Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Eşya Bedeli Nedir? Nasıl Hesaplanır?

20 Temmuz 2023

Eşya bedeli sigorta yaptıran kişilerin, sigorta yaptırdıkları malların yeniden satın alınması ve bu malların sigorta şirketleri tarafından yerine konulması durumunda gerekli olan bedele verilen isimdir. 

Mal sahipleri çeşitli olumsuz durumlar karşısında mallarını güvence altına almak için sigorta yaptırırlar. Sigorta şirketleri, bu malların zarar görmesi durumunda ilgili tarafa bir ödeme yapar. Bu ödemeyi belirleyen, kişiler tarafından sigorta yaptırılma aşamasında sigorta şirketlerine bildirilen bedel eşya bedelidir. 

Eşya bedelinin belirlenmesinde, poliçenin yapıldığı gün geçerli olan güncel fiyat baz alınır. Eşya bedeli, ilgili eşyaya sigorta yaptırırken sigorta primine ödenecek olan tutarı da belirleyen en önemli faktörler arasında yer alır.

Eşya Bedeli Nasıl Hesaplanır?

“Eşya bedeli nedir?” sorusu gibi, eşya bedelinin nasıl hesaplanacağı da oldukça önemlidir. Eşya sigortası yaptıracak mal sahiplerinin öncelikle eşya bedelini ilgili sigorta şirketlerine doğru olacak şekilde beyan etmeleri gerekir. 

Eşya bedelinin hesaplanmasında etkili olan diğer faktörler ve kişilerin yerine getirmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle nelerin eşya olarak kabul edileceğinin tespit edilmesi gerekir. Bu doğrultuda ev içerisinde yer alan demirbaşların ve para, senet ve mücevherlerin eşya olarak kabul edilmediği unutulmamalıdır.

  • Hasar görmesi olası olan ya da sigorta yaptırılmak istenen eşyaların bir listesi yapılmalıdır.

  • Listede yer alan eşyaların bedelleri, eşyaların yeniden satın alma bedeli üzerinden hesaplanmalıdır.

  • Eşyalar kategorilere ayrılmalı ve her eşya için belirlenen tutar yazılmalıdır.

Son olarak tüm ürünlerin eşya bedellerinin toplanması ile “eşya bedeli nasıl hesaplanır?” sorusu cevaplanmış olacaktır.

Değer Esaslı Sigorta ve Amortisman Bedeli Nedir?

Sigorta şirketleri, zarar gören malların ödemesini yaparken ilgili eşyanın bulunulan andaki piyasa değerini hesaba katar. Başka bir şekilde söylenecek olursa söz konusu olan eşya yanmış ya da fiziki bir hasara uğramışsa, mal sahiplerine o eşyanın piyasa fiyatı üzerinden hesaplanan tutar ödenir. 

Piyasa tutarı, malın zaman içerisindeki yıpranma payının, malın ilk fiyatından düşülmesi yolu ile bulunur. Eşyanın poliçe başlangıcında bildirilen bedelinden düşülen bu yıpranma payı, amortisman bedeli olarak adlandırılır. 

Mallarının amortisman bedeli gibi unsurlar sebebiyle değer kaybetmesini istemeyen ve ortaya çıkabilecek tüm maddi hasarlara karşı kendilerini güvence altına almak isteyen kişiler ise değer esaslı sigorta yaptırırlar.

Eşya ve Konut Sigortası Primini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Eşyalarını ve konutlarını sigortalatmak isteyen bireyler, sigorta şirketlerine prim öderler. Bu primler, belirli kriterler doğrultusunda belirlenirler. 

Bu doğrultuda eşya ve konut sigortası primini etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sigorta yaptırılan binanın inşa bedeli

  • Binanın yapıldığı malzeme

  • Binanın bulunduğu kat

  • Binanın Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) poliçesi olup olmadığı

  • Evin ne kadar süre boş kaldığı

Bu kriterler doğrultusunda mal sahiplerinin sigorta şirketlerine ödeyecekleri primler artış ya da azalış gösterebilir. Dolayısıyla kişilerin mallarını koruyacak ve ekonomik durumlarına uygun olacak prim ödemesi yapacakları sigorta şirketlerini tercih etmeleri gerekir. 

Siz de evinizde bulunan eşyaları olumsuz durumlara karşı güvence altına almak için sigortaladim.com’dan eşya sigortası teklifi alın! Sigortaladim.com ile 20’den fazla sigorta şirketinden aynı anda teklif alın, karşılaştırın ve sigortanızı birkaç dakika içinde online olarak yaptırın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam