Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı ve Geçerlilik Süresi

25 Mayıs 2023

Trafikte karşılaşılan sorunlardan birisi de yaşanan kazalardır. Bu kazalar hem maddi hem de manevi açıdan sürücüleri zorlar. Kaza sonrasında yaşanan hasarı kayıt altına almak için tespit tutanağının doldurulması gerekir. Maddi hasarlı trafik kazası yaşayan sürücülerin birtakım prosedürleri uygulaması zorunludur. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı bu prosedürlerin başında gelir ve oldukça önemlidir. Sürücüler doldurulan bu tutanakla birlikte sigorta şirketine başvurabilir. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerlilik süresi de atlanmaması gereken bir detaydır. Bu süreyi aşmamak şartıyla sigorta şirketinden zararınızı karşılayabilirsiniz.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nedir?

Sürücülerin araçlarında bulundurulması gereken birtakım ekipmanlar bulunur. Bu ekipmanların dışında bazı evrakları da yanına alması önemlidir. Kaza riskine karşı her sürücünün trafik kazası tespit tutanağının aracında bulundurması önerilir. Genel bir şablon halinde bulunan tespit tutanakları, kazaya karışan sürücüler tarafından doldurulur. Araç sürücüleri maddi hasarlı bir trafik kazasına karıştığı takdirde bu tutanakları kullanmalıdır. Sürücülerin karşılıklı olarak anlaştığı durumlarda trafik polisinin çağrılmasına gerek yoktur. Yaşanan kazaların maddi boyutunu gösterebilmek adına doldurulan tutanakları maddi hasarlı trafik tespit tutanağı denir. Kaza sonrasında sürücülerin trafik güvenliğine dikkat etmesi gerekir. Bu nedenle sürücülerin araçlarını müsait bir alana çekmesi mühimdir. Trafikte güvenliği sağladığından emin olan sürücüler, kendi araçlarının hasar tespiti için trafik kazası tespit tutanağını doldurmaya başlayabilir. Bu tutanağın doldurulması trafik kazalarında uygulanması gereken prosedürlerin başında gelir. Doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurulan tutanağın ıslak imza ile imzalanması zorunludur. Yanlış bilgilerin yer aldığı tutanaklar, sigorta şirketleri açısından olumsuz bir izlenim oluşturur. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı geçerlilik süresi dolmadan sigorta şirketine gönderilmelidir. Bu geçerlilik süresi 2 yıldır. Sigorta şirketlerine gönderilen tutanaklar hasar departmanında işleme alınır. Şirketler bu tutanakları aynı iş gününün akşamına kadar Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne aktarır. Kazaya ait tüm detaylar bu merkezin sistemine de kaydedilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sayesinde kazaya karışan sürücüler başvuruları hakkında bilgi alabilir, internet üzerinden dosya sorgulaması yapabilir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır?

Trafik kazaları sonrasında sürücülerin uygulaması gereken prosedürler vardır. Bu prosedürleri yerine getirirken bazı detaylara dikkat etmesi gerekir. Öncelikle tespit tutanağının eksiksiz doldurulması önemlidir. Maddi hasarlı bir kazaya karışan kişiler isterlerse trafik polisi çağırmadan da aralarında anlaşabilir. Tespit tutanağı sayesinde kazaya ait detaylı bilgiler kayıt altına alınır. Bu noktada sürücüler, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı örneği inceleyerek kendi tutanaklarını doğru bir biçimde hazırlayabilir. 2 nüsha hazırlanması gereken tutanağın kazaya karışan iki sürücü tarafından da imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanakların hukuki bir karşılığı yoktur. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağında kazanın tarihi, saati ve yeri; kazaya karışan sürücülerin trafik sigorta poliçeleri ve araç bilgileri; kaza anı taslağının çizilmesi gibi bilgiler yer alır. Kaza anını resmederken cadde ve sokak isimlerinin belirtilmesi önemlidir. Araçlar tutanakta A ve B olarak kodlandıktan sonra gittikleri yön de işaretlenir. Ayrıca tespit tutanağına ilave olarak araçların ve meydana gelen hasarın fotoğraflarını çekebilirsiniz. Hazırlanan tutanaklar her iki sürücüye de verilir. Sürücüler bu evrak ile belirtilen tarihler dahilinde sigorta şirketine başvurabilir. Kusurlu olarak görülen tarafın sigorta şirketi bu tutanağı inceler. İnceleme sonrasında hasar gören aracın zararı karşılanır. Kusurlu görülen sürücü ise harcamalarını bireysel anlamda karşılamakla yükümlüdür. Tek taraflı kazalarda da tespit tutanağının kullanılması mümkündür. Başka bir sürücüyle ilişkili olmayan çarpma, vurma gibi kazalarda sürücü tek taraflı maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı hazırlayabilir. Tek taraflı hazırlanan bu tutanağın polis tarafından onaylanması zorunludur. Sürücü kaza yerinden ayrılmadan önce doldurduğu tespit tutanağını trafik polisi ya da jandarmaya yasal olarak onaylatmalıdır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağının Geçerlilik Süresi Nedir?

Sürücüler trafikte birçok sorunla karşı karşıya kalabilir. Trafik kazaları da bu sorunlardan birisidir. Trafik kazası yaşayan sürücüler, araç hasarlarını giderebilmek amacıyla sigorta şirketlerine başvuru yapabilir. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı olmadan başvuru işlemleri kabul edilmez. Bu başvuruların geçerli sayılabilmesi için bazı şartları taşıması gerekir. Tespit tutanağının geçerli sayılmadığı durumlarda sürücülerin trafik polisi çağırması zorunludur. Sürücünün belgesiz araç kullanması bu belgenin doldurulmasına engel bir durumdur. Yetersiz belge ile farklı bir aracın kullanılması da olay yerine trafik polisinin çağrılmasına neden olur. Sürücünün kanunlarda belirtilen yaş kriterlerine uygun olmaması tespit tutanağının doldurulamayacağı anlamına gelir. Alkol kullanımının anlaşıldığı durumlarda da polis çağrılması önerilir. Yaşanan kaza sonrasında ağır yaralanma veya vefat gibi sonuçlar ile karşılaşırsanız da tespit tutanağını tek başınıza dolduramazsınız. Ayrıca kazaya karışan tarafların anlaşamaması da tespit tutanağının doldurulmasını engeller. Engel olan bu durumlar dışında kazanın tarafları kendi arasında anlaşabilir, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını imzalayabilir. Bu noktada “maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı kaç gün geçerli?” sorusunun cevabını almak sürücüler için önem arz eder. İmzalanan bu tutanağın geçerlilik süresi kapsamında kullanılması mühimdir. Tazminat davası konusunda maddi hasarlı trafik tespit tutanaklarının geçerlilik süresi 2 yıldır. Kazanın sebep olduğu hasarların karşılanması için kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl; kazanın meydana geldiği tarihten itibaren ise 10 yıl olmak üzere farklı durumlar mevcuttur. Bu konu hakkında belirtilen maddeleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Taraflardan birinin trafik sigortası yok ise karşı taraf bireysel anlamda dava açma hakkına da sahip olabilir.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam