Whatsapp'dan yaz
blog blog

DASK Hangi Binaları Kapsamıyor?

21 Ağustos 2023
Yazar: Ahmet Nihat Gürsoy
Ahmet Nihat Gürsoy, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Üretim Yönetimi ve Pazarlama bölümünde tamamladı.
Profesyonel iş hayatına 2004 yılında bankacılık sektöründe başlayan Ahmet Nihat Gürsoy, 2005 yılında sigorta sektörüne geçiş yaparak 2015 yılına kadar çeşitli şirketlerin bankasürans ve iş ortaklıkları kanallarının yöneticiliğini yaptı. 
2015 yılında sigortaladım.com’un kuruluşunda yer alan Ahmet Nihat Gürsoy, sigortaladım.com bünyesinde Satış ve Operasyon Direktörü olarak çalışma hayatına devam etmektedir.
 

Zorunlu deprem sigortası ismiyle de bilinen DASK, tapulu ev, iş yeri ve bunlara ait meskenleri sigortalayarak sağlıklı yapılaşmaya destek oluyor. Ancak günümüzde birtakım bina ve eklentileri, DASK kapsamı dışında bulunuyor. 9.11.1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununda yer alan kurum ve kuruluşlar, zorunlu deprem sigortası dışında bulunan yapıların başında geliyor. Ancak mesken olarak tasarlanmış apartmanların iç kısmındaki dükkan, büro ve ticarethane gibi ek yapılara mutlaka zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerekiyor.

Tamamı ticari-sınai amaçlı kullanılan binalar, herhangi bir projesi olmayan ve mühendislik işlemine tabi tutulmayan bölümler, mesken olmayan metruk ve harap binalar DASK dışında yer alan yapılara örnek oluşturuyor. Kaçak binaların tümü, zorunlu deprem sigortası yapma zorunluluğu olmayanlar arasında inceleniyor. 27.12.1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan fakat inşaat sigortası bulunmayan yapılar deprem sigortası dışındayken; 27.12.1999 tarihi öncesinde yer alan binalar, inşaat ruhsatı şartının aranmaması sebebiyle sigorta kapsamında değerlendirilebiliyor. Belediye denetiminin olmadığı köy yerleşimleri, çeşitli çevresel faktörler nedeniyle poliçe kapsamı dışında tutuluyor.

Köyde yaşayanların genel manada gelir düzeylerinin düşük olması, sigorta tanıtımının zorluğu, belediye denetiminin bulunmaması gibi daha pek çok kriter, poliçenin düzenlenebilmesini zorlaştırıyor. Ancak köyde oturan konut sahibi kişiler, diledikleri zaman ihtiyari deprem sigortasından faydalanabiliyor. Kullanımda mesken olan fakat tapuda ticarethane olarak geçen bina eklentileri için poliçe düzenleme işlemi uygulanamıyor. Deprem sigortasının gerçekleştirilebilmesi için öncelikle binanın cins tashihinin yapılmasına ve ticarethane yazan ibarenin kaldırılmasına ihtiyaç duyuluyor. Pansiyon işlevi gören binalar da yine poliçe kapsamı dışında bırakılıyor. Çünkü tapuda kat irtifakı pansiyon olarak belirlenmiş olan tüm binalar ticarethane niteliği taşıyor. Yuvanızı ve önemli bina eklentilerinizi koruma altına alarak daha huzurlu bir gelecek yaşamak için siz de zorunlu deprem sigortası olanaklarından yararlanabilirsiniz.

Zorunlu deprem sigortası fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak ve ürün grubunu satın almak için sigortaladım.com üzerinden hemen başvurarak ya da daha ayrıntılı bilgi almak için 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi'mizi arayarak ulaşın, ihtiyacınız olan poliçeye kolayca sahip olun.

 

Kasko Sigortası

Hemen Kasko Teklifi Al

Trafik Sigortası

Hemen Trafik Teklifi Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Kasko Sigortasıyla Aracınızı Hangi Risklerden Koruyabilirsiniz?
Kasko Sigortası ile Yanlış Park ve Çalıntı Araç Risklerine Karşı Nasıl Güvence Altına Alabilirsiniz?
Kasko Sigortasında Hasarsızlık İndirimi Nedir?
Araç Değer Kaybını Kasko Sigortasıyla Nasıl Telafi Edebilirsiniz?
DSG Şanzıman Nedir? Avantajları ve Kronik Problemleri Nelerdir?
Seyahat Sağlık Sigortası Yapılması Zorunlu Olan ve Türkiye'ye Vize Uygulayan Ülkeler Hangileridir?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam