Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Ne İşe Yarar?

12 Şubat 2024
Yazar: Ayşe Yeşil

4 Ocak 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik” ile düzenlenen İleti Yönetim Sistemi; hizmet sağlayıcıların, kullanıcılarına ticari elektronik mesajlar iletmelerini sağlayan ulusal veri tabanı sistemidir.

İleti Yönetim Sistemi ile kullanıcılar, izin veya onayları doğrultusunda hizmet sağlayıcılardan SMS, e-posta ve arama alabilir. Aynı zamanda kullanıcıların ret veya şikayet hakları da bulunur. Kullanıcıların kişisel verileri İYS ile korunur ve tek bir platform üzerinden şikayetler de yönetilebilir.

İYS Ne İşe Yarar?

Dijital platformlardaki kampanya, duyuru veya tanıtım gönderileri için İleti Yönetim Sistemi’ne üye olmak zorunludur. Gerçek ve tüzel kişiler, sisteme onay veren kullanıcılara ticari ileti gönderebilir.

4 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Yönetmeliği ile İleti Yönetim Sistemi’nde kaydı olmayan gerçek ve tüzel kişiler, onay vermemiş kullanıcılara e-posta, SMS veya arama yoluyla ticari elektronik ileti gönderemez.

İleti Yönetim Sistemi’nin hem hizmet sağlayıcılar hem de kullanıcılar için pek çok avantajı bulunur. Sistemin en önemli avantajı, şirketlerin potansiyel müşterilerine ulaşması ve onlarla iletişim kurmalarını sağlamasıdır. İleti Yönetim Sistemi ile hizmet sağlayıcılar, e-posta ve SMS gibi iletilerini kullanıcılarına kolayca gönderebilir. Aynı zamanda e-posta ve SMS’ler diğer pazarlama araçlarına kıyasla çok daha bütçe dostudur.

İYS’nin en önemli avantajlarından biri de çok geniş bir depolama alanı sunmasıdır. Sistemde aynı anda birçok müşterinin iletişim bilgisi bulunur. Müşteriler, iletişim bilgilerinin kullanılması için izin verdiyse, hizmet sağlayıcılar bu bilgileri kullanarak müşterileri ile kolayca iletişim kurabilir.

İleti Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

İleti Yönetim Sistemi ile kullanıcılarına elektronik ileti gönderecek olan hizmet sağlayıcılar, öncelikle sisteme ticari elektronik izinlerini yükler. Ardından alıcılar, ticari elektronik izinler için onay veya ret haklarını kullanır. Ticari elektronik iletilerin izinleri sistemin veri tabanına kaydedilir ve alıcı dilediği zaman ileti iznini görüntüleyip, güncelleyebilir.

İleti Yönetim Sistemi’nde yapılan tüm işlemler tek platform üzerinden ilerler. Hizmet sağlayıcılar İYS’nin web sitesi üzerinden müşterilerinin verdiği izinleri kontrol edebilir. Aynı zamanda müşteriler e-posta, mesaj veya arama kanalları için ayrı ayrı da izin düzenleyebilir. Yalnızca e-posta için onay veren müşteriler olduğu gibi arama, mesaj ve e-posta için aynı anda onay veren müşteriler de bulunur.

Ticari elektronik ileti almak istemeyen müşteriler, İYS’nin filtreleme sistemi sayesinde diğer müşterilerden ayrılır ve bu kullanıcılara elektronik ileti gönderilmez. Aynı zamanda müşterilerin şikayetleri de İYS sayesinde hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulabilir.

İleti Yönetim Sistemi’nde gönderilen bazı bildirimler için müşterilerin onayına gerek yoktur. Memnuniyet anketi, kutlama veya kampanyalar için müşterilerden onay alınırken; üyelik bilgileri, tahsilat ve satın alma iletileri için müşterilerin onayına gerek duyulmaz.

İleti Yönetim Sistemini Kullanmak Zorunlu Mudur?

6563 Sayılı Kanun’a göre İYS, 1 Ocak 2021 tarihinde alıcılar ve kamu için kullanıma açılmıştır. Yönetmelikte belirtildiği üzere hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar, alıcıların iletişim izinlerini İYS ile kontrol etmek zorundadır. Onay vermeyen kullanıcılara ticari amaçlı ileti gönderilmesi yasaktır.

Aynı yönetmeliğe göre ticari elektronik ileti göndermek isteyen tüm hizmet sağlayıcılar ve aracı hizmet sağlayıcılar İYS’ye kayıt yaptırmak zorundadır. Sistemde kaydı olmayan hizmet sağlayıcıların müşterilerine ticari elektronik ileti gönderme izni yoktur. İleti Yönetim Sistemi’ne kayıt olmadan ticari amaçlı ileti gönderen hizmet sağlayıcılar için cezai işlemler uygulanır.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam