Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Konut Sigortası Hasar Tespit Tutanağı Nasıl Hesaplanır?

27 Kasım 2023

Sigortası bulunan bir konutta hasar meydana gelmesi durumunda, sigortalı kişiye, oluşan hasarın maddi tutarı kadar tazminat ödemesi yapılır. "Konut sigortası hasar tazminatı" olarak adlandırılan bu ödeme işleminin yapılabilmesi için öncelikle kurallara uygun bir şekilde hasar tespit tutanağı tutulması gerekir. Hasar tespitinin en doğru şekilde yapılması ve belirtilen tutanağın kurala uygun olarak tutulması sonucunda, sigortalı kişiye, zararını karşılayacak şekilde gerekli ödeme yapılabilir. ”Hasar anında tutanak nasıl tutulur?" sorusunun cevabı ise şöyledir: Oluşan hasarın maddi tutarını belirlemek için önce sigortalı kişi tahmini bir tutar belirleyerek maksimum 5 gün içerisinde sigorta şirketi ile iletişime geçer ve gerekli bilgileri şirket ile paylaşarak eksper gönderimi talep eder. Eksper gönderimi talebinin ardından sigortalı kişi tarafından hasarın meydana geliş şeklini anlatan bir beyan ile tahmini zararı belirten bir talep yazısı yazılır. İmkanlar dahilinde hasarlı bölge ve eşyaların fotoğraf ve videoları çekilerek tutanağa eklenebilir. Meydana gelen hasarın tutanakta doğru şekilde tarif edilmesi ve fotoğraf ve benzeri şekilde detaylandırılması, hasar tespitini ve ödeme sürecini hızlandıracağından dolayı, sigortalı kişinin tutanak tutma işlemi sırasında bu noktalara özen göstermesi gerekir. Detaylı şekilde hazırlanan beyana ek olarak, sigorta poliçesinin kopyası, tapu veya kira kontratı gibi sigorta şirketinin isteyebileceği tüm evraklar hazırlanır. Konutunuzda meydana gelen hasarın oluşmasında bir üçüncü şahsın kusuru varsa, resmi makamlarca veya apartman yönetimince hazırlanan tutanak da sigorta şirketine gönderilmesi gereken evraklar arasında yer alır.

Daha sonra sigorta şirketi tarafından gönderilen eksperin, sigortalı kişi ile birlikte gerekli incelemeleri yapmasının ardından, taraflar hasarın maddi tutarı konusunda anlaşmaya varır. Tarafların karşılıklı olarak anlaşmaya varması sonucunda, sigortalı kişi hazırlamış olduğu tüm gerekli evrakların eksper vasıtasıyla sigorta şirketine ulaştırılmasını sağlar. Taraflar arasında anlaşma sağlanamaması durumunda hasar tutarının belirlenmesi için bilirkişilerin yardımı gerekebilir. Bilirkişiler, hasar miktarının karşılanması konusunda gerekli gördükleri deliller ile sigortalı eşyaların değerini belirlemeye yarayacak kayıt ve belgeleri isteyebilir, hasar yeri incelemesi yapabilir. Anlaşma sağlanamaması durumunda ihtiyaç duyulan bilirkişilerin dahi ilk yol göstericisi hasar tespit tutanağı olduğundan dolayı, tutanak tutulma aşamasında belirtilen tüm detaylar özenle dikkate alınmalıdır.

Konut sigortası hasar tespit tutanağını eksiksiz şekilde tutmak, hasar tazminatı ödemesini hızlandırırken, konut sigortası yaptırmış olmak, hasar durumunda maddi yükünüzü azaltarak kurtarıcı rolü oynar. Siz de konut sigortasının sağladığı geniş güvence imkanlarına sahip olmak için hemen konut sigortası teklifi alabilir veya 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi'mizden ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgiye kolaylıkla sahip olabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam