blog blog

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hesaplama

13 Şubat 2020

Bir yıl içerisinde iki taksit halinde ödenmesi zorunlu olan motorlu taşıtlar vergisi (MTV), kara yollarında seyreden, trafik tescil ve taşıt sigortası bulunan tüm araçların tabii olduğu bir araç vergi sistemidir. Kara taşıtlarının yanı sıra; helikopter ve uçak gibi vasıtalara sahip olan kişiler de motorlu araç vergisi vermek ile yükümlü tutulur.

MTV Ücreti Sorgulama

İnternet Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirilen MTV taşıtlar vergisi sorgulama işlemleri, özellikle ödeme aralıklarının yaklaştığı dönemlerde yoğunluk kazanır. Genel olarak, motorlu taşıtlar vergi ödemesi yılda iki kez gerçekleştirilir. Yılın başlangıç ayı olan ocak ve yılın 7. ayı olan temmuz aylarında ödeme yapılabilmektedir. Araç sahiplerine kolaylık sağlaması için belli dönemlerde bu sürelere istisnalar uygulanabilir. Yine de 6 aylık dönemler içerisinde ödeme yapmanın daha sağlıklı olacağını unutmamak gerekir. Motorlu taşıtlar vergisi sorgulama sürecinde göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli konu ise, MTV tutarı üzerine Bakanlar Kurulu tarafından her yıl eklenen zam oranlarıdır. Her yılın kendine ait vergi oranı olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle, sorgulama yaparken sadece 2017 verilerine uygun kaynaklara ulaşmak büyük önem taşır.   

Aracınızın MTV bedelini sorgularken, sisteme girmiş olduğunuz bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğuna dikkat etmelisiniz. Araç motor ya da sicil bilgilerinin yanlış girilmesi durumunda, beklediğinizden daha farklı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, MTV sorgulama ve ödeme işlemlerinde araç ruhsatınızın yanınızda olmasına özen göstermelisiniz. Araç motor hacmi, sicil tarihi ve araç yılı gibi bilgilere ruhsat üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. “Motorlu Taşıt Sorgulama ve Ödeme” ekranından taşıt plakasını girerek hızlıca araç borç ve ceza detaylarını görüntüleyebilirsiniz. Ekrandaki alanlara, taşıt plakasını, TC kimlik numarasını ya da vergi kimlik numarasını ve araç tescil tarihini yazarak aracınızın bilgilerini gösteren ekrana geçiş yapabilirsiniz. Bilgi boşluk alanlarını doldururken plakanızı büyük harflerle ve boşluk bırakmadan yazmalısınız. Eğer sahip olduğunuz taşıtta özel plaka varsa bu durumu da evet ya da hayır şeklinde belirtmelisiniz.        

Veri alanlarındaki tüm bilgileri doğru olarak girmenize ve tekrar tekrar kontrol etmenize rağmen sisteme giriş yapamıyorsanız ya da hata alıyorsanız, bunun iki nedeni vardır. Vergi Dairesi tarafından aracınızın güncel tescil tarihinin sisteme henüz girilmemiş olması, bu nedenlerin ilki olarak gösterilebilir. Eğer aracınızın eski sicil tarihini biliyorsanız, bir kere de o bilgiyle giriş yapmayı deneyebilirsiniz. Hem yeni hem de eski sicil tarihi yazmanıza rağmen sisteme giriş yapamıyorsanız, büyük olasılıkla araç sizin üzerinize kayıtlı değildir. Özellikle şirket araçlarında bu durum sık görülür. Aracınız tüzel veya şahıs kişiliği ile kimin üzerine kayıtlıysa, sadece o kişi araç detaylarını görüntüleyebilir.  

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

MTV ücretini sistem üzerinden sorgulayarak geçmiş dönemlere ait borcunuzun bulunup bulunmadığını görüntüledikten sonra, aracınızın güncel MTV vergisini de kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Gelir İdaresinin resmi İnternet sayfasına girerek, motorlu taşıtlar bölümünden “Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama” bağlantısına ulaşabilirsiniz. 2017 yılı için güncellenen veriler sayesinde, aracınızın yıl içindeki toplam MTV ücretini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. İlk olarak, en üst sekmede bulunan araç türü seçeneğine göz atmalısınız. Bu bölümde araçlar temel olarak 6 farklı kategoriye ayrılır. İlk bölümde “otomobil, kaptı kaçtı, arazi taşıtı ve benzerleri” yer alır. Alt sekmelerde de daha çok ticari ve bireysel kullanıma uygun vasıtalar sıralanır.

 “Motosiklet”, “minibüs”, “motorlu karavan ve panel van”, “otobüs ve benzeri araçlar”, “kamyon, kamyonet, çekici ve türevleri” şeklinde sıralanan vasıtalar, otomobil harici araç gurubunda gösterilir. Araç sınıflandırması konusunda bir takım istisnai durumlar olabilmektedir. Bazı binek araç markaları, çeşitli modellerinde ticari kullanıma uygun seride araçlar da imal ederler. Farklı türde belirlenen taşıtlar, kullanım özellikleri ve dış görünümü itibari ile her ne kadar binek bir otomobile benzese de kamyonet veya panel van gibi bir sınıfta değerlendirilebilir. Binek araçların yanı sıra, SUV ve pick-up taşıtların da ait olduğu araç sınıfları hakkında farklılıklar bulunabilir. Bu nedenle, MTV hesaplaması yaparken ruhsatınıza bakarak aracınızın tipini belirten bölümü dikkatlice kontrol etmekte fayda vardır.

Aracınızın motor hacmi ve yaşı, MTV ücretini en çok etkileyen hususlar arasında yer alır. Araç yılları; “1-3”, “4-6”, “7-11”, “13-15”, “12-15” ve “16-99” şeklinde sunulur. Araç yaşı, aracınızın ruhsatta yazan üretim yılı esas alınarak değerlendirilir. Üretim yılından ileri doğru gidilerek, aracınızın hangi yıl dilimine ait olduğu hesaplanır. “1-3” yıl grubuna dahil olan taşıtlar, en yüksek MTV oranına sahiptir. 16 yaş ve üzeri araçlar ise en düşük MTV ücret dilimine girer. Aracın yaşı artıkça kademeli bir şekilde MTV fiyatlarında da düşüş başlar. MTV bedelini etkileyen bir diğer önemli konu da aracınızın motor hacmidir. Araç motor silindir hacmi yükseldikçe MTV fiyatları da astronomik bedellere ulaşabilir. 0-1300 cc olarak başlayan motor hacmi, sıralı bir şekilde artarak 4000+ cc üzerine kadar çıkar.    

MTV Hesaplanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Taşıt vergisi hesaplanırken, sıralı bir biçimde ilk olarak aracınızın tipi, ardından aracınızın yaşı ve son olarak da aracınızın motor hacmi sisteme girilir. Örneğin; arabanız 10 yıllık bir taşıtsa "7-11” yaş sınır işaretlenmelidir. Aracınızın motor hacmi 1395 cc ise, “1300-1600” aralığı seçilmelidir. Veri girişinde yaşanan hatalar, çok farklı sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir. 2017 yılı verilerine göre, 1980 cc motor hacmine sahip olan 7 yıllık bir otomobilin yıllık MTV ücreti 1303 TL iken, aynı motor hacmine sahip 6 yıllık bir otomobilin yıllık MTV ücreti ise, 2217 TL tutmaktadır. Bu nedenle, MTV hesaplaması yaparken hem motor hacmini hem de aracın yaşını sisteme doğru bir şekilde girmek oldukça önemlidir.        

Güncel MTV hesaplama 2017 yılına ait çizelgelere göre tespit edilir ve mevcut ücret bedelleri bu kriterlere uygun olacak şekilde belirlenir. Araçların markasına, donanımlarına, aksesuarlarına ya da modeline bakılmaksızın genel kriterlere uygun fiyatlama yapılır. Bu sebeple, aynı gruba giren (üretim yılı, motor hacmi ve araç tipi) tüm araçların MTV fiyatı aynıdır. Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama işlemi için, sadece Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan otomatik hesaplama araçlarını kullanmak yeterlidir. Verilerin girilmesinden sonra, hesap araçlarının alt bölümünde bulunan yıllık MTV tutarı rakamla belirtilir. Ödenecek olan toplam ücret, ilk altı ay ve sonraki altı ay şeklinde en alt kısımda gösterilir.   

Motorlu taşıtlar vergi bedeli, aracınız ticari de olsa binek de olsa düzenli ödemeler şeklinde yatırılmalıdır. Geçen seneden ya da senelerden kalma borç bulunması halinde, binek araçlar için iki yılda bir, ticari araçlar için de her sene yaptırılması gereken araç muayenesini gerçekleştirebilmek mümkün olmaz. Araç muayene işleminin yanı sıra, devir ve satış sürecinde de bir takım sorunlar ortaya çıkar. Zorunlu trafik sigortası ve MTV bedeli, aracınız için yıllık olarak ödenmesi gereken temel kalemler arasında yer alır. Kasko ise, trafikte karşılaşılan kaza risklerinden farklı olarak aracınızın komple güvence hizmetleri ile korunmasına olanak tanır. Yasal olarak zorunlu hale gelen fiyat teklifi alma ve ücret karşılaştırma imkanları sayesinde, bütçenize en uygun fiyatlarla kasko ve trafik sigortası yaptırabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam