İnternet ilanlarının da son on yılda çoğalması, daha doğrusu ticaretin internet ortamında gerçekleşmeye başlamasıyla birlikte ikinci el otomobil satın almak isteyenlerin de aklında binbir türlü sorular canlanıyor. Hasarlı araba almamanız, daha doğrusu dolandırıcılar hakkında dikkatli olmanız önemli bir nokta. Tüm haklarını üstünüze alacağınız arabanın seçiminde biraz titiz davranmanız gerekli. 2. el araç alırken sorulması gerekenler, 2. el araba alırken nelere bakılır, 2. el araç alırken yapılması gerekenler, 2. el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz? gibi ikinci el araba alışverişinizi gerçekleştirmeden önce sormanız gereken soruların cevaplarını barındıran bir yazı hazırladık.
Vergi, Muayene, Sigorta Gibi Ekstra Ödemeler Çıkabileceğinden Bütçe Planlamanızı Doğru Yapmalısınız
Alacağınız ikinci el aracın ekspertiz işlemini mutlaka yaptırmalısınız. Buna göre bu aracın paranıza değip değmeyeceğini anlayabilirsiniz. Aslında size oldukça temiz görünen ilandaki araç hiç tahmin etmediğiniz bir şekilde hasarlı çıkabilir. Ya da ekstra farklı alanlarda masrafları bulunabilir. İkinci el araç alırken bu araca ederinden fazla değerinde yatırım yapmanız mantıksız olacağından öncelikle ederini hesaplatmanız daha mantıklı bir karar olur. Arabanın boyalı olup olmadığını, yani daha önce kazası olup olmadığını gün ışığında net bir şekilde ton uyuşmazlığından görebilirsiniz. Boyalı kısım daha parlak görünecektir. Kazalı aracı ederinden fazla fiyata almayın. İkinci el araçlardaki vergi konusunda son düzenlemeye göre satın alan tarafa da aracı satan tarafa araç alınırken uygulanan vergi uygulanıyor. Aynı zamanda aracınızın teknik yeterliliğinin araç muayenesi ile test edilmesi gerekiyor. Otomobil, kamyon, otobüs, motosiklet vb. araçların araç muayenesi kapsamında belgelendirilmesi gerekiyor. 2020 itibari ile ücretleri de belirlenmiş durumda. Otomobil, kamyonet, arazi aracı, römork, minibüs gibi araçlar için 342,20 TL; traktör, motosiklet için 174,64 TL; otobüs, çekici, kamyon, tanker için ise bu ücret 462,56 TL olarak belirlendi. Muayene için bu ücretleri ödemeniz gerektiğini unutmayın ve de göz ardı etmeyin. Alacağınız otomobil yaşından üç sene aldıktan sonra iki senede bir muayene edilmesi gerekiyor. İkinci el olduğu hesaba katılırsa ilk muayeneden iki sene sonra bir daha muayene edilmesi gerekli. Bu muayeneleri de geciktirmemeniz önemli. Geç kaldığınız her ay için muayene ücretinin %5’i kadar faiz alınmakta. Aynı zamanda 80 TL karşılığında egzoz muayenesi yaptırmanız da yararınıza olacaktır. Bir de sigorta etkeni mevcut. İkinci el araç alırken trafik sigortası yaptırmak mutlaka şarttır. Artık aracın sahibi siz olduğunuzdan ötürü aracı satın aldığınızdan itibaren ilk 15 gün içerisinde tüm sigorta işlemlerini kendi üzerinize yapmanız gerekmekte. Zorunlu trafik sigortası için verilen 15 günlük süreyi aşarsanız ceza ödemek zorunda kalırsınız. Sigorta fiyatları ise aracın durumuna göre belirleniyor. 2. El araba alırken plaka değişikliği yapmak için notere başvurmanız gerekiyor. Plaka değişikliğine gitmeden önce aracınızın muayenelerinin tam olması gerekiyor.
Kaza Durumunu Öğrenmek İçin Ekspertiz Yaptırın
2. El araba alırken dikkat edilmesi gerekenler başında istediğiniz araç için ekspertiz raporu almak geliyor. İkinci el araç alımında yakın bir zamanda zorunlu hale gelecek olan ekspertiz raporu yeni kullanıcı için oldukça önemli. Ekspertiz raporu nedir, ne işe yarar diye soracak olursak; bu rapor sayesinde alacağınız aracın değerini ölçebilirsiniz. İkinci el piyasasında sahtecilik durumları oldukça fazla yaşanmakta. Bunların önüne geçebilmek adına ekspertiz raporu işlemi uygulanıyor. Bu konuda uzman, ekspert olan birisi çeşitli kriterler çerçevesinde alacağınız aracı inceliyor. Arabanızı satın aldıktan sonra herhangi bir sorun yaşamamanız adına bu işlem oldukça önemli bir işlemdir. Ekspertiz işlemleri belirli mekaniklerle birlikte gerçekleştirilir. Aracın hasar durumu, ileride size açabileceği masraflar gibi daha birçok şey bu incelemelerle birlikte belirlenir. Aracın parçaları tek tek incelenerek bu gözlemler bir bir rapor edilir. Tüm inceleme bittikten sonra ise raporu isteyen kişiye rapor sunulur ve kişi aracı satın almadan önce gerçek değerini öğrenmiş olur. Bu sayede sahtecilik gibi durumların önüne rahatlıkla geçilebilir. Son zamanlarda internet üzerindeki ilanlarda temiz olduğu belirtilen ancak birçok sorunu bulunan arabalar bulunmakta. Ekspertiz işlemi de işte tam bu yüzden gerekli. Bir aracı görüp beğendiğinizde ise ilan sahibine aracı için ekspertiz işlemi istediğinizi söylemeniz yeterli. Bu şekilde sanal ortamda yapılan dolandırıcılığın önüne geçmiş olursunuz.
Kasko Değerini Mutlaka Kontrol Edin
Motorlu Taşıtlar Vergisinin ödenmesinde baz alınan ve kaskonun yapılacağı tutarı belirleyen kasko değerini mutlaka kontrol etmek gerekir. Kasko değeri tüm araçlar için değişiklik gösterir. Aracın modeli, aracın üretim yılı gibi unsurlar kasko değerinde farklılık yaratırlar. 2. El araba alırken dikkat edilmesi gerekenler listesinden biri de bu sayılabilir. Bu kasko değeri listesi her ay Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından belirlenir. Bu listeye ise çevrimiçi bir şekilde ulaşmak mümkün. Bu listeye bakarak sigorta acentesi ile görüşmenizi sağlayabilirsiniz. İkinci el satın aldığınız araçlarda asla kasko değerinden yüksek bir fiyat ödemeyin. Sıfır araçlar da dahil istisnai durumlar harici araçlar kasko değerinin altında olurlar.
Araç Fiyatı Kasko Değerinden Yüksek Olmamalıdır
Kasko değeri listesi her ay otomobillerin yaşına, modeline ve benzeri unsurlara bağlı olarak Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayınlanır. Kasko değeri aracınıza kasko yapılacak değeri belirleyen bir tutardır. Bu verginin ödenmesinde bizzat baz alınan, kullanılan araç fiyatıdır. İkinci el araç alırken bu kasko değerlerine dikkat etmek gereklidir. Sıfır araçlarda çok istisnai olsa da araç her ne kadar kasko değerinden yüksek bir fiyatta olsa bile ikinci el araçlarda fiyatı kasko değerinden yüksek araç alınması tavsiye edilmez, yanlıştır. Alacağınız otomobilin fiyatının, sıfır araçlara nazaran, aracın kasko değerinden düşük olması gerekir.
Kış Aylarını Bekleyin
2. El araba alırken dikkat etmemiz gereken bir diğer unsur ise alışverişi yaptığınız mevsimdir. Otomobil piyasası verisel olarak baktığımızda mevsimden mevsime değişkenlik gösteren bir piyasa olarak bilinir. Araba fiyatları dönemsel olarak farklılık gösteriyor. Dönemin döviz kuru gibi etkenler bu piyasada çok büyük rol oynuyor. Genel olarak baktığımızda otomobil pazarlarında yaz ayları baz alındığında talep daha yüksek oluyor. Bayram tatilleri gibi vakitlerde 2. El otomobil alışverişi daha fazla gerçekleşiyor. Ancak kış aylarında bu durum zıtlık gösteriyor. Mevsimsel koşullara bağlı olarak otomobil fiyatları daha uygun, cep yakmayan bir seviyede oluyor. Tabii ki bu her zaman bu şekilde denemez. Her sene farklı koşullara bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebilir. Genel olarak kış aylarında 2. El otomobil satın almak daha doğru olsa da her sene piyasayı düzenli olarak takip etmek gerekir. Dönemin şartlarına, dövizin durumuna bakarak bu konuda net bir karara varılabilir. Aynı zamanda ocak ve şubat aylarında otomobil kampanyaları oldukça fazla olacağından bu sebeple birlikte ikinci el pazarında da canlılık görülebilir.