Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Elektrikli Araçlar (EV) için Trafik Sigortası

23 Şubat 2023

Günümüz teknolojisinde her geçen gün teknolojik ve elektronik ürünler daha çok gelişerek insan hayatına katkı sağlamaya devam ediyor. Türkiye’de ve dünyada elektrikli veya yarı elektrikli araçların kullanımı gün geçtikçe yükseliş gösterirken standart benzin veya mazotlu araçlara olan talep azalmaktadır. Gerek yenilenemeyen enerji kaynaklarının azalması gerekse konfor ve güven açısından insanların elektrikli araçlara yönelimleri her geçen gün artmaya devam etmektedir. 

Elektrikli araçlar için her ne kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödenmiyor olsa da araç sahibi bireyleri güven ve koruma altına almak için elektrikli araçlar için trafik sigortası zorunlu bir durumdur. Trafikte var olacak olan her türlü elektrikli araç için trafik sigortalarının ilgili dönemlerde düzenli olarak yenilenmesi, kaza anında sizi ve aracınızı korumak açısından oldukça önemli bir husustur.

2032 yılına kadar dünya genelinde bulunan bütün araçların yarısının elektrikli sistemlere geçiş yapacağı beklenmektedir. Elektrikli araçların günümüz sınırları içerisinde oldukça konforlu, tasarruflu ve yeterince sessiz yolculuk konforu sağlaması araç sahibi olmak isteyen bireyleri elektrik araçlara doğru yöneltmektedir. 

Elektrikli araçlar standart mazot ve benzin yakıtları tüketen ulaşım araçlarına istinaden çok daha tasarruflu olmasından dolayı gelecekte yenilenebilir enerji kullanması açısından ve kullanıcılarına maddi kolaylıklar sunmasından dolayı oldukça tercih edilir hale geleceklerdir. 

Elektrikli Araçlara Sigorta Yapılır Mı?

Elektrikli araçlar her ne kadar standart akaryakıt tüketen araçlara göre daha farklı bir yapıyı ihtiva ediyor olsalar da trafik güvenliği açısından zorunlu olarak elektrikli araçlar için trafik sigortası poliçesi bulundurulması gerekir. Elektrikli araç sigortaları standart araçlar gibi her yıl düzenli olarak yenilenmeli ve trafik sigortası bulunmadan trafiğe çıkılmaması gerektiğinin altının çizilmesi gerekir. 

Elektrikli araç sigortalarında teminat çeşitleri diğer araçlara göre değişiklik gösterir. Elektrikli araçlar için trafik sigortası teminatlarının içinde pil – batarya ve güç kablosu gibi parçalara yer verilir. 

Elektrikli Araç Sigortası Teminatları Nelerdir? 

Elektrikli araç sigortaları ana sigorta teminatları ve ek sigorta teminatları olarak iki şekilde karşımıza çıkar. Elektrikli araçlar için trafik sigortası ana teminatları şunlardır:

  • Çarpışma

  • Çarpma 

  • Yuvarlanma 

  • Devrilme

  • Yanma benzeri faktörler

  • 3. kişilerin kötü niyet içerisinde bulundukları hareketler sonucu oluşan hasarlar

Ana teminatlar bütün elektrikli araçların trafik sigortalarında ortaktır. Elektrikli araç sahibi olan bireyler isteklerine bağlı olarak teminat kapsamını büyütebilir ve ek teminatlar ekleyebilir. Ayrıca elektrikli araç kasko Sigortası yaptırarak aracınız için bütün riskleri en aza indirebilirsiniz.

Elektrikli Araç Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

Elektrikli araç sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken faktörler şunlardır:

  1. Batarya – Pil Teminatları

Elektrikli araç üreten firmalar, araç bataryaları için kiralama ve satın alma seçeneklerini sunar. Satın alarak veya kiralama yoluyla elde edilen araçların bataryalarının sigortalama kapsamına dahil olup olmadığına dikkat etmelisiniz. 

Araç bataryaları, elektrikli araçlar için ana halterleri oluşturduğundan dolayı elektrikli araç sigorta poliçesi yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar arasında yer alır. 

Aracınızın bulunduğu bölgenin özelliklerine göre elektrikli araçlar için trafik sigortası ek teminatlarına dikkat etmek oldukça önemlidir. Bölgenin olumlu ve olumsuz özelliklerini belirleyerek elektrikli araçlar için trafik sigortası ek teminatlarını özel durumlara göre tercih edebilirsiniz. Kendiniz ve aracınız için en önemli faktörleri göz önünde bulundurarak elektrikli araçlar için trafik ve kasko sigortası yaptırmanız gerekir.

  1. Güç Kablosu Teminatı

Elektrikli araçlar ve cihazların çalışmasında oldukça önemli bir rol oynayan güç kablolarının teminat kapsamında olup olmaması ayrıca dikkat etmeniz gereken bir unsurdur. 

Güç kabloları araçların şarj olmaları için kesinlikle gerekli olan sistemlerdir. Sıra dışı bölgelerde ve muhitlerde elektrikli araçlarınızı şarj ederken elektrikli araçlarınızın güç kablolarının ve soketinin zarar görme riskleri bulunur. 

Sigorta firmanız aracınıza güç kablosu teminatı yapacağından dolayı gönlünüz rahat bir şekilde şarj edebilir, herhangi bir problem yaşamanız durumunda ise sigorta şirketiniz ile iletişime geçerek soruna çözüm bulabilirsiniz. 

  1. Fiyatlandırma Politikası

Son olarak elektrikli araçlar için trafik sigortası yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken durum fiyatlandırma politikasıdır. Sigortalama esnasında karşınıza çıkan sigorta ücretini detaylı araştırmanız gerekir. 

Elektrikli araçlar için trafik sigortası hem sizi hem de aracınızı olası risklere karşı teminat altına aldığından dolayı maddi imkanlarınıza göre en uygun olan sigorta teklifini sigortaladim.com’dan alarak bütçenize en uygun olan elektrikli araç trafik sigortası poliçesini satın alabilirsiniz. 

Bütün sigorta şirketlerinin araçlar için teminat altına almış oldukları sigortaların güvenceleri benzer durumları kapsıyor olsa da yeni bir teknoloji olduğundan dolayı elektrikli araçların karşılaşabileceği riskler ve olumsuz durumlar değişiklik gösterebilmektedir. 

Fiyatı çok uygun görünen sigorta poliçeleri araç sahiplerine uygun gelebilir fakat sağladıkları teminatlar açısından ele alındıkları zaman birçok güvenceyi kenara bırakarak yalnızca ana teminatlar sağladığını fark etmeniz muhtemel olacaktır. 

Elektrikli Araç Sigortası Ek Teminatları 

Elektrikli araçlar için trafik sigortası yaptırırken karşınıza ana teminatlardan sonra ek teminatlar çıkar ve ek teminatları da dikkatlice incelemenizde fayda vardır. Ek teminatlar elektrikli aracınıza sizin isteğinize bağlı olarak güvence ekletmeniz ile doğrudan alakalıdır. 

Elektrikli araç sigortası ek teminatları şunlardır:

  • Hatalı şarj dolumundan kaynaklanan hasarlar

  • Kilit sisteminin değiştirilmesi

  • Araç anahtarının ele geçirilmesi ve çalınması

  • Kişisel eşyalar teminatı

  • Artan mali sorumluluk sigortası

  • Orijinal cam değişimi

  • Hukuksal koruma 

  • Deprem

  • Sel ve su baskını

  • Fırtına, yıldırım, toprak kayması, dolu yağması

  • Yetkili olmayan kişilerce çekilme

  • Ferdi kaza

  • Hayvanların neden olacağı zararlar

  • Halk hareketleri, grev, lokavt kötü niyetli hareketler ve terör

Yaşadığınız bölgenin durumuna, iklimine ve trafik yoğunluğuna göre çeşitli ek teminatlardan yararlanarak sizin ve aracınızın başına gelebilecek olası riskleri en az seviyeye indirebilirsiniz. 

Doğal afetlerin yoğun olduğu bölgelerde ikamet ediyorsanız örneğin sel – su baskını, yangın, fırtına ve yıldırım riskleri bulunan bölgelerde, sigorta poliçenize farklı ek teminatları da dahil edebilirsiniz.

Elektrikli Araç Kasko Sigortası Fiyatları

Elektrikli araçlar için kasko sigortası fiyatları aracın türüne, yaşına, aracın sürücüsüne ve aidiyeti bulunan kişiye göre değişiklik gösterir. Sigorta poliçesine ek olarak eklenebilecek teminatların yoğunluğuna ve bu ihtimalleri sigorta şirketlerinin karşılama risklerine göre fiyatlar farklı boyutlar ile karşınıza çıkar. 

Elektrikli araçlar için kasko sigortası fiyatları standart olarak bilinen benzin ve mazot gibi akaryakıt kullanımı sağlayan araçlara göre daha yüksektir. Bunun sebebi; elektrikli araçların ana halterlerini oluşturan pil, güç kablosu ve batarya gibi çeşitli değişkenlerin maliyetlerinin yüksek olması, günümüzde elektrikli araçların çok yaygın olmaması ve parça temini konusunda sorun yaşanmasıdır.

Sigortaladim.com ile elektrikli araçlar için trafik ve kasko sigortanızı aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alarak yaptırabilir, sigortaladim.com’un size özel sunduğu avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Motosiklet Kaskosu Nasıl Yaptırılır?
Neden Motosiklet Sigortası Yaptırmalıyım?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aylık Kasko Sigortası İndirim ve Zam Oranları 2024
Trafik Sigortasının Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam