Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Engelli Araç Alımında ÖTV İndirimi

14 Temmuz 2023

Engelli bireylerin en büyük sorunu olan ulaşım, engelli araç ötv indirimi kapsamında sunulan benzersiz ayrıcalıklarla daha kolay hale gelir. Engelli araç satın alma süreci Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği kriterler kapsamında gerçekleşir. Engelli araç alabilme şartlarını taşıyan sürücüler, ÖTV ödemesinden muaf tutulur ve böylelikle sıfır araç sahibi olabilir. ÖTV indirimiyle araç satın alımında engelli sürücülere önemli ölçüde indirim sağlayan şartlar, bireyin engellilik durumuna göre değişiklik gösteren oranlara sahiptir. Engelini tanımlayan özel raporu bulunan bireyler, ÖTV ödememe ayrıcalığına hak kazanarak araç satın alabilir.

Engelli Araba ÖTV İndirimi Yakınları Kapsar Mı?

Engelli araba ötv indirimi bireyin engel durumuna göre iki farklı şekilde uygulanır. Bireyin %90 engel raporu kapsamında almaya hak kazandığı araç indirimi, kişinin engelinden dolayı yakınlarını da kapsar. Bunun yanında bireyin %40 engel raporu kapsamında almaya hak kazandığı araç indirimi, sadece kendisini kapsar. Ancak bireyin mutlaka H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. H sınıfı ehliyet için birey, özel donanımlara sahip araçla sınava tabi tutulur ve sınav sonrasında aracı almaya hak kazanır. %40 engele sahip olan sürücü, kullanacağı araçta engeline uygun aksam yaptırmak zorundadır. Aksi takdirde ÖTV indirimi geçerli olmaz. Ayrıca bu aracın sürücü dışında başka kişilerce kullanımı yasaktır. Bunun yanında %90 ve üzeri engele sahip bireyler, raporlarında araç kullanmaya engel durumu olmadığı belirtiliyor ise araç kullanabilir. Ancak bu bireyler H sınıfı ehliyetine sahip olmalıdır. Bireyin engelliliği araç kullanmasını mümkün kılmıyorsa, engelli bireyin birinci derece ve üçüncü derece yakınları ÖTV’den muaf olarak araç sahibi olabilirler. Araç satın alma işleminde aracı kullanacak kişinin de bulunması zorunludur.

Engelli Araç ÖTV İndirimi Şartları Nelerdir?

Engelli araç ötv indirimi şartları bireyin engel oranına ve bu oran doğrultusunda aldığı rapora göre farklılık gösterir. Engelli araç sürücüleri panelvan, binek otomobil ve kamyonet gibi araçlarda ÖTV ödemeden oldukça düşük fiyatlarla araç alımlar yapabilir. Ancak bu hak engelli bireylere 5 yılda bir sunulur. Bu süre içinde söz konusu olan araç satıldığında da ilgili ÖTV tutarı maliyeye geri ödenir. Engelli araç ÖTV indirimi pick-up, binek otomobil, panelvan, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon, van, kamyonet ve motosiklet gibi araçlarda geçerlidir. Bunun yanında bireyin %90 engellilik durumunda birey 18 yaş altında ise anne ve babasına vereceği muvafakatname ile araç alabilir. 18 yaş üzerinde ise ve zihinsel bir engeli bulunmuyorsa birey kendi adına işlem yapabilme yetkisine sahiptir. Ancak birey 18 yaşının üstünde olmasına rağmen herhangi bir zihinsel engeli bulunuyorsa, bu bireyin adına vasi kararının alınması gerekir. %90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz. Bunun yanı sıra bazı özel durumlarda otomatik şanzımana sahip otomobillerde özel tertibat yaptırılmadan da ÖTV’siz alım gerçekleştirilebilir. Manuel şanzımanlı araçların birtakım özel donanımları olmadan araç kullanamayan engelli bireyler için özel sistemli araçlar kabul görür. Araç sahibi olmak isteyen engelli bireyler, engelli araç ÖTV oranları hakkında bilgi sahibi olarak ve bu oranları hesaplayarak ÖTV indirim şartlarından faydalanabilir.

Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?

Engelli araç ÖTV muafiyeti, vücudunun belli bir bölümünde ya da genelinde işlev kaybı olan engelli bireylerin faydalanabileceği bir haktır. Engelli Sağlık Kurulu’nun verdiği rapor ve bu raporda yazılı olan engel oranı engelli kişilerin ÖTV ayrıcalığını belirler. 2018’de lanse edilen yeni yasa tasarısına göre engellilik oranı %90 ve üzeri olan kişiler ÖTV'den yararlanarak bir otomobil sahibi olabilirler. Bu kişilerin araç kullanmasına engel olan bazı durumlarda, üçüncü dereceye kadar yakınları aracı kullanabilir. Ancak bu yakınların B sınıfı ehliyet sahibi olmaları şarttır. Engeli %90 ve üzeri olan bireylerin raporlarında, araç kullanmalarına mani olan bir durumlarının olmadığının yazılı olması ve H sınıfı ehliyet sahibi olmaları şartıyla bu bireyler de aracı kullanabilir. Raporda %40 engel oranı ibaresi bulunan bireyler de özel donanımlara sahip arac koşuluyla bu ayrıcalıktan faydalanarak araç sahibi olabilir. Raporlu araç ÖTV indirimi ile bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden ayrı tutularak araç satın alabilir. Engelli kişilerin hayatlarında birtakım kolaylıklar sağlamak amacıyla uygulanan indirimler, %40 ve %90 üzeri engellilik derecelerine göre uygulanır. %90 engelli raporu kapsamında satın alınan araçlar engelli kişinin yakınlarına da belirli indirimler sunar. Bunun yanında %40 engelli raporu kapsamında alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak kabul görür.

Engelli Araç ÖTV İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Satın alınmak istenen aracın fabrika fiyatı üzerine sadece KDV, tescil giderleri ve trafik sigortası bedeli eklenerek satış yapılır. Peki, engelli araç ÖTV indirimi hesaplama nasıl yapılır?

Hesaplamanın yapılması için bir aracın fabrika fiyatlarına vergi tutarlarının nasıl eklendiğini bilmek gerekir. ÖTV hesaplama için önce aracın fabrika fiyatına motor silindir hacmi ve ÖTV eklenir. Bu tutar üzerinden %20 KDV hesaplanır. Tescil, plaka ve sigorta giderleri bu tutarın haricindedir. ÖTV muafiyetli fiyatını bulabilmek için bu işlemin tersi uygulanmalıdır. İşitme engelli araç ÖTV indirimi ve daha fazlası hakkında detaylı bilgi için Sigortaladim.com’un 44 9 832 numaralı müşteri hizmetleri merkezini arayarak avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam