blog blog

Konut Sigortası Zarar Tespiti Nasıl Yapılır?

15 Şubat 2024

Evinizden uzaktayken bile kendinizi rahat hissetmenizi sağlayan konut sigortası deprem, yangın, sel ve terör olayları gibi olumsuz etkenlerden zarar gören evinizi teminat altına alıyor. Binanızda oluşabilecek tüm hasar durumlarında sigorta şirketinizin ve sigorta poliçenizin sizi güvence altına alması, kapsamlı bir konut sigortası ile kolaylıkla mümkün oluyor. 

En Uygun Konut Sigortası Teklifine Nasıl Ulaşılır?

Sigorta çeşitlerinin her birinde olduğu gibi, hasar sonrasında kötü sürprizlerle karşılaşmamak adına sigorta teklifi alınırken dikkat edilmesi gereken ilk husus gerçek ihtiyaçların belirlenmesi oluyor. Yıl boyunca sürekli olarak kullandığınız konut için gereken ihtiyaçlarınız, yalnızca yaz aylarında ya da yılın belirli dönemlerinde kullandığınız yazlığınız ile aynı şartlara ihtiyaç duymuyor olabilir. Örneğin mevcut durumda kullandığınız konutunuz, apartman dairesi ve ortak kullanım alanları bulunan bir yapıdan oluşuyor olabilir. Bu sebeple, oluşabilecek olası hasar durumları sizi ve komşularınızı, apartmanın ortak kullanım alanlarını etkileyebilir. Bunun aksine yazlık olarak kullandığınız konutun, çevre düzenlemesi yapılmış bir bahçesi, havuzu ve müştemilatı bulunabilir. Konut sigortası poliçeniz, tüm bu alanların teminat altına alınmasını sağlıyor. Her bir detayın tek tek poliçede adlandırılması ve teminat altına alınması, oluşabilecek bir hasar durumunda içinizi ferah tutmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle, sigortalatmak istediğiniz konutun ihtiyaçları, alacağınız sigorta poliçe teklifi için büyük önem taşıyor.

Hasar Gören Konutun Zarar Tespiti Nasıl Yapılır?

Doğru verilerle faydalı bir biçimde hazırlanmış konut sigortası poliçesi, zarar tespit çalışmaları için de büyük bir ilk adım oluşturuyor. Sigorta şirketi ile ihtilafa düşmemek adına, büyük önem taşıyan bu ayrıntı sonrasında gerekli işlemlerin yapılmasıyla hasar tespit çalışması başlıyor. Sigorta şirketi ile aranızda yapılan sözleşme maddelerine göre zarar gören yapı, varsa komşuların hasar durumları ile tespit ediliyor.  

Sigorta şirketi ve sigortalı arasında yapılan sözleşmeye rağmen anlaşmazlık söz konusu olursa, bilirkişi yardımına müracaat ediliyor. Ortak olarak karar verilen tek bir bilirkişi ya da her iki tarafın kendisinin sunacağı iki bilirkişi, uzlaşmaya varılmasında büyük rol oynuyor. İki bilirkişi seçildiğinde, her iki taraf kendi bilirkişisini noter kanalıyla diğer tarafa bildiriyor. Böyle bir durumda üçüncü bir bilirkişinin kararına daha ihtiyaç duyuluyor. Bu seçim ilk buluşmada karara bağlanıyor ve 7 gün içinde üçüncü bilirkişi ataması yapılıyor. Her iki taraf kendi bilirkişi ücretini ödemekle yükümlü oluyor. Eğer üçüncü bilirkişi ya da sadece tek bir bilirkişi görüşüne başvurulacaksa, o zaman ücret taraflarca yarı yarıya ödeniyor. 

Bilirkişinin vereceği karar doğrultusunda, hasar tespit neticelendiriliyor. Bilirkişinin vereceği karara, taraflardan birinin itirazı, ancak beklenen gerçek hasar tahmininin çok altında düşük bir rakamla karşılaşıldığında yapılıyor. Bunun dışındaki durumlarda, bilirkişi kararı kesin hüküm sayılıyor. Doğru zarar tespiti yapılabilmesi için, bilirkişi dilerse zarara uğrayan konut ve eşyalara dair delil ve kayıt niteliği taşıyan belgeleri sigortalıdan talep edebiliyor. En uygun konut sigortası, sigorta şirketine sunulan doğru veriler ve hasar ödeme performansını ispatlamış sigorta şirketleri tarafından elde edilebiliyor.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam