uymaktan geçiyor. Olumsuz vakalarla karşılaşmamak için bütün önlemleri alan bilinçli sürücüler, hiçbir çaba sarf etmeden her poliçe döneminde en uygun teklifi almaya hak kazanıyor. Sürücülerin sigortacılık konusunda merak ettiği her şeyi öğrenebileceği Sigortaladım.com, motosikletlerin uygun tekliflerden faydalanmasını sağlıyor. Araçlarının sigorta işlemlerini yaptırmak isteyen tüketiciler, sigortacılık hizmetleri ve ürünleri ile ilgili tüm soruların cevabını burada bulabiliyor ve motosiklet trafik sigortası teklif al butonunu kullanarak kolay ve hızlı şekilde, uygun teklifler ulaşıyor.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam