blog blog

Konut Sigortasıyla Evde Olmasanız Dahi Huzurlu Hissedin

20 Temmuz 2023

Konut sigortası nedir sorusunun cevabı hırsızlık, yangın ve deprem gibi çeşitli talihsizliklerle meydana gelebilecek durumlardan evinizi, içinde bulunan eşyaları ve aile bireylerinizi korumak amacı ile oluşturulan sigorta türü olarak özetlenebilir. Konut sigortası yaptırarak ortaya çıkabilecek her türlü kaybın, poliçenizde yer alan talimatlar doğrultusunda karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Konut Sigortası Nedir?

Günlük yaşantıda ev, en güvenli ve huzurlu hissedilen alanların başında gelir. İnsan hayatında bu denli öneme sahip evlerin her geçen gün çeşitli risklerle karşılaştığını söylemek mümkündür. Bu risklerin etkilerini minimuma indirmek amacı ile yaptırılan konut sigortası deprem, heyelan, hırsızlık, yangın, tesisat problemleri, sel ve su baskınları gibi olumsuz durumların oluşturduğu maddi kayıpların karşılanmasını amaçlar. Doğal afet ya da talihsiz bir olayla karşılaşıldığında ev kadar, evin içindeki eşyalar da zarar görür. Bu sebeple konut sigortası yapılırken eşyaların da güvence altına alınması tavsiye edilir. Konut sigortası satın alırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta mevcuttur. Bunlardan ilki, evinizin bulunduğu konuma göre konut sigortası fiyatlarının değişkenlik gösterebilmesi durumudur. Bunun yanında evin kat bilgisi ve bina tipi gibi özellikler de fiyatlarda farklılık yaratabilir. Bu sebeple konut sigortası fiyatı alırken evin özelliklerini biliyor olmak büyük önem taşır. Eğer kiracı iseniz, size sunulan teminatlar arasından yalnızca eşya teminatını satın alarak, olası bir durumda zarar gören eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz. Bu teminat çeşidini yaptırırken giysi, mobilya, antika, bebek ve ziynet gibi tüm eşyalarınızı göz önünde bulundurarak bir bedel oluşturmak gerekir. Tüm eşyanızın değerinden daha az miktarını sigortalattığınızda 'eksik sigorta' adı verilen, sigorta şirketinin hasar giderlerini eksik ödeme durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için sahip olduğunuz tüm eşyaları sigortalatmanız tavsiye edilir. Örnek olarak; 50 bin TL değerinde ev eşyanız bulunuyorsa, 50 bin TL üzerinden sigortalama işlemi yaptırmak gerekir. Konut sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise, Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) poliçesine sahip olmanızdır. Konut sigortanız içerisinde bulunan deprem teminatı, DASK olmadığı sürece geçerli değildir. Bunun yanında, poliçenizin geçerlilik süresi içerisinde herhangi bir hasar talebi mevcut değilse, poliçe yenileme zamanında hasarsızlık indiriminden faydalanabilirsiniz. Sigorta şirketlerine göre bu indirim çeşitlilik gösterebilir. Prim borçlarını, poliçenizde yazan tarihlere uygun olarak ödemeniz tavsiye edilir. Bu duruma dikkat edilmediği takdirde, sigorta şirketi konut sigortası hasar ödemesi yapmama hakkına sahiptir.

Konut Sigortası Kapsamı

Konut sigortası, evinizi ve isteğinize bağlı olarak sahip olacağınız ek teminatlar ile eşyalarınızı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Konut sigortası kapsamı içerisinde ana teminatlar ve ek teminatlar bulunur. Buna bağlı olarak konut sigortası neleri kapsar sorusu aşağıdaki şekilde özetlenebilir;

Konut sigortasının sahip olduğu ana teminatlar:

Konut sigortasının sahip olduğu teminatlar sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir fakat hepsinde ortak olan ana teminat çeşidi yangın teminatı olarak kabul edilir. Yangın teminatı, yıldırım gibi çeşitli hava muhalefetleri, yangın ve patlama gibi olayların sebep olduğu zararı güvence altına almaya yönelik bir teminat çeşididir.

Konut sigortasının sahip olduğu ek teminatlar:

Ana teminatların yanı sıra, her sigorta şirketine göre farklılık gösteren ek teminatlar, kişinin isteğine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak arttırılıp azaltılabilir. Böylece kişiye ve ailesine en uygun paket oluşturulur. Bu teminatlar arasında;

Sel/su baskını: Evinize zarar verebilecek nehir, kanal taşması ve hava muhalefeti sebebi ile oluşabilecek sel gibi durumlarda oluşan zarar güvence altına alınır.

Ferdi kaza: Sigortalı kişinin, poliçe kapsamında gerçekleşen bir kazada vefat etmesi durumunda kanuni mirasçısına, sürekli sakatlık durumu oluşmuşsa poliçede bulunan şartlar baz alınarak belirli bir miktarda tazminat ödenir.

  • Eve hırsız girmesi sonucu oluşan maddi zararın güvence altına alınmasını amaçlar.

Enflasyondan korunma: Konut sigortası süresi boyunca poliçede belirtilen enflasyondan korunma oranı artışı sağlanarak, ev ve eşyalarınızın güncel değerinin korunmasına yardımcı olur.

Dahili su: Tesisatların patlaması, kırılması, taşması gibi durumlarda evde oluşabilecek zararların önüne geçilir.

Yer kayması: Binayı etkileyebilecek her türlü yer kayması ve çökmesi gibi durumlarda oluşabilecek zarar güvence altına alınır.

Araç çarpması: Uçak, helikopter gibi hava araçlarının yanı sıra kara taşıtlarının konuta çarpması sonucu oluşan hasar karşılanır.

Kar ağırlığı: Yoğun kar yağışı sonrasında çatı çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalındığında ortaya çıkan zararları karşılamaya yönelik teminattır.

Konut Sigortası Genel Şartlar

Her sigorta şirketi için konut sigortası genel şartları aynı olmaktadır. Yalnızca özel şartlar, şirketlerin sunduğu paketlere ve limitlere göre değişiklik gösterebilir. Konut sigortasının sunmuş olduğu genel şartlara göre teminat dahilinde olan maddelere ek olarak, bu sigortanın karşılamadığı durumlar da mevcuttur. Konut sigortası genel şartlar arasında teminat dışında kalan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Askeri hareketlenmeler, savaş, saldırı, istila gibi olağanüstü durumlarda ortaya çıkan zararlar,

Nükleer işlemler sonucu ortaya çıkan artık ve yakıtların sebep olduğu hasarlar,

Bireysel ya da kasti olarak yapıldığı belirlenen yangınların sebep olduğu hasarlar,

Ev içerisinde ateş yakmak, bir eşyanın ateşe verilmesi, lamba, sigara ve mum gibi kolay alevlenebilen araçlar sebebi ile ortaya çıkabilecek yangının verdiği zararlar,

Elektrikli ev aletlerinin kısa devre yapması, yanması gibi durumlardan oluşan yangının zararları gibi durumlar, teminat dışı olarak kabul edilir.

Bu tür teminat dışı kalan durumlar, konut sigortası yaptıracak kişinin mutlaka haberdar olması gereken maddelerden bir tanesidir. Teminatı kapsayan ve kapsamayan her türlü bilgiyi, konut sigortası teklif aşamasında sigorta şirketine sorarak en doğru bilgiyi almanız tavsiye edilir.

Konut Sigortası Zorunlu Mu?

Konut sigortası, sanılanın aksine zorunlu bir sigorta türü değildir, isteğe bağlı olarak yapılabilir. Fakat bazı bankalar, ev sahibi olmak istediğiniz zaman size kredi verirken konut sigortası yaptırmanızı isteyebilir. Konut sigortası yaptırdığınız zaman sel, yangın, hırsızlık gibi durumlar yaşandığında sizi büyük bir masraftan kurtararak zararı üstlenir. Bu özelliği sayesinde uzun vadede oldukça faydalı bir sigorta türüdür. Buna ek olarak kişi, kredi kullanmış olduğu bankadan sigorta yapmak zorunda değildir. Kendi standartlarına ve bütçesine uygun bir konut sigortasını dilediği sigorta şirketinde kolayca yaptırabilir. Konut sigortası yaptırarak sadece evinizin değil, eşyalarınızın da güveliğini küçük miktarlarla koruyabilirsiniz. Bu tür durumlarda konut sigortası ne kadar faydalı bir sigorta türü olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

Konut Sigortası Ücretleri

Konut sigortası, 18 yaşını doldurmuş ve haklarını kullanma yetkisine sahip her bireyin kolayca yapabileceği bir sigorta türüdür. Konut sigortası, kendinizi en çok güvende hissedeceğiniz evinizde meydana gelebilecek her türlü doğal afet ve hırsızlık gibi olaylarda size ve ailenize karşı güvence sağlar. Kısa bir konut sigortası sorgulama yaparak en uygun seçenekleri kolayca bulabilirsiniz. Sigortaladım.com'un uzman tavsiyeleri doğrultusunda cebinize en uygun poliçe oluşturularak, olası problemlere karşı risk minimuma indirilir. Siz de, evinize ve ailenize en uygun olan poliçeyi seçmek için konut sigortası teklif al kısmına giderek bütçenizenize göre bir poliçe satın alabilirsiniz. Sigortaladım.com'un yeni nesil sigortacılık anlayışından, bütçe dostu konut sigortası fiyat bilgisinden ve uzman müşteri hizmetlerinden faydalanarak konut sigortanızı anında yaptırabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam