Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur?

25 Mayıs 2023

Trafik kazası yaşanan durumlarda önem arz eden bazı detaylar vardır. Özellikle trafik kazası geçirmeniz durumunda bazı adımları uygulamanız sizin yararınıza olur. Sürücüler için, seyir halindeyken dikkatli olmak hem kendi can güvenlikleri hem de başka insanların can güvenliği açısından son derece önemlidir. Büyüklüğü ve sonuçları fark etmeksizin, yaşanan her kazada kaza sonrası tutanak tutulması gerekir. Bu tutanaklara kaza tespit tutanağı adı verilir. Bu tutanak trafikte yer alma hakkı bulunan araçların, minimum iki araçla karışılan kaza sonrasında tutulur. Maddi hasar doğuran kazalarda, bu tutanaklar fazlasıyla önem arz eder.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Düzenlenir?

Kaza tespit tutanakları, kazaya karışan araçların sahipleriyle birlikte düzenlenir. Bu zorunlu bir durumdur. Belge, resmi kurumlarda da tek kişilik belge yerine geçmediği için en az iki kişiyle hazırlanması gerekir. Ayrıca belgenin hazırlanmasında gerekli olan bir diğer şart da; kazaya karışan araçların tümünde maddi hasarların ortaya çıkmış olmasıdır. 2008 yılında önce kaza sonrası tutanaklar, trafik polisleri tarafından düzenlenirken 12 Nisan 2008 tarihi itibariyle, bu tutanların trafik polisleri tarafından tutulma zorunluluğu kaldırılmıştır. Kazaya karışan araç sahiplerinin anlaşması durumunda, taraflar kendi aralarında tutanak tutabilirler. Fakat bazı durumlarda olay yerine jandarma ya da polislerin gelmesi gerekebilir. Yaralanma ya da ölüm gibi sonuçların ortaya çıktığı kazalarda, bu tutanaklar tutulmaz. Bu durumda trafik polisi çağırmanız gerekir. Ölüm ya da yaralanmaların olduğu durumlarda, kaza tutanağı tutsanız dahi geçerli sayılmaz.

Kaza Sonrasında Tutanak Tutulmaması Durumunda Ne Olur?

Zorunlu trafik sigortası araç sahipleri için olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Bu sigorta kapsamında, olası kaza durumlarında bazı maddi hasarlar karşılanır. Bu sebeple kaza yapmanız durumunda maddi hasarların tespiti için, kesinlikle tutanak tutmanız gerekir. Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız. Kaza geçirdiğiniz sırada elinizde tutanak belgesi yoksa, mobil kaza tutanağını da tercih edebilirsiniz. Tutanak belgesi internet üzerinden de kolaylıkla temin edilebilir.

Kaza Sonrası Tutanak Nasıl Tutulur?

Kaza sonrası tutanak nasıl tutulur sorusu, özellikle araç sahipleri tarafından sık sık merak edilir. Tutanaklar, kaza sahipler tarafından hazırlanır. Tutanağı düzenlerken her iki taraf da kaza hakkındaki görüşlerini bildirirler. Ayrıca kendi durumlarını da yansıtırlar. Tutanaklar iki farklı şekilde hazırlanabilir. Bunlardan birincisi; aracınıza bir adet kaza tespit tutanağı bulundurmanızdır. Günümüzde araç sahibi olan bütün kişiler, araçlarında bu formdan bulundururlar. Ancak bazı durumlarda aracınızda bu belgeden olmayabilir. İkinci olarak ise mobil uygulamalar vasıtasıyla bu tutanağı da tutmanız mümkündür. Üstelik bu yol da son derece pratiktir. Her iki şekilde de dikkat etmeniz gerekir. Yazılı tutanakta kaza tarihi, olay yeri, görgü tanığı ve adresi, iki tarafın da kişisel bilgileri, aracın darbe aldığı yerler gibi bilgilere yer verilir. Mobilde tutanak tutarken ise; uygulamayı telefonunuza indirerek yeni kaza ekle kısmına gelmeniz gerekir. Daha sonrasında sırasıyla sizlerden istenen bilgileri girmeye başlayabilirsiniz.

Kaza Sonrası Tutanağın Geçerlilik Süresi

Kaza sonrası tutanak süresi de konu hakkındaki diğer detaylar kadar merak uyandırır. Kaza tespit tutanak süresi, trafik sigortalarının şartlarında belirlenmiştir. Bu süreyi iyi bilmeniz, mağduriyet yaşamamanız açısından büyük önem arz eder. Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi iki yıldır. Kaza ve kasko işlemleri için bu geçerlilik süresinin aşılmaması çok önemlidir. Kaza tespit tutanağının geçerlilik süresinin 2 yıl olduğunu unutmak kişiyi zarara sokabilir.

Kaza Sonrası Tutanağın Tutulması Gerekmeyen Durumlar Nelerdir?

Kaza sonrasında tutulacak tutanaklar, her durumda gerekli olmaz. Böyle durumlarda ise kaza tespit tutanağı tutmanıza gerek kalmaz. Bu durumları kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yapılan kazada yaralanma ya da ölüm gibi durumlar söz konusuysa, tutanak tutulmaz.
  • Eğer kaza yapan araçların hiçbirinde bir hasar söz konusu değilse, kaza tespit tutanağına gerek kalmaz.
  • Kazaya karışan araçların tümü ya da bir tanesi dahi kamuya aitse ve zarar görmüşse, tespit tutanağı tutulmaz.
  • Kazaya karışan sürücülerin alkollü olması ya da akıl sağlığının yerinde olmaması durumunda tutanağa gerek yoktur.
  • Kazaya karışan sürücülerin tümü ya da biri 18 yaşından küçükse kaza sonrasında tutanak tutulmaz.
  • Kazada yer alan sürücülerin hepsi ya da birinin, değişik taşıt sürücü belgesi varsa tutanağa gerek duyulmaz.
  • Sürücülerin ehliyetsiz olması durumunda da tutanak tutulmaz.

Kaza Sonrası Tespit Tutanağı Nereden Temin Edilir?

Kaza sonrası tutanak tutulur mu sorusu ve bu tutanağın nereden temin edileceği gibi konular, kişilerin kafasında soru işareti yaratır. Kaza sonrasında tutulacak tutanaklar anlaştığınız sigorta şirketleri tarafından sizlere gönderilir. Bu belgeyi dilerseniz çoğaltıp, yedekleyebilirsiniz. Bu tutanakları isterseniz kırtasiye ya da matbu evrakların satışlarının yapıldığı yerlerden de temin edebilirsiniz. Günümüzde her şeyin internet üzerinde yapılabilir olması, bu belgelere duyulan ihtiyaç oranını da alt seviyelere indirir. Dolayısıyla elinizde belge olmasa dahi tutanak tutma şansınız vardır. Kaza tespit tutanağını tuttuktan sonra, sigorta şirketinize göndermeniz gerekir. Sonrasında belge sisteme girilir. 3 iş günü içerisinde kusur oranları tespit edilir. Ardından dosya sonuçlanır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam