Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

SGK Emeklilik Sorgulama ve Hesaplama İşlemleri

20 Temmuz 2023

Emekli maaşı, her bireyin sigortalı bir işte belirli bir yılı doldurduktan sonra aylık olarak almaya hakkı bulunan maaş türüne verilen isimdir. Birçok kişi, iş hayatı boyunca geleceğe yatırım yapmak adına emeklilik fonlarını tercih eder. Kişiler, yaşlandıkça sağlık ve iş gücü gibi konularda eski dönemlere nazaran belirli düşüşler yaşayabilir. Emeklilik hesaplama listesi altında inceleyebileceğiniz emeklilik maaşı, kişilerin emekli olacakları dönemlerde huzurlu ve güvence altında bir hayat sürdürmelerine yönelik devlet tarafından tasarlanan maaş sistemidir. Emeklilik türleri; 4a, 4b ve 4c olarak çalıştığınız iş koluna göre değişiklik gösterir. Her kategori, farklı çalışma yılları ve maaş miktarına sahiptir. Emeklilik hesaplama işlemlerinde, her bireyin iş hayatına atılma yaşı ve iş türü baz alınır. İş hayatı içerisinde geçen zaman diliminde Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen prim miktarı da emeklilik maaşının miktarının belirlenmesi konusunda büyük bir rol oynar.

Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Çalışma hayatına veda ederek emekli olmak isteyen kişilerin yapacakları ilk işlemlerden biri, emeklilik yaşı hesaplamasıdır. Her birey, hayatlarında farklı yaşlarda ve farklı koşullarda emeklilik dönemine dair yatırım yapmaya başlar. Yeni sistem emeklilik hesaplama tablolarına göz atarak iş hayatına veda edeceğiniz dönemde almaya hak kazanacağınız emeklilik maaş miktarını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Yaşınızı baz alarak hesaplayacağınız emeklilik döneminde, doğduğunuz aya dikkat etmeniz gerekir. Örneğin Şubat ve Aralık ayında doğan iki kişi, aynı aylarda emeklilik maaşı ödemesine hak kazanamaz. İş hayatına başlanılan yıl, emekli olabilmek için kişinin kaç gün aktif bir işte çalışması gerektiğine etki eder. Emeklilik hesaplama tablosu kullanmanın yanı sıra, E-Devlet üzerinden mensubu olduğunuz emeklilik türüne ait sorgu sayfalarını ziyaret ettikten sonra sisteme giriş yaparak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Emekli maaşını hesaplama için sgk linkinden kontrol edebilirsiniz. https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/

Ne Zaman Emekli Olurum?

‘Ne zaman emekli olurum’ sorusu, sigortalı çalışan her bireyin gelecekte planladığı hayatı düzenleme amacıyla merak ettiği konular içerisinde yer alır. Emekli maaşları, emeklilik türüne göre üç farklı kategoriye ayrılır. Bağkur ve memur emeklilik hesaplamaları sonucunda çıkan maaş miktarları birbirleri arasında değişiklik gösterir. Cinsiyet, işe başlama dönemi ve iş hayatı süresince SGK’ya yatırılan prim, emeklilik maaşı miktarını belirleyen önemli unsurlardan birkaçıdır. Devlet tarafından düzenlenen emeklilik hesaplama yaş tablosunu inceleyerek hangi yıl ve ayda emekli maaşı alacağınızı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Dilerseniz E-devlet platformu bünyesinde bulunan emeklilik sorgulama sistemlerinden yararlanarak emeklilik tarihinizi hesaplayabilirsiniz. Bağkur emeklilik hesaplama için, https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi adresinden bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

SGK Emeklilik Şartları

SGK tarafından emekli olmak için çalıştığınız süre boyunca belirli kriterleri tamamlamanız gerekir. Yaş ve cinsiyet gibi kategorilere göre değişiklik gösteren SGK emeklilik hesaplama 4a şartlarından biri, çalışan kişinin belirli bir süre sigortalı olarak çalışması gerektiğidir. Sigortalı bir işe giriş tarihinden itibaren SGK emeklilik süreci başlar. SGK tarafından emeklilik yaşı geldiğinde maaş alabilmek için, çalışılan süre zarfında belirli dönemlerde Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödenmelidir. Prim miktarı, hesaplanan tarihte almaya hak kazandığınız emeklilik maaşının miktarına etki eder. SGK emeklilik şartlarında kadın ve erkeklerin çalışma günleri birbirleri arasında değişiklik gösterir. 08.09.1976 ve öncesinde sigortalı iş hayatına atılan erkeklerin emeklilik maaşı almaya hak kazanabilmeleri için 55 yaşını doldurma ve en az 5000 gün aktif olarak çalışmış olmaları şartı esastır. 08.09.1999 ve sonrası işe başlayan erkeklerde ise yaş sınırı 60, aktif çalışma günü ise 7000 gün ve üzeridir. 01.05.2008 tarihinden itibaren aktif iş yaşamına atılan erkekler, 5400. gün sonrasında yaşları yeterli olduğu takdirde emekli olmaya hak kazanır. 01.05.2008 yılı ve sonrası iş hayatına atılan kadınlar, 58 yaş ve 7200 gün şartı ile emekli olabilirler. 3600 günü ve 15 yıllık sigorta süresini dolduran kadınlar, SGK emeklilik hesaplama sistemine göz atarak hangi yaşta emekli maaşı almaya hak kazanacaklarını öğrenebilirler. 

Bağkur Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

İş hayatı boyunca geçirilen yılların karşılığını alabileceğiniz emekli maaşı, yaşamın ileriki dönemlerinde konforlu bir hayat sürmek için devlet tarafından belirli çalışma süresini dolduran kişilerin almaya hak kazandığı aylık maaştır. Emeklilik maaşları, 4a, 4b ve 4c adları altında üç farklı kategoriye ayrılır. 4a, çalıştıkları süre boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na belirli bir miktar prim ödeyen kişileri kapsar. 4b, eski adı ile Bağkur olarak bilinen ve hizmete bağlı olmayan ya da kendi isimleri üzerinden bireysel olarak çalışan kişilere yöneliktir. Bağkur’a prim ödeyen fakat E-Devlet sistemine erişimi olmayan kişiler, en yakın PTT binasına başvurup kendilerine verilen E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilirler. E-Devlet platformunun Bağkur emeklilik hesaplama sorgu sayfasına TC kimlik numaranızı ve E-devlet şifrenizi girerek erişim sağlayabilirsiniz. PTT’den alacağınız E-devlet şifresi, kapalı bir zarf içerisinde size verilir ve ücreti 2 TL’dir. Herhangi bir sebeple şifre kaybı sonucunda PTT’den alınacak her yeni şifre için 4 TL ödenmesi gerekir. 4c, Emekli Sandığına bağlı devlet memurlarını kapsayan emeklilik kategorisidir. 4c sigortasına sahip olan devlet personelleri ya da sağlık alanında meslek sahibi olan kişiler, 4c emeklilik hesaplama listelerini inceleyebilirler.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi, kişilerin aktif iş yaşamlarında yaptıkları yatırımları uzun vadeli yatırımlara dönüştürerek emekliliğe yansıtmalarını amaçlayan sisteme verilen addır. Emekliliğe hak kazanma sürenizi tam olarak bilmiyorsanız, emeklilik hesaplama cetveline göz atabilirsiniz. BES, isteğe bağlı olarak katılımı gerçekleştirilen bir sistemdir ve sabit emeklilik maaşının yanında ek bir gelir elde etmenize yardımcı olur. Bireysel Emeklilik Sistemine katılarak yaşam standartlarınızı emeklilik hayatınız boyunca sürdürmeye devam edebilirsiniz. BES için yapacağınız yatırımların bireysel hesaplarınızda bulunan miktardan belirli bir miktar olmak çekmek üzere otomatik olarak ayarlayabilir, katkı payı ödemesini dilediğiniz an durdurabilir ya da yeniden aktive edebilirsiniz. Emekliliğe hak kazandığınız andan itibaren yatırımlarınızın ay bazında düzenli olarak ya da tamamının hesabınıza aktarılmasını talep edebilirsiniz. Emeklilik hayatınızda daha konforlu bir yaşam sürmek ve hayallerinizi gerçekleştirmek adına tercih edebileceğiniz Bireysel Emeklilik Sistemi fonlarını sigortaladım.com üzerinden inceleyebilir, ileriki dönemler için yapacağınız yatırımları bugünden itibaren inşa etmeye başlayabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam