blog blog

Motosiklet Kullanırken Kaskınız ve Kaskonuz Eksik Olmasın

24 Ağustos 2022

Uzun yıllardır yoğun olarak kullanılan motosikletler için alınan güvenlik önlemleri bu taşıtların olmazsa olmazları arasında geliyor. Motosiklet söz konusu olduğunda akla ilk gelen güvenlik ekipmanları oluyor. Dikkatli sürücüler, her sürüş öncesinde kask, dizlik, yelek gibi ekipmanlarla kendini koruma altına alıyor. Motosiklet satın alan her bilinçli tüketici aynı anda koruyucu ekipmanı da satın alıyor. Öte yandan motosiklet kasko yapılır mı, motosikletler için sigorta zorunlu mudur gibi sorularla birlikte inceleniyor. Motosikletlere de trafiğe çıkma izni bulunan diğer tüm araçlar gibi, kasko ve trafik sigortası yapılıyor.

Kendi güvenliğini ve sevdiklerinin güvenliğini önemseyen tüm bilinçli sürücülerin bildiği gibi kasko ve trafik sigortası da güvenlik önlemleri gibi önem taşıyor. Bu iki sigorta çeşidi arasında diğer araçlardaki gibi bazı farklılıklar bulunuyor. Bununla birlikte her ikisi de olası kazalara ve hasarlara karşı sürücüler tarafından tercih ediliyor. Çünkü bu sigortalar, kapsamları değişmekle beraber, meydana gelmesi muhtemel olumsuz durumlar için sürücüleri ve yayaları güvence altına alıyor. Genel olarak motosiklet kasko önerisi isteyen tüketicilere farklı kapsamları bulunan sigortalar öneriliyor. Trafik sigortası ise tüm araçlar için aynı olup model, marka, hasarsızlık durumu gibi bazı kriterlere göre, fiyat konusunda farklılık gösteriyor.

Motosiklet Kasko Sigortasının Trafik Sigortasından Farkı Nedir?

Kasko ve trafik sigortası, sık sık karıştırılıyor olsalar da kapsamları ve uygulanma biçimleri gereği birbirlerinden ayrılıyor. Trafik sigortası, motosikletler ve diğer araçlar için her yıl zorunlu olarak yapılıyor ve yapılmaması ya da geciktirilmesi durumunda araç trafikten men edilip araç sahibine cezai işlem uygulanıyor. Motosiklet kaskosu zorunlu olarak değil, araç sahibinin talebi doğrultusunda ve farklı kapsam seçenekleriyle yapılabiliyor.  Araç kasko sigortası her ne kadar zorunlu bir sigortacılık ürünü olmasa da uzmanlar tarafından, özellikle motosikletler gibi yüksek rizikolu araçlar için, mutlaka yapılması öneriliyor. Bazı sürücüler, zorunlu trafik sigortasının yapıldığı için kasko sigortasına gerek kalmadığı yanılgısına düşebiliyor. Fakat ikisi birbirinden, özellikle kapsamları gereği, keskin bir çizgiyle ayrılıyor. Yasal bir zorunluluk olarak trafik sigortasını yaptıran araç sahiplerinin, motosiklet kaskosunun sunduğu teminatlar hakkında bilgi edinmek ve motosiklet kasko teklifi almak üzere bir uzmana danışması gerekiyor. Can ve mal güvenliği için güvenlik ekipmanları gibi, sigortalar da büyük önem taşıyor.

Motosiklet kaskosu, trafik sigortasından farklı olarak çeşitli teminatlar sunuyor. Trafik sigortasında her araç için aynı olan teminatlar, kaskoda şirket politikalarına göre değişebildiği gibi araç sahibinin isteklerine  göre de değişebiliyor. Sürücüler, motosiklet kasko tavsiye ve önerilerini araştırarak da şirketlerin belirlediği teminatlar ve ortalama bedeller hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Fakat en iyi sonuç bir sigorta platformu aracılığıyla değerlendirme yapılmasıyla alınıyor. Çünkü şartları farklı olan her araç ve sürücü için riskler de değişiyor. Kasko yapılmadan önce koşulların değerlendirilmesi, risklerin hesaplanması ve teminatların gözden geçirilmesi en doğru kapsamlı poliçenin hazırlanmasını sağlıyor. Her araç sahibinin kasko paketi hazırlanmadan önce rizikolarını belirlemesi gerekiyor. Riziko, sigortacılıkta, tüketiciler için teminat altına alınabilecek tüm tehlikeler anlamına geliyor. Yani tüketici, bulunduğu koşullar altında hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu bilerek hareket ederse aracını ve kendisini o kadar iyi şekilde güvence altına alabiliyor. Bunun yanında rizikoların gerçekleşme ihtimallerinin yüksek ya da düşük olması, motosiklet kasko bedeli üzerinde de etkili oluyor. Poliçe kapsamı konusu da kasko bedelini belirleyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Poliçe kapsamında bulunan teminatlar, gerçekleşmesi muhtemel kaza ve hasarlar sonrası, sigorta şirketlerince karşılanıyor.

Motosiklet Kaskosu Neleri Kapsar?

Zorunlu trafik sigortası, motosikletle yapılan kazalarda, üçüncü kişilere verilen zararı teminat altına alıyor. Kasko sigortası ise, sigortalanan aracın kendisini teminat altına alıyor. Bu yüzden motosiklet sahiplerinin trafik sigortasının yanında kaskolarını yaptırmaları kendi güvenceleri için önem arz ediyor. Kaskonun sigortalanan her araç için aynı olan teminatları bulunuyor, bunlar, sigorta şirketlerince, “ana teminatlar” başlığı altında toplanıyor. Bu teminatlar, motosikletler için, bir araca ya da cisme çarpma, başka bir araçla çarpışma, devrilme, yanma ve çalınma durumunda oluşan zararlar olarak sıralanıyor. Bunun yanında araç sahiplerinin isteğe bağlı olarak poliçeye ekleyebileceği ek teminatlar da bulunuyor. Bu ek teminatlar, araçların karşılaşma olasılığı yüksek bulunan rizikoların belirlenmesiyle poliçeye ekleniyor. Poliçeye eklenen her teminatın, motosiklet kasko değeri üzerinde farklı oranlarda etkisi oluyor.

Motosiklet kaskosunda poliçeler, yalnızca ana teminatlar kapsamında hazırlanabiliyor. Fakat motosikletin kullanılacağı konuma göre, sürücünün davranış biçimlerine ve alışkanlıklarına göre karşılaşılabilecek risklerin belirlenip araca özel teminatların hazırlanması, aracın güvence altına alınması açısından daha uygun bulunuyor. Örneğin, yağışlı bir bölgede trafiğe çıkan motosikletin sel ve su baskınına karşı güvence altına alınması; deprem bölgesinde bulunan aracın doğal afetler ve deprem sonucunda oluşabilecek zararlar için teminat altına alınması; toplumsal olayların fazla yaşandığı yerlerde ise halk hareketlerine ya da terör olaylarına karşı teminat altına alınması gerekiyor. Bunun yanında sürücü alışkanlıkları göz önüne alınarak oluşturulan maddelerde ise, anahtar kaybı gibi teminatlar da bulunuyor. Sigortacılık hizmetleri sunulurken bu güvencelerin kasko bedelleri üzerine yansıması, motosiklet kaskosu hesaplama araçları ile belirlenebiliyor. Sonuç olarak araç sahiplerinin kendi ihtiyaçlarını ve risklerini bilinçli şekilde tartıp sigorta danışmanıyla paylaşması, kendisi için en uygun kapsamın oluşturulmasına yardımcı oluyor.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam