Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Yeni Kimlik Nasıl Alınır?

25 Nisan 2020

T.C kimlik kartı bireyin kendine özgü verilerinin içerisinde bulunduğu ve biyometrik fotoğrafının da içerisinde yer aldığı, yeni sistem sayesinde elektronik sistemler ile kimliğin doğrulama işleminin kolaylıkla yapılabildiği bir şekle geçirilmiş olup, bireyin Türk vatandaşı ve aile kütüğüne kaydı olduğunu belirten kimlik kartıdır. Ayrıca vize muafiyeti anlaşmaları gerçekleştirilen ülkeler arası seyahat edenlere için ise seyahat belgesi işlevini de göstermektedir.

Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeni sistem dahilinde ilgili avantajlardan faydalanmak ve yeni kimlik kartına sahip olmak isteyen vatandaşların cevabını en çok merak ettiği sorulardan birisi ise “Yeni kimlik randevu nereden alınır?”. Talepte bulunan vatandaşlar Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden randevu alabilir veya ilgili çağrı merkezi numarası olan Alo 199 üzerinden randevu kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Randevunuzu aldıktan bir sonraki adım ise başvuruda bulunduğunuz ilgili nüfus müdürlüğüne gerekli belgeler ile giderek başvurunuzu sonuçlandırmaktır. Randevusuz bir şekilde direkt olarak nüfus müdürlüklerine başvurularak bu işlem gerçekleştirilebileceği gibi yoğunluklar üzerinde bekleme durumu gerçekleşmemesi için randevu gerçekleştirilmesi önemlidir. Gerekli belgeler ile randevu alınan ilgili nüfus müdürlüklerine gidildikten sonra ise normal prosedürler takip edilmektedir.

İlk olarak başvuru sırasında vatandaşın parmak izleri alınır. Başvuru sonrası belgeler ile birlikte getirmiş olduğunuz fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş durumdaki eski nüfus cüzdanınız size geri verilir. Diğer bir merak edilen konu ise yeni kimlik süre üzerinedir. Yeni kimlik kartınız ise başvuru sırasında sizden istenilen ve sizin belirttiğiniz adrese genel olarak 2-3 gün içerisinde PTT Kargo ile teslim edilmektedir. Bu süre dahilinde yine başvurduğunuz ilgili nüfus müdürlüğünce düzenlenen geçici kimlik belgesi vatandaşlara verilmektedir. Başvurunuz ile ilgili tüm işlemler bittikten sonra ise zarf içerisinde size ulaşacak olan kimlik kartına ait pin kodu teslim edilecektir. Bu şifre ile kart size teslim edildikten sonra nüfus müdürlüğü giriş bölümünde konumlandırılan KİOSK aygıtları ile şifre değiştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Yeni Kimlik Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Vatandaşların diğer merak ettiği bir husus ise yeni kimlik randevu için gerekli belgeler. Yeni kimlik kartına başvurusu müracaatınız sonrasında başvurunuzun tamamlanması için sizden istenen bazı belgeler bulunmaktadır. İlgili başvurunuzu tamamlamak için eğer var ise bir önceki Nüfus cüzdanı/kimlik kartı, pasaport, sürücü belgesi, uluslararası aile cüzdanı veya kurumların mevzuatlarında kimlik işlevi gören belge ve bir adet biyometrik fotoğraf ile birlikte randevu talebinde bulunduğunuz gün ve saat içerisinde İl/İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Yeni kimlik talebinde bulunan 15 yaşından küçük vatandaşlar ise nüfus cüzdanı, banka dekontu ve velileri ile birlikte ilgili nüfus müdürlüklerine gelerek işlemlerini gerçekleştirebilirler. 15 yaşından küçük bireylerin ise nüfus müdürlüklerine gelmelerine gerek yoktur. Ayrıca vatandaşların isteğine göre değişmekte birlikte biyometrik fotoğraf, velinin tercihine göre kimlik kartına eklenebilmektedir. Bu işlem 7 ile 14 yaş arasındaki vatandaşlar için uygulanmaktadır. 15 ile 18 yaş arasındaki bireyler ise nüfus cüzdanı, banka dekontu ve 1 adet en az 6 aylık güncelliğe sahip olmak şartıyla biyometrik fotoğrafı, velisi eşliğinde nüfus müdürlüklerine getirerek işlemlerini tamamlayabilir ve yeni kimlik kartlarına sahip olabilirler. Ayrıca 18 yaşından büyükler için de yeni kimlik kartı alma konusunda bazı istisnai durumlar bulunmaktadır. Nüfus cüzdanlarında fotoğrafları bulunması durumunda sadece son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ve yeni kimlik kartı ücretinin ödendiğine dair banka dekontu yeterli oluyor iken, eğer nüfus cüzdanında fotoğraf yok ise annesi, babası veya 18 yaşından büyük kardeşlerden birisi ile yeni nüfus kartı taleplerini tamamlamak için ilgili nüfus müdürlüklerine gidebilirler. Diğer bir durum olan nüfus cüzdanının kaybı durumunda ise üzerinde fotoğraf bulunan pasaport, sürücü belgesi veya meb-ösym sınav giriş belgesi, biyometrik fotoğraf ve ücretin ödendiğine dair banka dekontu getirmeleri gerekmektedir. Üzerinde fotoğraf bulunan belge getiremedikleri durumda ise 18 yaşından büyük birinci derece bir akraba ile şahsen gelip beyanda bulunması gerekmektedir.

2020 Yılında Yeni Kimlik Ücretleri Ne Kadar?

Yeni kimlik kartı ücretleri alınma nedenine göre değişiklik göstermektedir. Bu durumlar 4 adet kategori altında farklı ücretlere tabi olabilmektedir. Kanuni olarak gerekli bildirim süresi sonrasında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedeli 25 TL olarak belirlenmiştir. Eğer vatandaş değiştirme sebebi ile yeni bir kimlik kartı sahibi olmak istiyor ise 25 TL ücret yatırarak gerekli işlemleri tamamlayabilir. Eğer vatandaş nüfus cüzdanını kaybetmiş ve kimlik kartı talebinde bulunmuş ise anlaşmalı banka şubelerine 25 TL ücret yatırması koşuluyla yeni kimlik kartına kavuşabilir. Diğer bir durum ise yeni kimlik kartının kaybolması ve yeniden talep edilmesi. Bu durumda 50 TL tutarındaki ücret ilgili banka şubelerine yatırılıp, dekont ve gerekli belgeler ile randevu alınan nüfus müdürlüğüne gidilmesi sonucunda yeniden kimlik kartı alma taleplerini tamamlayabilirler.

İlgili ücretler içinde bulunulan sene dahilinde yeniden değerleme durumu sonucunda artış yapılabilme ihtimali bulunmaktadır. Bu gibi durumlar içerisinde yeni ücretler kimlik kartı başvurularını tamamlamak için geçerli olacaktır. “Yeni kimlik parası nereye yatar?” diyerekten düşünen vatandaşlar ise değerli kağıt ve harç bedeli ödemeleri, vergi tahsil yetkisi verilen bankalar aracılığı ile ilgili ücretin ödenmesi işlemlerini tamamlayabilmektedirler. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi üzerinden sanal pos aracılığı ile fiziksel olarak banka şubesine gitme ihtiyacı duymadan saat 02:00 ile 23:45 arasında yeni kimlik kartı talepleri için ödemelerini gerçekleştirebilir ve bir sonraki adıma geçiş yapabilirler. Ayrıca eski nüfus cüzdanlarına sahip vatandaşların yeni kimlik son başvuru sürecinin genel olarak 2023 tarihine kadar tamamlanması beklenmektedir.

Kimlik Değiştirme Son Tarihi Ne Zaman?

Tüm bunların yanında ise “Yeni kimlikler ne zamana kadar değişecek?” sorusu vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan birisi. Ancak eski tipteki nüfus cüzdanları 2023 yılına kadar geçerli olup, ilgili tarihe kadar kullanımları durumunda herhangi bir problem oluşturmamaktadırlar. Vatandaşlar 2023 yılına kadar eski kimlikleri ile birlikte gerekli belgeleri de beraberlerinde getirerek ilgili nüfus müdürlüklerine başvurmaları durumunda yeni kimlik kartlarına sahip olabilirler. Ek olarak eğer ilgili vatandaşlar nüfus müdürlüğüne gelemeyecek durumda ise vatandaşların ilgili başvuruları “Gezici Kayıt Terminali” ile alınarak başvuruları tamamlanacaktır. Yeni kimlik son çıkarma tarihi öncesinde başvurularını tamamlayan kullanıcılar ise PTT Kargo aracılığı ile 2-3 gün içerisinde kimlik kartlarına sahip olabileceklerdir. “Yeni kimlik süresi ne zaman son?” konusu için ise şu an herhangi bir cevap bulunmamakta olup, kurallar dahilinde aksinin belirtildiği durumlar haricinde sürekli olarak geçerliliğini korumaktadır. Şu an için belirli bir zaman sonrasında geçerliliğinin sonlandığına dair herhangi bir durum bulunmamaktadır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam