Araç sürücüleri ve sigorta şirketleri açısından önemli bir yeri olan kaza tespit tutanaklarının doldurulma aşamasında bazı bilgilerin farkında olunması gerekmektedir. Kaza tespit tutanağının maddi hasarla sonuçlanmış bir kazanın nasıl gerçekleştiğine dair bütün ayrıntılarının yer aldığı bir rapor olduğunu söyleyebiliriz. Bu rapor, kazaya sebep olan her iki tarafın onayı ve imzası alınarak oluşturulur ve hazırlık aşamasında şahıslardan beyan alınmaktadır. Kaza tespit tutanağı hakkında bir diğer ayrıntı ise iki nüsha şeklinde hazırlanmasıdır. Rapor iki farklı tutanak olarak oluşturulur.
Kaza Tespit Tutanağı Hakkında
Kaza tespit tutanağı nedir açıkladıktan sonra bu tutanak hakkında bilinmesi gerekenlerden söz edelim. Kaza tespit tutanakları hazırlanırken kazaya dair görsel içeriklerin de olması yararlıdır. Rapora dahil edilen fotoğraflar, farklı açılardan çekilmelidir. Tutanaktaki ilk altı madde; sürücü bilgilerini, tarihi, saati, adres bilgilerini, trafik sigortası poliçe bilgilerini ve araç bilgilerini içermektedir. Bu maddeleri, her iki tarafın da eksiksiz ve tam şekilde doldurması gerekmektedir.
Kaza tespit tutanağı doldurma sırasında yedinci madde ise sizi karşı tarafla anlaşmak konusunda biraz zorlayabilir. Arabanız eğer ki yurt dışından geldiyse ve yeşil kart belgesi bulunuyorsa buradaki bilgileri sekizinci maddeye göre doldurun. Dokuzuncu ve onuncu maddelere göre ise aracın ilk olarak hasar aldığı bölgeleri belirtin ve kaza anını şekille anlatın. Son adımda, on birinci madde doğrultusunda sürücülerin kendi beyanlarıyla kaza hali anlatılmalıdır. Kaza anını çizimle gösterirken dikkatli olmanız gerekmektedir.
Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur diyenler için şu ayrıntı da çok önemlidir; şekilleri düzgün bir biçimde oluşturun. Yolun ve araçların uzunluk bilgilerini gerçek şekilde beyan etmelisiniz. Tüm bunlara ek olarak; kaza tespit tutanaklarının her durumda doldurulması şart olmamaktadır. Maddi hasarlı kaza meydana gelmiş olsa bile bazı haller bu raporun oluşturulması kapsamındadır. Bunların başında; sürücünün sürücü belgesi olmaması bulunmaktadır. Ayrıca şoför alkollüyse de tutanak tutulmaması gerekir. Kaza yapan taraflardan sigortası olmayan kişi veya kişiler varsa da herhangi bir raporun tutulması gerekmez. Kaza yapan kişinin akıl sağlığının yerinde olmamasının ispatı, aracı kullanan kişinin on sekiz yaşından küçüklüğü gibi durumlarda da kaza tespit tutanağına ihtiyaç duyulmamaktadır. Kazaya karışan araç kamu kurumuna bağlıysa ya da kamu eşyası zarar aldıysa, tutanak tutulması gerekmemektedir. Kaza sonucunda kazayı yapanlar dışında üçüncü bir şahsın zarara uğraması halinde de rapor tutulmamalıdır. Son olarak meydana gelen kaza sonucu ölü veya yaralıların bulunması halinde de tutanağın tutulmasına gerek bulunmamaktadır. Tüm bu hallerde kaza tespit tutanağını tutamıyorsanız, polisi veya jandarmayı arayıp durumu belirtmeniz, sonrasında da ilgili kişilerin olay yerine gelmesini beklemeniz gerekmektedir. Kazaya karışmış üçüncü şahıslar varsa onların da gerekli bilgi ve belgelerinin alınması şarttır.
Neden Kaza Tespit Tutanağı Hazırlanır?
Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur anlattıktan sonra bu tutanağın neden hazırlandığı hususa değinelim. Bu tutaklarının tutulmuş olması sigorta işlemleri bakımından büyük önem taşımaktadır. Eskiden bu tutanakların oluşturulması trafik polisleri tarafından gerçekleştirilmekteydi. 2008 yılının Nisan ayı itibariyle geçerli olan kurallar dahilinde, kaza yapan taraflar polisi beklemeye gerek kalmadan kaza anını fotoğraf çekip, tutanağı doldurup imzaladıktan sonra kaza yapılan yerden uzaklaşabiliyorlar. Trafik kazasına karışan tarafların yapması gereken bir başka zorunluluk ise hem karşı tarafın hem de kendi sigorta şirketlerine başvuru yapmalarıdır. Bu başvuru esnasında kaza tespit tutanakları ve bazı gerekli belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Tarafların sigorta şirketlerine teslim etmeleri gereken belgeler ise şunlardır; poliçe fotokopisi, kaza anında çekilmiş fotoğraflar, sürücülerin ruhsat ve ehliyet fotokopileri ile kaza tespit tutanağıdır.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi sona ermeden bu belgelerle birlikte her iki tarafın da başvuruda bulunması gerekmektedir. Kaza tespit tutanağı nereden alınır sorusunun cevabı da pek çok araç kullanıcısı tarafından merak edilmektedir. Zorunlu trafik sigortanızı yaptırdığınız zaman, sigorta şirketiniz tarafından bu tutanak verilmektedir. Poliçenizle birlikte kaza tespit tutanağınızı da edinebilirsiniz. Bunlar haricinde ihtiyacınız olduğu zamanlarda sigorta şirketinizin web sayfası üzerinden de kaza tespit tutanağını indirebilir, dilerseniz çoğaltabilirsiniz. Her daim arabanızda bir iki adet kaza tespit tutanağı bulundurmanız en doğrusu olacaktır. Ayrıca olası bir kaza halinde yanınızda tutanak bulunmuyorsa, kırtasiyelerden ya fa matbu form satışı yapan dükkanlardan bu tutanağı temin edebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağında Şekil Şartı
Kaza tespit tutanağı sonuçları kapsamında geçerli bir rapor oluşturulması bakımından dikkat edilmesi gereken detaylar bulunmaktadır. Öncelikle kazanın nasıl gerçekleştiği tutağa çizilerek anlatılmalıdır. Bunun dışında araçlarda meydana gelen hasarın, kaza anının fotoğraflanması gibi detaylar kaza tespit tutanağına eklenmelidir. Her bir sürücü kazanın nasıl oluştuğunu, raporu hazırlarken kendi gözlemleri nezdinde anlatmalıdır. Aynı zamanda, tutanağa araç sigortalarına ait bütün bilgiler her iki araç bakımından da ayrıca ve tam olarak rapora işlenmelidir. İki nüsha biçiminde hazırlanması gereken bu tutanakların, kaza yapan sürücüler tarafından imzalanması gerekmektedir. İmza kısmı boş olan raporlar, geçerliliğini yitirmektedir. Maddi hasarlı trafik kazasının tespit tutanağını hazırlayamayacağınız bir durum varsa, kazanın olduğu yerde aracın yerini değiştirmeden zapt tutmanız gerekmektedir. Bununla beraber alkol raporunun da alınması için trafik polisine haber verilmesi şarttır. Kaza jandarma sınırlarında olduysa, böyle bir durumda jandarmaya haber verilip, ifadelerin verilmesi ve görgü tespit tutanaklarının oluşturulması sağlanmalıdır. Kaza zaptı tamamlanınca aracın yetkili servise ya da anlaşmalı bir servise çekilmesi, sonra da hasar ihbarının yapılması önemlidir. Hasar ihbarını gerçekleştirmek adına fotoğraflarla birlikte tutanakların da bir sureti sigorta şirketine iletilmelidir. Burada unutulmaması gereken bir başka ayrıntı ise karşı aracın da trafik sigorta poliçesinin iletilmesidir.
Aracınızın sigortası bulunmuyor ise kaza sonunda aracınızda meydana gelebilecek hasarları giderebilmek amacıyla bir kasko sigortası yaptırmanız yararlı olacaktır. İhtiyacınıza ve bütçenize uyumlu olan sigorta tekliflerini mutlaka değerlendirmelisiniz. Böylece olası kazalardan dolayı ortaya çıkacak maddi hasarları da en aza indirmiş olursunuz. Kasko sigortası, her türlü riske karşı aracınızı ve sizi güvende tutmaya yarayan bir sigorta türüdür. Trafik kazalarında, yanma durumunda, çalınma ya da buna teşebbüste bile kaskonun etkisi oldukça büyüktür. Sigortalı kişiyi bir sene kadar maddi bakımdan güvence altına alan bu sistem, yalnızca sigortalı aracın hasarlarıyla ilgilenmektedir. Son olarak; kaza tespit tutanağı sorgulama yapmak isterseniz; bunu internet üzerinden pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle E-devlet şifreniz ve TC kimlik numaranızla E-devlet sistemine giriş yapmalısınız. Ardından trafik poliçe bilgileri ile hasar bilgilerini sorgulayabilir, bu ekranda kaza tespit tutanağını da görüntüleyebilirsiniz.